Маршрут пацієнта при отриманні е-рецепта на антибіотики

15 липня 2022 о 12:16
1167
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли раніше, з 1 серпня 2022 р. стартує відпуск антибіотиків за електронним рецептом. МОЗ надає роз’яснення щодо маршрутів пацієнтів, яке ми і пропонуємо до уваги читачів

  1. Цільовий маршрут відпуску антибіотика за електронним рецептом
  • Електронний рецепт можна буде отримати в будь-якого лікаря незалежно від наявності декларації із сімейним лікарем. Проте для отримання електронного рецепта необхідно бути зареєстрованим в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ). Кожен пацієнт може це зробити або уклавши декларацію з сімейним лікарем, або зареєструвавшись у системі на прийомі у будь-якого іншого лікаря.
  • Якщо ви вже маєте декларацію, то під час наступного візиту до лікаря переконайтеся, що всі ваші дані внесені до системи коректно. Перевірте, чи у вашій декларації вказаний ваш актуальний номер мобільного.
  • При погіршенні самопочуття пацієнт має звернутися до сімейного лікаря. Після проведеного огляду та діагностики лікар внесе дані про стан здоровʼя пацієнта в ЕСОЗ, а також зафіксує необхідні призначення у вигляді електронного рецепта. Під час виписування е-рецепта лікар або медсестра надрукує інформаційну довідку, завірену особистим підписом та печаткою лікаря, що містить інформацію про діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації щодо прийому.
  • Також пацієнт може за необхідності отримати рецепт на антибіотик на прийомі у будь-якого лікаря спеціалізованої медичної допомоги. Умова залишається такою ж — необхідно бути зареєстрованим в ЕСОЗ.
  • Пацієнт зможе погасити електронний рецепт у будь-якій аптеці, яка підключена до ЕСОЗ, протягом 30 днів. Для цього достатньо предʼявити інформаційну довідку фармацевту. Якщо пацієнт звернувся в аптеку, яка не підключена до ЕСОЗ, фармацевтичний працівник може здійснити відпуск лікарського засобу за інформаційною довідкою (за якою тимчасово, на перехідний період, також дозволено відпускати лікарські засоби). Після відпуску препарату фармацевтичний працівник аптечного закладу проставляє на інформаційній довідці штамп «Відпущено» і повертає її пацієнту.
  • У разі якщо фармацевт здійснює відпуск препарату в кількості, меншій ніж зазначена в рецепті, він проставляє на інформаційній довідці штамп «Відпущено» та робить відмітку про кількість відпущеного препарату. Такий механізм часткового відпуску діє під час перехідного періоду. Після повноцінного впровадження електронного рецепта не буде необхідності ставити позначки на інформаційній довідці. Інформація про кількість відпущеного препарату буде доступною для відображення в інформаційній системі аптечного закладу.
  • Електронний рецепт не містить торгових назв препаратів. Пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу відповідно до свого бюджету.
  1. Відпуск антибіотика за інформаційною довідкою

У разі якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте в аптеки, до якої він звернувся, немає технічної можливості відпуску рецептурного препарату в ЕСОЗ, аптечний працівник може здійснити відпуск препарату шляхом використання інформаційної довідки, яку видав лікар пацієнту до електронного рецепта. Фармацевт або асистент фармацевта проставляє на інформаційній довідці штамп «Відпущено» і повертає її пацієнту.

Функціонал електронного рецепта також дозволяє зробити частковий відпуск ліків. Тобто пацієнт може отримати необхідний препарат у кількості, меншій, ніж це зазначено в рецепті, та розділити покупку на декілька разів. У такому разі фармацевт під час погашення рецепта ставить штамп «Відпущено» на інформаційній довідці, яку пацієнту видав лікар, та робить відмітку на довідці про відпущену кількість лікарського засобу.

Зауважимо, що у такому разі фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт на антибіотики частинами в кількості, що кратна первинній упаковці. Важливо, що при кожному частковому погашенні аптечний працівник ставить позначку на інформаційній довідці про кількість відпущеного препарату.

  1. Маршрут пацієнта для отримання антибіотика за паперовим рецептом
  • При погіршенні самопочуття пацієнт має звернутися до сімейного лікаря. Якщо заклад, до якого звернувся хворий, не має технічної можливості виписування електронно рецепта, то після проведеного огляду та діагностики лікар виписує паперовий рецепт (форма бланка ф-1), що містить необхідну інформацію про призначення, тобто діючу речовину препарату, дозування, тривалість лікування та рекомендації щодо прийому. Так само пацієнт може отримати рецепт на прийомі в будь-якого іншого лікаря, згідно з лікарськими спеціальностями, за якими провадиться медична практика відповідно до отриманої ліцензії, та відповідно до лікарських посад.
  • Пацієнт зможе придбати необхідний препарат, звернувшись до аптеки та предʼявити паперовий рецепт.
  • Фармацевт аптечного закладу здійснить погашення рецепта, поставить печатку з позначкою «Відпущено» та поверне рецепт пацієнту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua