Медична реформа: продовження ІІ етапу зафіксовано в меморандумі з МВФ

15 червня 2020 о 12:13
1819

На початку червня 2020 р. Міжнародний валютний фонд затвердив 18-місячну програму stand by для України на 5 млрд дол. США. Перший транш, який виділять негайно, становитиме 2,1 млрд дол. Решту суми виділять поетапно чотирма траншами.

Згідно з меморандумом, підписаним з МФВ, фінансування спеціалізованих медичних закладів має здійснюватися через єдиного платника — Національну службу здоров’я України (НСЗУ), жодних повернень до фінансування через бюджетну субвенцію чи особливого фінансування для деяких медичних закладів не передбачено. Також кошти нової програми допоможуть Україні подолати проблеми, зумовлені пандемією COVID-19.

Продовження ІІ етапу медичної реформи

Згідно з умовами меморандуму, що підписала Україна з МВФ, трансформацію системи охорони здоров’я у нашій країні буде продовжено у 2020 р. шляхом поширення нового способу фінансування на вторинну спеціалізовану допомогу. А НСЗУ і далі буде стежити за наданням послуг та фінансовими показниками медичних закладів. Перетворення лікарень на некомерційні підприємства в муніципальній власності продовжиться. Їх фінансування відбуватиметься чітко за договорами з НСЗУ. Також у меморандумі йдеться про те, що для того щоб закупівлі НСЗУ якнайкраще забезпечували потреби пацієнтів, прийняття рішень НСЗУ буде прозоро захищене від конфлікту інтересів, зокрема забороною участі постачальників послуг в управлінських структурах НСЗУ.

Структурні маяки медичної реформи

За словами т.в.о. голови НСЗУ Оксани Мовчан, співпраця з Міжнародним валютним фондом — надійним партнером України — сприятиме процесам трансформації системи охорони здоров’я. Згідно з меморандумом, підписаним з МФВ, реформа системи фінансування охорони здоров’я триватиме.

Ще раз зафіксовано основні структурні маяки трансформації системи.

По-перше, фінансування спеціалізованих медичних закладів має здійснюватися через єдиного платника — НСЗУ, жодних повернень до фінансування через бюджетну субвенцію чи особливого фінансування для деяких медичних закладів не передбачено.

По-друге, обсяг фінансування медичного закладу має залежати від результатів його роботи.  Що більше послуг надає медзаклад, тим більше фінансування він має отримати.

Окрім того, медичний заклад, що надає медичні послуги, має відповідати чітким вимогам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua