Психіатрична служба буде фінансуватися за окремим механізмом — Степанов

20 травня 2020 о 10:40
2012

19 травня 2020 р. медики Київської міської психоневрологічної лікарні № 1 вийшли на акцію протесту. Про це під час щоденного брифінгу 20 травня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

За словами очільника Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, це був мирний протест. Медики вишикувалися вздовж однієї з транспортних магістралей Києва та протестували проти тієї ситуації, у якій вони опинилися у зв’язку зі стартом 1 квітня 2020 р. ІІ етапу медичної реформи.

Яка причина протесту

Ситуація полягає в тому, що фінансування цієї лікарні порівняно з минулим роком зменшилося на більше ніж 50%. Медичний заклад знаходиться на межі закриття амбулаторій, поліклініки та деяких відділень. Це сталося тому, що тарифи за медичні послуги, які були розраховано, не відповідають реаліям — тому процесу лікування, який відбувається у всіх монопрофільних психіатричних лікарнях, які є на сьогодні в країні.

Якщо говорити мовою цифр, то загальне недофінансування становить 898 млн грн по всіх психіатричних лікарнях. Це той показник, який поставив такі медичні заклади на межу закриття. І під такою самою загрозою постали й туберкульозні диспансери.

Що робитиме МОЗ

Це ситуація, з якою МОЗ України миритися не збирається. Вже зараз відбувається процес редагування медичної реформи таким чином, щоб при реформуванні не закривалися лікувальні заклади. Так, психіатрична служба буде фінансуватися за окремим механізмом, який дозволить, з одного боку, реформувати цю службу, визначивши чіткі критерії того, чого необхідно досягти, а з іншого боку, — щоб ця служба не була втрачена у процесі реформування.

Усі розрахунки, які робить сьогодні МОЗ України, спрямовані на збереження та розвиток медицини», — підкреслив М. Степанов

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»