Український Медичний Часопис
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Меню
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Рубрики
    Назад
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуальні питання
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Історія медицини
    • Клінічні дослідження
    • Клінічні настанови, рекомендації, протоколи
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент, маркетинг
    • На стику спеціальностей
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    Назад
    • Акушерство і гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Викладачі
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Дерматологія та косметологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • English
  • Укр/Рус
Український Медичний Часопис
Знайти...
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуальні питання
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Історія медицини
  • Клінічні дослідження
  • Клінічні настанови, рекомендації, протоколи
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент, маркетинг
  • На стику спеціальностей
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Фахові заходи
  • Акушерство і гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Викладачі
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Дерматологія та косметологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Номер 3 (149) – V/VI 2022
  • Всі новини
2021-02-23 :
  • Лікарю-практику

Асоціація між споживанням йогурту та отриманням достатнього рівня корисних поживних речовин

Хиць А.Р.

  • Редакція журналу «Український медичний часопис»

Резюме. Наведено огляд результатів дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем корисних поживних речовин, якістю дієти та масою тіла серед американських дітей та дорослих

Актуальність

Ферментовані продукти протягом багатьох років відігравали важливу роль у раціоні здорової людини, що пов’язано з їх корисними властивостями [1]. Йогурт — це напівтвердий продукт харчування, що виробляється молочнокислими бактеріями Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus. Подібно до інших ферментованих продуктів виробництво йогурту значно зросло у  1995–2019 рр., що свідчить про зростання його споживання у популяції [2]. З огляду на ці дані наявна необхідність  вивчення впливу йогурту на показники здоров’я як у дорослих, так і у дітей. З цією метою проведено дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем корисних поживних речовин, якістю дієти та масою тіла серед американських дітей та дорослих [3].

Методи та результати дослідження

Використано дані 8 досліджень Національного обстеження здоров’я та харчування (NHANES), які тривали у 2001–2016 рр. Загальна вибірка учасників становила 65 799 тис. осіб віком >2 років. Споживачами йогурту визнані особи, які споживають будь-яку кількість йогурту протягом 24 год. Звичайне споживання поживних речовин визначали за допомогою методу Національного інституту раку, а якість дієти розраховували за оцінками Індексу здорового харчування-2015 (USDA Healthy Eating Index-2015 — HEI-2015) після коригування даних для демографічних факторів та факторів способу життя.

Результати дослідження продемонстрували, що близько 6,4% дітей та 5,5% дорослих осіб споживають йогурт на рівні 150±3 та 182±3 г/добу відповідно. Серед споживачів йогурту відзначали вищу якість дієти (на 10,3 та 15,2% вищі показники HEI-2015 для дітей та дорослих відповідно) та вищий рівень споживання клітковини, кальцію, магнію, вітаміну D та калію. Крім того, у групі споживання йогурту більша частка населення відповідала рекомендованим нормам споживання кальцію, магнію та калію, ніж в осіб, які не вживали йогурту. Також споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла, нижчим індексом маси тіла та на 23% нижчим ризиком ожиріння для дорослих осіб.

Висновок

Це перше дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем поживних речовин. Результати цього дослідження продемонстрували, що споживання ферментованих продуктів, зокрема йогурту, асоційоване з більшим споживанням поживних речовин, достатнім рівнем корисних поживних речовин та кращою якістю дієти серед дітей і дорослих. Крім того, споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла та індексом маси тіла серед дорослих осіб.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що ожиріння є ключовою причиною смерті в Англії та Шотландії.

  1. Hutkins, R.W. (2018) Microbiology and Technology of Fermented Foods, 2nd ed.; Wiley, Hoboken, NJ, USA.
  2. FDA (2013) Yogurt. 21 CFR 131.200, Code of Federal Regulations; US Department of Health and Human Services: Washington, DC, USA.
  3. Cifelli C.J., Agarwal S., Fulgoni 3rd V.L. (2020) Association of Yogurt Consumption with Nutrient Intakes, Nutrient Adequacy, and Diet Quality in American Children and Adults. Nutrients, 12(11): 3435. doi: 10.3390/nu12113435.

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
Lactobacillus bulgaricus, Streptococcus thermophilus, індекс маси тіла, йогурт, молочнокислі бактерії, ожиріння, ферментовані продукти
Спеціальності:
Акушерство і гінекологія, Алергологія та пульмонологія, Анестезіологія та інтенсивна терапія, Гастроентерологія, Ендокринологія, Епідеміологія, Імунологія, Інфекційні хвороби, Кардіологія, ревматологія, Неврологія та психіатрія, Неонатологія, Ортопедія та травматологія, Педіатрія, Терапія, загальна практика, Фармакологія, Хірургія
Перегляди: 258
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Автори| Організації

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua