Розроблено програму медичних гарантій на 2021 рік

15 червня 2020 о 12:26
6586

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) подала в Міністерство охорони здоров’я України бюджетну декларацію на Програму медичних гарантій (ПМГ) на 2021 рік. Про це під час брифінгу 12 червня 2020 р. повідомила Оксана Мовчан, в.о голови НСЗУ.

У ПМГ-2021 НСЗУ стимулюватиме заклади надавати якісніші послуги пацієнтам, а також розвиток напрямків, які потрібні для задоволення потреб пацієнтів.

Екстрена медична допомога

Для екстреної медичної допомоги пропонується ввести підвищувальний коефіцієнт за дотримання бригадами екстреної медичної допомоги правильних маршрутів пацієнтів. Центр екстреної медичної допомоги отримає більше коштів, якщо бригада доставлятиме пацієнта, наприклад із підозрою на інсульт чи інфаркт, саме до закладу, який має договір із НСЗУ на ці пріоритетні послуги.

Туберкульоз

Допомога пацієнтам з туберкульозом — пропонується наблизити медичну допомогу до пацієнта — стимулювати розвиток амбулаторної допомоги цим пацієнтам. Заклади первинної медичної допомоги зможуть підписати з НСЗУ договір на надання допомоги хворим на туберкульоз, і пацієнтів перестануть тримати в тубдиспансерах кілька місяців. Після завершення гострого перебігу хвороби вони матимуть змогу лікуватися під наглядом свого лікаря, який контролюватиме застосування пацієнтом ліків, результативність лікування.

Психіатрична допомога

Зміни у психіатричній допомозі — медичним закладам буде запропоновано укласти договір з НСЗУ на пакет «Мобільна психіатрична допомога». Пацієнтів із психічними захворюваннями не повинні замикати в лікарнях на довгі місяці. Після завершення гострого перебігу хвороби вони мають бути виписані з лікарні і продовжувати лікування на амбулаторному рівні під спостереженням сімейного лікаря або психіатра. За необхідності до такого пацієнта може бути направлено мультидисциплінарну мобільну бригаду, яка надасть допомогу пацієнту вдома.

Доступні ліки

Запропоновано розширити програму реімбурсації «Доступні ліки». За нею пацієнти отримують ліки в аптеці за рецептом лікаря безоплатно або з незначною доплатою. Це стосується всіх лікарських засобів, які внесені у програму, крім ліків від ревматичних хвороб. З наступного року пропонується включити до неї ліки для пацієнтів, що перенесли інфаркт або інсульт. А також лікарські засоби для людей з розладами психіки та поведінки для певних станів.

Медична реабілітація

Реабілітація після лікування інфаркту, інсульту та онкологічних хвороб. Розроблені два нових пакети з надання медичних послуг для пацієнтів, які перенесли соматичні та онкологічні хвороби. До цих пакетів буде включено послугу реабілітації, зокрема для людей, які перенесли онкозахворювання та після гострого інфаркту міокарда і гострого мозкового інсульту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr