Антибіотики за електронним рецептом: усе про перехідний період

14 липня 2022 о 12:50
853
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, з 1 серпня 2022 р. стартує перехідний період з впровадження відпуску антибіотиків за електронним рецептом. МОЗ України підготувало відповіді на найпоширеніші питання стосовно цього періоду, які ми і пропонуємо до уваги читачів.

  1. Чому впроваджується перехідний період на відпуск антибіотиків за електронним рецептом?

У звʼязку з повномасштабним російським вторгненням та введенням воєнного стану впровадження електронного рецепта на антибіотики було відтерміновано в часі. Саме тому, зважаючи на необхідність підготовки медичних та аптечних закладів, зокрема в частині підключення до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), було прийнято рішення про поступовий запуск проєкту в рамках перехідного періоду з серпня 2022 р.

Мета перехідного періоду:

1) розпочати формування в суспільстві культури відповідального вживання антибіотиків;

2) зробити плавним та поступовим підключення приватних закладів охорони здоров’я та навчання лікарів, які раніше не працювали з електронним рецептом і ЕСОЗ загалом;

3) здійснити доопрацювання прогалин, якщо вони виникатимуть під час перехідного періоду впровадження електронного рецепта на антибіотики;

4) підготуватися до повноцінного переходу на електронний рецепт на антибіотики та зробити його обовʼязковим з 01.01.2023 р.

  1. Скільки триватиме перехідний період?

Наразі тривалість перехідного періоду визначено з серпня та до кінця року. Після закінчення цього терміну відбудеться запуск цільової моделі е-рецепта (з урахуванням поточної безпекової ситуації в країні).

Протягом перехідного періоду, тобто до 01.01.2023 р., медичний заклад має підготуватися до повноцінного переходу на виписування рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом, а саме:

  • обрати медичну інформаційну систему (МІС), яка має, зокрема, і необхідний функціонал електронного рецепта на антибіотики;
  • далі — керівник закладу має зареєструвати себе та заклад в ЕСОЗ через МІС;
  • зареєструвати підрозділи закладу (місця надання послуг);
  • забезпечити персонал закладу кваліфікованим електронним підписом (бажано одразу на захищеному носії) для підтвердження дій у системі;
  • зареєструвати уповноважену особу — адміністратора, спеціаліста з кадрів тощо, яка буде проводити реєстрацію користувачів;
  • зареєструвати працівників закладу в ЕСОЗ.
  1. За яким принципом буде впроваджено перехідний період?

У результаті проведених консультацій з профільними асоціаціями ухвалено рішення про запуск перехідного періоду за моделлю «Електронний рецепт + паперовий рецепт».

Це означає, що медичні працівники, які мають відповідну технічну можливість, будуть виписувати електронний рецепт на антибактеріальні препарати в ЕСОЗ та друкувати інформаційну довідку, засвідчуючи її власним підписом та печаткою. Заклади, які наразі ще не приєдналися до ЕСОЗ, на період дії перехідного періоду зможуть виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку за формою ф-1.

Аптечні заклади, що вже працюють з ЕСОЗ, зможуть погасити рецепт у МІС, що встановлена в закладі.

Якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте в аптеки, до якої він звернувся, немає технічної можливості відпуску рецептурного препарату в ЕСОЗ, аптечний працівник може здійснити відпуск препарату шляхом використання інформаційної довідки, яку видав лікар пацієнту до електронного рецепта. Для цього інформаційна довідка має бути завірена особистим підписом та печаткою лікаря, який сформував призначення. Інформаційна довідка нормативно буде прирівнюватися до офіційного документа для відпуску препарату на час перехідного періоду.

Пацієнт, у якого наявний паперовий рецепт, може звернутися до аптечного закладу за препаратом, фармацевт опрацьовує паперовий рецепт та здійснює відпуск лікарського засобу.

  1. Які лікарі будуть виписувати електронний рецепт на антибіотики під час перехідного періоду?

