Антибіотики за електронним рецептом: організація роботи лікаря

21 липня 2022 о 13:48
1791
Спеціальності :

Як ми вже неодноразово повідомляли, в Україні з 1 серпня 2022 р. починається перехідний етап відпуску антибіотиків за електронним рецептом. У попередніх публікаціях ми розповідали про те, як до цього необхідно підготуватися медичним закладам, давали відповіді на загальні питання, докладно розповідали про перехідний період та маршрут пацієнта.

У цій публікації мова піде про організацію роботи лікаря під час виписування е-рецепта на антибіотики. До уваги читачів — відповіді на найбільш розповсюджені питання, які підготувало МОЗ України.

  1. Чи будуть лікарі спеціалізованої медичної допомоги виписувати рецепти самостійно?

Технічна можливість виписування електронного рецепта на антибіотики буде доступна як лікарям первинної, так і спеціалізованої й високоспеціалізованої медичної допомоги. Тобто для всіх рівнів медичної допомоги всіх форм власностей. Необхідна умова — реєстрація закладу та працівників в електронній системі охорони здоров’я (ЕСОЗ).

Важливо, щоб саме лікар, який проводить огляд пацієнта, вніс електронні медичні записи про стан пацієнта та зробив відповідне призначення лікування.

  1. Чи буде можливість у лікаря стаціонару виписати електронний рецепт на антибіотик?

Технічна можливість виписування електронного рецепта на антибіотики буде доступна як лікарям первинної, так і спеціалізованої й високоспеціалізованої медичної допомоги. Тобто для всіх рівнів медичної допомоги всіх форм власностей. Необхідна умова — реєстрація закладу та працівників в ЕСОЗ.

Тож, пацієнт стаціонару за необхідності придбання антибактеріального лікарського засобу, який не входить у пакет стаціонарного лікування, зможе отримати рецепт, виписаний лікарем стаціонару.

  1. Чи зможе лікар приватної клініки виписати електронний рецепт?

Лікарі всіх рівнів медичної допомоги, незалежно від форми власності закладу, зможуть виписувати електронні рецепти за умови підключення закладу та його працівників до ЕСОЗ.

  1. Що потрібно вміти лікарю для роботи з електронним рецептом?

Для початку роботи з електронним рецептом користувачам необхідно освоїти базові навички та функціонал ЕСОЗ, а саме вміти:

  • реєструвати пацієнта в системі;
  • здійснювати пошук пацієнта в медичній інформаційній системі (МІС) та центральній базі даних (ЦБД);
  • оновлювати дані про пацієнта;
  • вносити та редагувати медичні записи.

Відповідні навчальні матеріали користувачі завжди можуть знайти на ресурсах Академії Національної служби здоров’я України (НСЗУ) або звернувшись до представників МІС.

  1. Які дії в системі має виконати лікар, щоб виписати е-рецепт?

Лікарі первинної, спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги зможуть працювати з електронним рецептом за умови реєстрації медичного закладу, його підрозділів та працівників в ЕСОЗ.

Для виписування е-рецепта безпосередньо в інтерфейсі МІС лікарю необхідно:

  • здійснити пошук пацієнта у ЦБД;
  • якщо пацієнт не зареєстрований у системі — зареєструвати його;
  • сформувати новий візит та внести дані про візит пацієнта до його медичної картки;
  • внести інформацію про призначення, обравши міжнародну непатентовану назву препарату, джерело фінансування, кількість лікарського засобу, дозування, тривалість лікування та спосіб прийому препарату;
  • роздрукувати інформаційну довідку, завірити її особистим підписом та печаткою й видати пацієнту.

Це опис основних кроків. Детальні навчальні інструкції наразі розробляються. Зверніться до представників вашої МІС для проведення необхідних навчальних заходів для персоналу.

  1. Які поля має заповнити лікар під час виписування електронного рецепта?

Під час виписування електронного рецепта лікар має заповнити наступні поля:

1) джерело фінансування;

2) тривалість лікування препаратом;

3) лікарський засіб (міжнародна непатентована назва, дозування та форма відпуску);

4) кількість препарату;

5) спосіб застосування.

Натомість автоматично будуть заповнені відомості про:

  • заклад охорони здоров’я;
  • лікаря, який здійснює виписування;
  • пацієнта (ПІБ);
  • час виписування рецепта.
  1. Що міститиме інформаційна довідка  для пацієнта?

Під час виписування електронного рецепта лікар має надрукувати пацієнтові інформаційну довідку, завірену особистим підписом та печаткою лікаря, яка міститиме:

  • 16-значний код — номер рецепта;
  • штрих-код для сканування;
  • дату виписування рецепта та кінцеву дату;
  • прізвище та інші відомості про пацієнта;
  • назву лікарського засобу;
  • кількість лікарського засобу;
  • термін лікування пацієнта та сигнатуру;
  • відомості про лікаря та його контакти;
  • інформацію про заклад охорони здоровʼя, у якому працює лікар.
  1. Що робити, якщо пацієнт загубить таку довідку?

На перехідному етапі пацієнт має звернутися до лікаря або до медсестри для повторного друку інформаційної довідки до рецепта. Зауважимо, що лікар має завірити довідку особистим підписом та печаткою.

  1. Скільки часу потрібно чекати від виписування рецепта лікарем до появи його в системі для аптеки?

Відомості про призначення будуть доступними одразу після внесення лікарем даних та їх синхронізації з ЦБД ЕСОЗ.

  1. Яким є термін дії електронного рецепта на антибіотики для його погашення?

Термін дії електронного рецепта на антибіотики становитиме 30 днів.

  1. Як саме можна буде виписати рецепт на комбінований препарат?

Електронний рецепт виписується на лікарський засіб, який складається зі всіх МНН, з указанням дозування кожного МНН та форми випуску. Тобто комбіновані лікарські засоби будуть виписані таким же способом, як і монопрепарати.

  1. Як буде здійснюватися відпуск конкретної кількості препарату? Наприклад: якщо лікар назначив 26 днів приймати по 1 таблетці, тобто всього 26 таблеток. А в аптеках є упакування з блістерами 10 і 20 таблеток. Чи можна у такому разі придбати 30?

Лікар може виписати рецепт тільки на ту кількість лікарського засобу, яка може бути доступна в аптеках до погашення згідно з Державним реєстром лікарських засобів. Іншими словами, якщо лікар виписує електронний рецепт на 26 пігулок, то буде існувати торгова назва, якою цей рецепт можна погасити. Лікар не зможе виписати рецепт, наприклад, на 27, або на 27,5 пігулок, якщо ця кількість не зможе покриватися варіантами відпуску в аптеці.

Також функціонал електронного рецепта дозволяє зробити частковий відпуск ліків. Тобто пацієнт може отримати необхідний препарат у кількості, меншій, ніж це зазначено в рецепті, та розділити покупку на декілька разів. У такому разі фармацевт під час погашення рецепта ставить штамп «Відпущено» на інформаційній довідці, яку пацієнту видав лікар, та робить відмітку на довідці про відпущену кількість лікарського засобу.

Зауважимо, що в такому разі фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт на антибіотики частинами в кількості, що кратна первинній упаковці.

Наприклад, лікар виписав рецепт на 30 таблеток на курс лікування. Фармацевт пропонує пацієнтові препарат, що відповідає призначеній діючій речовині, в кількості первинної упаковки, що містить 10 таблеток. Тобто найменша кількість, яку можна отримати одноразово — 1 блістер по 10 таблеток.

У такому разі пацієнт може придбати:

  1. одразу три блістери по 10 таблеток (всю кількість лікарського засобу, призначену в рецепті);
  2. взяти 1 блістер на 10 таблеток, наступного разу придбати ще 1 блістер та останній блістер втретє. Таким чином пацієнт отримає 30 таблеток — саме ту кількість, що була призначена в рецепті;
  3. взяти 1 блістер (10 таблеток), а потім прийти і взяти ще 2 блістери, тобто 20 таблеток (або навпаки).

Важливо, що під час кожного часткового погашення аптечний працівник ставить позначку на інформаційній довідці про кількість відпущеного препарату.

  1. Чи можна виписати рецепт дистанційно (за телефоном)?

Повноцінно дистанційне виписування е-рецепта можна буде реалізувати після остаточного впровадження е-рецепта. Під час перехідного періоду на інформаційній довідці потрібна печатка та підпис лікаря, тому її треба отримувати особисто (крім того, фармацевт аптеки (незалежно від того, підключена аптека до ЕСОЗ чи ні) повинен поставити на цій довідці штамп «Відпущено», щоб пацієнт повторно не отримав ліки в іншій аптеці).

Після повноцінного впровадження е-рецепта працюватиме такий механізм: пацієнт (його законний представник), звернувшись до лікаря, який надає первинну медичну допомогу, технічними засобами електронних комунікацій зможе отримати електронний рецепт без проведення особистого прийому за умови наявності хронічного чи затяжного захворювання або необхідності продовження лікування за попередньо встановленим діагнозом та призначеним лікуванням, вказаним у медичних записах пацієнта в системі. Хворий може отримати повторний рецепт у сімейного лікаря, навіть якщо призначення йому зробив інший лікуючий спеціаліст.

А в разі потреби в дистанційній консультації лікар має можливість запланувати з пацієнтом телемедичний прийом, якщо таку функцію надає його МІС.

Е-рецепт пацієнт може переглянути в особистому кабінеті МІС, з якою працює його лікар, якщо МІС надає такий функціонал (а лікар, своєю чергою, попередньо має розповісти пацієнту, з якою МІС він працює).

Під час виписування рецепта на пільгові лікарські засоби, наркотичні ліки або препарати, які підлягають реімбурсації, пацієнту надійде смс та/або лікар зможе передати йому інформаційну довідку засобами зв’язку (пацієнтський кабінет МІС, будь-який доступний месенджер чи електронна пошта).

На всі інші рецептурні лікарські засоби лікар зможе передати пацієнту інформаційну довідку доступними засобами зв’язку (пацієнтський кабінет МІС, будь-який доступний месенджер чи електронна пошта).

УВАГА! Слід наголосити, що  інформаційна довідка містить прізвище, ініціали та вік пацієнта, що є персональними даними, за якими можна чітко ідентифікувати особу. Тому існує ризик випадкової передачі за допомогою будь-якого месенджера (помилка в номері телефону, адресі пошти тощо) лікарем третій особі персональних даних, що становлять, зокрема, особливий ризик для прав і свобод суб’єкта персональних даних. Наприклад, за назвою виписаного лікарського засобу можна зробити припущення про стан психічного здоров’я особи та надання їй психіатричної допомоги, а також про наявність ВІЛ/СНІД.

При цьому за недодержання встановленого законодавством порядку захисту персональних даних, що призвело до незаконного доступу до них третіх осіб або порушення прав пацієнта як суб’єкта персональних даних, передбачена адміністративна/кримінальна відповідальність.

Таким чином, з метою уникнення вказаного ризику передачі інформаційної довідки (що містить персональні дані) третім особам, лікар має чітко пересвідчитися в правильності номера телефону/електронної пошти тощо пацієнта.

  1. Чи може електронний рецепт бути виписаний на декілька препаратів?

Електронний рецепт можна виписати лише на одне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою.

  1. Як буде здійснюватися виписування рецепта на комбінований препарат?

Для того, щоб лікарю виписати рецепт на комбінований лікарський засіб, що містить дві та більше діючих речовин, під час внесення даних про лікарський засіб необхідно вказати всі МНН (діючі речовини), що входять до складу препарату.

  1. Як виписати рецепт на пробу антибіотика?

Пробну дозу антибіотика можна отримати також за електронним рецептом. Лікарю необхідно вказати потрібне дозування та кількість препарату. Якщо негативна реакція на препарат відсутня, лікар може виписати рецепт відповідно до курсу лікування.

  1. Чи зможе лікар бачити попередні призначення?

Передбачається, що лікар може відстежити історію виписування та погашення електронних рецептів в електронній медичній картці пацієнта для оцінки ефективності того чи іншого препарату.

  1. Що робити в разі технічних збоїв, коли лікар не зможе виписати е-рецепт пацієнту?

Алгоритм дій у таких ситуаціях наступний:

  • необхідно перевірити спроможність власного компʼютера та підключення до мережі Інтернет;
  • якщо на місці все гаразд, лікарю необхідно звернутися до технічної підтримки МІС, що встановлена в закладі;
  • якщо на робочому місці все гаразд, а на сторінці моніторингу не зафіксований інцидент у ЦБД, лікарю необхідно звернутися до технічної підтримки МІС, що встановлена в закладі;
  • якщо представник МІС не може самостійно вирішити проблему або ця проблема знаходиться в площині ЦБД — МІС сформує необхідний технічний запит до підтримки ЦБД ЕСОЗ.

У разі виникнення технічного збою в роботі ЦБД, який триває понад 24 год та унеможливлює виписування електронного рецепта, що підтверджується відповідним повідомленням на сайті системи (ehealth.gov.ua), лікар може виписати пацієнту паперовий рецепт.

Додатково зазначаємо, що у разі недоступності МІС або неможливості обміну даними між МІС та ЦБД через їх технічну несправність, або у разі відсутності відповідної технічної можливості в системі медичні працівники зобов’язані внести записи про рецепти до Реєстру після усунення відповідної технічної несправності або після появи відповідної технічної можливості. Повідомлення про усунення технічних несправностей у ЦБД або про появу відповідної технічної можливості в ЦБД оприлюднюється на вебсайті системи.

У разі виписування паперового рецепта під час виникнення технічного збою в роботі ЦБД, який триває більш як 24 год підряд та унеможливлює виписування електронних рецептів, після відновлення роботи ЦБД записи щодо виписаних паперових рецептів до Реєстру не вносяться.

  1. Чи передбачено часткове погашення електронних рецептів? Чи можна буде придбати меншу кількість препарату, ніж вказано в рецепті?

Так, функціонал електронного рецепта дозволяє погасити рецепт на меншу кількість лікарського засобу, ніж зазначену в рецепті. Лікар у рецепті вказує діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Натомість пацієнт може самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу та частково погасити рецепт відповідно до свого бюджету.

У такому разі фармацевт при погашенні рецепта ставить штамп «Відпущено» на інформаційній довідці, яку пацієнту видав лікар, та робить відмітку на довідці про відпущену кількість лікарського засобу. Зауважимо, що у такому разі фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт на антибіотики частинами в кількості, що кратна первинній упаковці.

Важливо, що під час кожного часткового погашення аптечний працівник ставить позначку на інформаційній довідці про кількість відпущеного препарату.

  1. При частковому погашенні рецепта можна вдруге отримати ліки, яких не вистачає, за тим самим рецептом?

Функціонал електронного рецепта також дозволяє зробити частковий відпуск ліків. Тобто пацієнт може отримати необхідний препарат у кількості, меншій ніж це зазначено в рецепті, та розділити покупку на декілька разів. У такому разі фармацевт під час погашення рецепта ставить штамп «Відпущено» на інформаційній довідці, яку пацієнту видав лікар, та робить відмітку про відпущену кількість лікарського засобу.

Під час наступного погашення пацієнт предʼявляє фармацевтові інформаційну довідку та може купити ту кількість препарату, що лишилася доступною в рецепті.

Зауважимо, що у такому разі фармацевт в аптеці може одноразово погасити рецепт на антибіотики частинами в кількості, що кратна первинній упаковці.

Наприклад, лікар виписав рецепт на 30 таблеток на курс лікування. Фармацевт пропонує пацієнтові препарат, що відповідає призначеній діючій речовині, в кількості первинної упаковки, що містить 10 таблеток. Тобто найменша кількість, яку можна отримати одноразово, — 1 блістер на 10 таблеток.

У такому разі пацієнт може придбати:

  1. одразу три блістери по 10 таблеток (всю кількість лікарського засобу, призначену в рецепті);
  2. взяти 1 блістер на 10 таблеток, наступного разу придбати ще 1 блістер та останній блістер втретє. Таким чином пацієнт отримає 30 таблеток — саме ту кількість, що була призначена в рецепті;
  3. взяти 1 блістер (10 таблеток), а потім прийти і взяти ще 2 блістери, тобто 20 таблеток (або навпаки).

Важливо, що під час кожного часткового погашення аптечний працівник ставить позначку на інформаційній довідці про кількість відпущеного препарату.

  1. Чи можна буде замінити лікарський засіб у рецепті?

Електронний рецепт можна виписати на одне найменування лікарського засобу за міжнародною непатентованою назвою препарату. Тобто в призначенні лікар має вказати діючу речовину препарату, дозування  та тривалість лікування. Фармацевт, своєю чергою, перевіряє рецепт та пропонує пацієнтові наявні препарати з вказаною діючою речовиною. Так, пацієнт має можливість самостійно прийняти рішення щодо бренду лікарського засобу відповідно до власного бюджету.

  1. Яким чином можна змінити призначення лікаря?

Змінити призначення можна лише скасуванням попереднього рецепта та створенням нового.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис»