Електронний рецепт на антибіотики: як підготуватися медичним закладам

12 липня 2022 о 13:07
1321
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, протягом 2022 р. заплановано поетапний перехід на відпуск рецептурних лікарських засобів з аптек за електронним рецептом. Перший етап — відпуск антибактеріальних ліків за е-рецептом — стартує вже у серпні цього року в рамках перехідного періоду. МОЗ України надає роз’яснення щодо того, як закладам охорони здоров’я підготуватися для цього процесу.

Про перехідний період

У звʼязку з повномасштабним російським вторгненням та введенням воєнного стану впровадження електронного рецепта на антибіотики було відтерміновано в часі. Саме тому, зважаючи на необхідність підготовки медичних та аптечних закладів, зокрема в частині їх підключення до Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ), було прийнято рішення про поступовий запуск проєкту в рамках перехідного періоду з серпня 2022 р.

У результаті проведених консультацій з профільними асоціаціями ухвалено рішення про впровадження перехідного періоду за моделлю «Електронний рецепт + паперовий рецепт». Це означає, що медичні працівники, які мають відповідну технічну можливість, будуть виписувати електронний рецепт на антибактеріальні препарати в ЕСОЗ. Заклади, які наразі ще не приєдналися до ЕСОЗ, під час перехідного періоду зможуть виписувати паперовий рецепт на відповідному бланку за формою ф-1.

Аптечні заклади, підключені до ЕСОЗ, зможуть погасити рецепт у медичній інформаційній системі (МІС), що встановлена у закладі. А якщо пацієнт отримав електронний рецепт, проте в аптеки, до якої він звернувся, немає технічної можливості відпуску рецептурного препарату в ЕСОЗ, аптечний працівник може здійснити відпуск препарату шляхом використання інформаційної довідки.

Для цього інформаційна довідка має бути завірена особистим підписом та печаткою лікаря, який сформував призначення. Інформаційна довідка нормативно буде прирівняна до офіційного документа для відпуску препарату на час перехідного періоду.  

Наразі тривалість перехідного періоду визначено до кінця року. Після закінчення цього терміну відбудеться повноцінний перехід на відпуск антибіотиків за електронним рецептом (з урахуванням поточної безпекової ситуації в країні, стану системи охорони здоровʼя та динаміки підключення закладів до ЕСОЗ).

Протягом перехідного періоду, тобто до 01.01.2023 р., медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписування рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом.

З серпня лікарі отримають можливість здійснювати призначення антибіотиків в ЕСОЗ через МІС. Функціонал виписування електронних рецептів знайомий для лікарів, які вже виписують е-рецепти своїм пацієнтам у рамках програми реімбурсації «Доступні ліки». Разом з тим, він також буде простим і зрозумілим для тих, хто тільки починає роботу з ЕСОЗ. До того ж невдовзі стануть доступними навчальні матеріали щодо роботи з електронними рецептами.

Як медичним закладам підготуватися до нових правил відпуску антибіотиків?

Протягом перехідного періоду, тобто до 01.01.2023 р., медичні та аптечні заклади мають підготуватися до повноцінного переходу на виписування рецептурних лікарських засобів винятково за електронним рецептом. Якщо заклад уже має МІС, працює з ЕСОЗ та виписує рецепти, не потрібно ніяких додаткових кроків — представники МІС попередять про появу нових можливостей у системі.

Якщо заклад зареєстрований в ЕСОЗ, проте раніше не працював з модулем електронного рецепта, то слід звернутися до представників МІС та уточнити, чи мають вони необхідний модуль або чи планують його впровадження найближчим часом. Додатково варто зʼясувати у представників МІС, коли вони планують провести необхідні навчальні заходи щодо роботи з новим функціоналом.

Якщо заклад не зареєстрований та ніколи не працював з ЕСОЗ, необхідно:

  1. обрати МІС, яка має, зокрема, і необхідний функціонал електронного рецепта. Перелік підключених МІС можна знайти на сайті системи — ehealth.gov.ua у розділі «Підключені до ЕСОЗ МІС». Під час вибору МІС та укладення договору про надані послуги варто звернути особливу увагу на послуги з навчання та підтримки як одні з пріоритетних вимог;
  2. керівнику закладу зареєструвати себе та заклад в ЕСОЗ через МІС. На цьому етапі варто звернутися за підтримкою до представників обраної МІС, які проконсультують щодо коректного внесення даних;
  3. подбати про забезпечення персоналу закладу кваліфікованим електронним підписом для підтвердження дій у системі;
  4. керівнику закладу зареєструвати уповноважену особу — адміністратора, спеціаліста з кадрів чи іншого працівника, хто буде проводити реєстрацію користувачів;
  5. зареєструвати працівників закладу в ЕСОЗ.

Для початку роботи з електронним рецептом користувачам необхідно засвоїти базові навички та функціонал ЕСОЗ, а саме уміти:

  • реєструвати пацієнта в системі;
  • здійснювати пошук пацієнта в МІС та центральній базі даних;
  • оновлювати дані про пацієнта;
  • вносити та редагувати медичні записи.

Відповідні навчальні матеріали користувачі завжди можуть знайти на ресурсах Академії Національної служби здоров’я України (academy.nszu.gov.ua/) або звернувшись до представників МІС.

Рекомендації до мінімального технічного обладнання

Для роботи закладу в ЕСОЗ необхідне забезпечення відповідних технічних умов для роботи користувача:

  • забезпечення технічного обладнання;
  • встановлення МІС;
  • забезпечення кваліфікованим електронним підписом уповноважених медичних та фармацевтичних працівників.

Залежно від кількості персоналу та рівня комп’ютеризації закладу слід визначити кількість робочих місць, які будуть підключені до ЕСОЗ. Варто оцінити технічні можливості, фінансові ресурси та базові навички роботи персоналу з компʼютером. На основі цих факторів приймають рішення щодо технічного забезпечення закладу.

Мінімальні умови компʼютеризації медичного закладу для роботи з ЕСОЗ:

  • робоче місце реєстратора закладу: стаціонарний персональний комп’ютер з великим зручним екраном (рекомендовано), принтер;
  • робоче місце лікаря/медсестри: ноутбук або стаціонарний персональний комп’ютер (додатково мишка та клавіатура), принтер;
  • доступність та швидкість інтернету: кожен компʼютер має бути підключеним до мережі Інтернет за допомогою кабелю або Wi-fi. Оцінити якість інтернету та можливості щодо навантаження мережі можуть допомогти безкоштовні онлайн-тести на швидкість інтернету або інтернет-оператор;
  • програмне забезпечення: операційна система, офісний пакет, антивірус. Варто надавати перевагу ліцензійному програмному забезпеченню — це забезпечить його регулярне оновлення до актуальної версії, а також посилить безпеку компʼютерної мережі.

Під час вибору технічного обладнання слід звернутися за рекомендацією до представника оператора МІС, яку вже придбали або розглядають. Спеціалісти МІС зорієнтують стосовно точних параметрів техніки.

Варто розглянути мінімальні рекомендовані характеристики.

Комп’ютер або ноутбук, мінімальна конфігурація:

  •  процесор: Intel Pentium Dual-Core (Socket 1151, 6-го покоління);
  •  оперативна пам’ять: 8 Гб, DDR4, однією планкою;
  •  накопичувач: HDD — 120 Гб;
  •  материнська плата: чипсет Intel H110, від 2 слотів для оперативної пам’яті, 1 x HDMI, 1 x D-sub(VGA), LAN (RJ-45 Gigabit Ethernet), 3 x USB не менше ніж 2.0, Socket 1151;
  •  програмне забезпечення: Ubuntu 14.04, Windows 7;
  •  монітор: розмір екрана — 19», роздільна здатність 1920×1080;
  •  розмір екрана для ноутбука — 15», роздільна здатність 1366×768.

Принтер офісного класу з мінімальними характеристиками:

  •  лазерний, чорно-білий;
  •  навантаження 150+ сторінок/день;
  •  наявні інтерфейси LAN, USB;
  •  швидкість друку від 20 аркушів/хв;
  •  об’єм лотка для аркушів ємністю від 100;
  •  можливість повторної заправки картриджу без заміни чіпа;
  •  додатковий картридж об’ємом від 5000 аркушів на одну заправку.

Кваліфікований електронний підпис

Кваліфікований електронний підпис — це вид електронного підпису, що використовується для ідентифікації користувачів та підтверджує їхні дії в ЕСОЗ. Електронний підпис має юридичну силу та відповідність власноручному підпису лікаря чи фармацевта.

Кому і для чого потрібен кваліфікований електронний підпис для роботи в ЕСОЗ?

  • Керівникам медичних закладів для реєстрації закладу в ЕСОЗ;
  • уповноваженим особам для внесення декларацій в ЕСОЗ;
  • лікарям первинної медичної допомоги для створення електронних рецептів, підписання декларацій, відправки даних за епізодом, роботи з електронними направленнями та інших взаємодій в ЕСОЗ;
  • лікарям спеціалізованої медичної допомоги для роботи з електронними направленнями, консультаційними або діагностичними висновками, формування виписки пацієнта зі стаціонару, виписування електронних рецептів та інших взаємодій з ЕСОЗ.

Чи є обовʼязковим для роботи з ЕСОЗ використання КЕП на захищеному носії?

Наразі Урядом ухвалено рішення про продовження на період дії воєнного стану та протягом 6 міс з дня його припинення чи скасування можливості використання електронних підписів та печаток, що базуються на сертифікатах відкритого ключа, виданих кваліфікованими надавачами електронних довірчих послуг без відомостей про те, що особистий ключ зберігається в засобі кваліфікованого електронного підпису чи печатки.

Тобто обовʼязкове використання кваліфікованого електронного підпису на захищених носіях тимчасово відтерміновано. Рекомендуємо не відтягувати вирішення цього питання та завчасно подбати про забезпечення користувачів системи кваліфікованим електронним підписом на захищеному носії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua