COVID-19: НСЗУ уклала договори з усіма центрами ЕМД

19 травня 2020 о 10:54
2242

Станом на 18 травня 2020 р. 25 центрів екстреної медичної допомоги (ЕМД) отримали 123 971 819 грн за квітень у межах пакета медичних послуг «Екстрена медична допомога пацієнтам з підозрою або встановленим захворюванням на COVID-19». Як повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ), відомство в рекордні терміни, протягом семи робочих днів, уклало договори з усіма центрами ЕМД та здійснило оплати.

Завдяки оплаті через єдиного закупівельника медичних послуг центри ЕМД оперативно отримують кошти за надання допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою. Тариф на оплату послуг включає доплати членам спеціальних бригад ЕМД, які безпосередньо працюють із пацієнтами з COVID-19. Обмеження щодо спеціальних бригад встановлено з метою захисту лікарів від інфікування. Розмір доплат становить до 300% заробітної плати (посадового окладу (з підвищеннями) з урахуванням передбачених законодавством обов’язкових доплат та надбавок). Таке зобов’язання бере на себе головний лікар, який підписує договір з НСЗУ.

Коментар Оксани Мовчан

За словами Оксани Мовчан, очільниці НСЗУ, ще 5 травня  2020 р.  була оприлюднена Постанова Кабінету Міністрів України від 24.04.2020 р. № 331 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам», яка дозволила НСЗУ вивісити оголошення про початок контрактування. А вже 12 травня 2020 р. НСЗУ перерахувала понад 86 млн грн першим шістнадцятьом центрам екстреної допомоги. «15 травня ми повністю виплатили гроші всім двадцяти п’ятьом центрам екстренки. Наша команда спрацювала  надзвичайно швидко, щоб виконати зобов’язання перед бригадами ЕМД, які залишаються на передовій у боротьбі з коронавірусною хворобою», — підкреслює очільниця НСЗУ.

Особливості фінансування

Загальна сума контрактів центрів ЕМД з НСЗУ на надання ЕМД пацієнтам із підозрою або встановленим діагнозом COVID-19 становить 476,3 млн грн. Договори діятимуть протягом періоду карантину плюс місяць, до 22 червня.

Найбільшу суму контрактів мають Чернівецький обласний центр ЕМД — майже 71 млн грн, Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва — 56,2 млн грн та Івано-Франківський обласний центр ЕМД — 36,1 млн грн. Це — не фіксована сума договорів. Адже оплата буде здійснюватися за фактом розгортання епідемії в кожній області та змінюватиметься відповідно до кількості підтверджених випадків.

На суми договорів центрів ЕМД щодо надання допомоги пацієнтам із підозрою чи встановленим діагнозом COVID-19 впливає епідеміологічна ситуація кожної з областей. Суми оплат розраховуються шляхом множення тарифу на кількість підтверджених випадків COVID в області за період з першого по останній день місяця. Тариф на медичні послуги з надання ЕМД пацієнтам із COVID-19 становить 12 163,64 грн. Цей тариф враховує як виїзди до пацієнтів зі встановленим діагнозом COVID, так і до пацієнтів із підозрою на коронавірусну хворобу.

Нагадаємо, НСЗУ розпочала контрактування закладів, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19, з 6 травня. Пакети передбачають надання послуг із тестування, екстреної та стаціонарної медичної допомоги. На це додатково в межах Програми медичних гарантій виділено понад 15 млрд грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua