Відпуск антибіотиків за електронним рецептом: загальні питання і відповіді

13 липня 2022 о 11:41
795
Спеціальності :

Як ми вже повідомляли, з 1 серпня 2022 р. запроваджується відпуск антибіотиків за електронним рецептом. Міністерство охорони здоров’я України підготувало відповіді-роз’яснення на найбільш поширені запитання з цього приводу, які ми пропонуємо до уваги читачів.

  1. Що таке електронний рецепт?

Електронний рецепт — електронний медичний документ, що формується в Електронній системі охорони здоровʼя (ЕСОЗ) на підставі внесених медичних записів про стан здоровʼя пацієнта та містить призначення лікаря пацієнтові на певний лікарський засіб.

  1. Чому спершу впроваджується електронний рецепт саме на антибіотики?

Впровадження е-рецепта буде відбуватися в 3 етапи. Перший із них — призначення та відпуск антибактеріальних лікарських засобів (антибіотиків) за електронним рецептом. Другий етап — поширення е-рецепта на наркотичні ліки, які зараз призначаються на спеціальних рецептурних бланках форми № 3. Третій — відпуск усіх рецептурних препаратів за е-рецептом за всіма джерелами фінансування.

Критичність впровадження електронного рецепта в першу чергу на антибіотики обумовлена проблемою безконтрольного та самовільного вживання антибактеріальних препаратів, що можуть викликати резистентність, тобто стійкість бактерій до антибіотиків при лікуванні все більшої кількості хворих.

Так, на першому етапі електронна система охорони здоровʼя дозволить відстежувати дані про призначення та споживання антибактеріальних ліків в Україні. А електронний рецепт сприятиме вирішенню проблеми неконтрольованого та нецільового використання антибіотиків.

  1. Які саме антибактеріальні препарати будуть відпускатися за е-рецептом?

З серпня 2022 р. усі ліки, що належать до антибактеріальних препаратів для системного застосування та класифікуються за кодом АТХ J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України, підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта.

  1. Чи будуть входити антибіотики в програму реімбурсації?

Звертаємо вашу увагу, що запровадження електронного рецепта на антибіотики не означає, що антибактеріальні препарати увійдуть у державну програму реімбурсації «Доступні ліки». Пацієнти купуватимуть ці препарати, як і раніше, за власні кошти. Проте для купівлі ліків в аптеці необхідним буде електронний рецепт.

Щодо програми реімбурсації «Доступні ліки», то її реалізація у 2022 р. залишається без змін. Порядок реалізації програми передбачений постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2021 р. № 1440.

Усі договори, підписані між Національною службою здоров’я України та аптечними закладами, залишаються чинними. Також  не змінилися й правила відпустку «Доступних ліків» та препаратів інсуліну для пацієнтів.

Щодо програми реімбурсації антибіотиків у 2023 р., наразі це питання перебуває на етапі опрацювання.

  1. Чи поширюється е-рецепт на антибіотики місцевого застосування/офтальмологічні препарати?

Усі препарати, які належать до антибактеріальних (код АТХ J01 згідно з даними Державного реєстру лікарських засобів України), підлягають відпуску за рецептом за кошти пацієнта. Ця норма стосується всіх форм антибактеріальних лікарських засобів, які підпадають під визначену групу.

  1. Чи будуть діяти паперові рецепти для відпуску препаратів на пільгових умовах?

Так, на перехідний період передбачено виписування паперового рецепта медичними закладами, які поки не мають відповідної технічної можливості, тобто не підключені до ЕСОЗ.  Крім того, виписування препаратів, що відпускаються на пільгових умовах, буде здійснюватися на паперових рецептах. Передбачається, що вже в наступному році відпуск усіх рецептурних препаратів за всіма джерелами фінансування буде здійснюватися за електронним рецептом.

  1. Як у нових умовах відпуску антибіотиків можна буде придбати ліки для тварин?

Лікарські препарати для тварин, як і раніше, можна буде придбати за рецептами ветеринарних лікарів.

  1. Як будуть відпускатися ліки екстемпорального виготовлення?

Ліки екстемпорального виготовлення відпускатимуться за паперовими рецептами.

  1. Чи будуть альтернативні рішення з відпуску?

У звʼязку з повномасштабним російським вторгненням та введенням воєнного стану впровадження електронного рецепта на антибіотики було відтерміновано в часі.

Саме тому, зважаючи на необхідність підготовки медичних та аптечних закладів, зокрема в частині підключення до ЕСОЗ, ухвалено рішення про поступовий запуск проєкту в рамках перехідного періоду з серпня 2022 р.

Так, у результаті проведених консультацій з профільними асоціаціями узгоджено рішення про прийняття перехідного періоду за моделлю «Електронний рецепт + паперовий рецепт». Це означає, що медичні заклади, які підключені до ЕСОЗ та працюють з необхідним функціоналом, будуть виписувати електронний рецепт на антибіотики та видавати пацієнту інформаційну довідку. Пацієнт зможе погасити рецепт в аптеці, скориставшись цією довідкою. Якщо медичний заклад, до якого звернувся пацієнт, не має технічної можливості виписати електронний рецепт, пацієнт має отримати паперовий рецепт на спеціальному рецептурному бланку за формою ф-1. Попередньо очікується, що перехідний період триватиме до кінця року (з урахуванням ситуації в країні після закінчення цього терміну).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua