Виписування е-рецепта: алгоритм дії лікаря

27 липня 2022 о 11:21
4301
Спеціальності :

Як ми вже неодноразово повідомляли, в Україні з серпня 2022 р. починається перехідний етап відпуску антибіотиків за електронним рецептом. У попередніх публікаціях ми розповідали про те, як до цього необхідно підготуватися медичним закладам, давали відповіді на загальні питання, докладно розповідали про перехідний період та маршрут пацієнта.

Усі медичні працівники протягом перехідного періоду мають підготуватися та освоїти навички, потрібні для формування призначень на антибіотики в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Тож, пропонуємо до уваги читачів алгоритм дії лікаря під час виписування електронного рецепта.

Для початку роботи з електронним рецептом користувачам необхідно освоїти базові навички та функціонал ЕСОЗ, а саме вміти: реєструвати пацієнта в системі, здійснювати пошук пацієнта в медичній інформаційній системі та в центральній базі даних, оновлювати дані про особу, а також вносити та редагувати медичні записи.

Для виписування е-рецепта безпосередньо в інтерфейсі медичної інформаційної системи лікарю необхідно:

  1. Перш за все провести ідентифікацію пацієнта. 

Ідентифікація пацієнта необхідна для того, щоб встановити особу, яка отримуватиме медичну послугу, та для її пошуку або реєстрації в ЕСОЗ.

  1. Далі — необхідно здійснити пошук пацієнта.

Пошук пацієнта в ЕСОЗ здійснюється за такими обов’язковими параметрами:

  • прізвище та ім’я;
  • дата народження;
  • додатково можна застосувати інші параметри пошуку: реєстраційний номер облікової картки платника податків, номер телефону та ін.
  1. Якщо пацієнт не зареєстрований у системі — зареєструвати пацієнта як ідентифікованого.

З детальною інформацією про реєстрацію пацієнта, оновлення його реєстраційних даних ви можете ознайомитися за посиланням, переглянувши вебінар Національної служби здоров’я України (НСЗУ).

  1. Створити медичний епізод.

Після успішної реєстрації пацієнта в ЕСОЗ можна сформувати новий візит та внести дані про візит до медичної картки пацієнта.

Навчальні вебінари НСЗУ про внесення медичних записів до ЕСОЗ:

  1. Сформувати електронний рецепт.

Внести інформацію про призначення, обравши міжнародну непатентовану назву препарату, джерело фінансування, кількість, дозування, тривалість лікування та спосіб застосування лікарського засобу.

Навчальні матеріали щодо виписування електронного рецепта вже також доступні на платформі Академії НСЗУ, ознайомитися з ними можна після реєстрації за посиланням.

  1. Видрукувати інформаційну довідку та видати її пацієнту.  

Нагадуємо, що інформаційна довідка обов’язково має бути завірена особистим підписом та печаткою лікаря.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»