Електронний рецепт на антибіотики виписують лікарі суб’єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики, згідно з лікарськими спеціальностями, за якими провадиться медична практика згідно з отриманою ліцензією та відповідно до лікарських посад.

Отже, усі медичні заклади та фізичні особи — підприємці, які мають ліцензію на медичну практику та таку технічну можливість, незалежно від їх форми власності та підпорядкування, рівня медичної допомоги, мають виписувати електронний рецепт на антибактеріальні препарати.

  1. Якими нормативно-правовими документами буде регулюватися перехідний період?

Впровадження перехідного періоду та його тривалість пропонується врегулювати:

1) змінами до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19.07.2005 р. № 360, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 20.07.2005 р. за № 782/11062;

2) змінами до наказу Міністерства охорони здоров’я України від 28.02.2020 р. № 587 «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 05.03.2020 р. за № 236/34519;

3) змінами до постанови Кабінету Міністрів України від 30.11.2016 р. № 929 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з виробництва лікарських засобів, оптової та роздрібної торгівлі лікарськими засобами, імпорту лікарських засобів (крім активних фармацевтичних інгредієнтів)»;

4) редакцією змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за продаж (відпуск) рецептурних лікарських засобів без рецепта після завершення перехідного періоду.

  1. Що означає «технічна можливість»

«Технічна можливість» для закладу охорони здоровʼя означає, що заклад, його підрозділи та працівники зареєстровані в ЕСОЗ, користувачі вносять електронні медичні записи до ЕСОЗ, а також в МІС, що встановлена в цьому закладі, де доступна функціональна можливість виписувати електронний рецепт на антибіотики.

Інформація про розширення функціонала МІС публікується на офіційному сайті системи — ehealth.gov.ua.

Також потрібно не забувати про забезпечення необхідною технікою (компʼютери, принтери та ін.), кваліфікованим електронним підписом працівників та проведення необхідного навчання серед фахівців закладу.

За умови підключення закладу до ЕСОЗ, реєстрації користувачів та ведення електронних медичних записів, лікар має виписати електронний рецепт на антибіотик в ЕСОЗ. З моменту виписування першого електронного рецепта в ЕСОЗ заклад має виписувати винятково електронні рецепти на антибактеріальні препарати (винятком може бути відсутність електроенергії тощо).

  1. Як поєднуватиметься відпуск антибіотиків за е-рецептом з нормою щодо відпуску рецептурних препаратів без рецепта?

Дійсно, з початком повномасштабного вторгнення росії було ухвалено рішення про можливість відпуску рецептурних препаратів без рецепта для того, щоб забезпечити безперешкодний доступ пацієнтів до ліків. При цьому фармацевтичними працівниками під час відпуску цих препаратів без рецепта надається роз’яснення пацієнтам щодо їх прийому відповідно до затвердженої інструкції для медичного застосування таких препаратів.

Планується, що цю норму буде переглянуто з урахуванням поточних умов доступу до медичних послуг та лікарських засобів.

Так, відпуск антибактеріальних лікарських засобів, які придбаваються за власні кошти пацієнтів без рецепта, буде дозволено на період дії воєнного стану для аптек, що знаходяться в зоні активних бойових дій або на тимчасово окупованих територіях. Перелік таких територіальних громад затверджений та змінюється наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Ті заклади, які перебувають у відносно спокійних регіонах, будуть здійснювати відпуск рецептурних препаратів за відповідним рецептом згідно із законодавством.

  1. Як бути віддаленим селам, в яких аптеки не підключені до інтернету?

Перехідний період вводиться насамперед для того, щоб медичні та аптечні заклади змогли поступово підготуватися та адаптуватися до нових умов відпуску рецептурних препаратів. Це стосується і технічного забезпечення закладів.

Так, очікується, що територіальні громади будуть залучені до технічного забезпечення аптечних та медичних закладів стабільним інтернет-підключенням, а також необхідним технічним обладнанням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua