Асоціація між споживанням йогурту та отриманням достатнього рівня корисних поживних речовин

23 лютого 2021 о 12:20
696

Актуальність

Ферментовані продукти протягом багатьох років відігравали важливу роль у раціоні здорової людини, що пов’язано з їх корисними властивостями [1]. Йогурт — це напівтвердий продукт харчування, що виробляється молочнокислими бактеріями Lactobacillus bulgaricus та Streptococcus thermophilus. Подібно до інших ферментованих продуктів виробництво йогурту значно зросло у  1995–2019 рр., що свідчить про зростання його споживання у популяції [2]. З огляду на ці дані наявна необхідність  вивчення впливу йогурту на показники здоров’я як у дорослих, так і у дітей. З цією метою проведено дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем корисних поживних речовин, якістю дієти та масою тіла серед американських дітей та дорослих [3].

Методи та результати дослідження

Використано дані 8 досліджень Національного обстеження здоров’я та харчування (NHANES), які тривали у 2001–2016 рр. Загальна вибірка учасників становила 65 799 тис. осіб віком >2 років. Споживачами йогурту визнані особи, які споживають будь-яку кількість йогурту протягом 24 год. Звичайне споживання поживних речовин визначали за допомогою методу Національного інституту раку, а якість дієти розраховували за оцінками Індексу здорового харчування-2015 (USDA Healthy Eating Index-2015 — HEI-2015) після коригування даних для демографічних факторів та факторів способу життя.

Результати дослідження продемонстрували, що близько 6,4% дітей та 5,5% дорослих осіб споживають йогурт на рівні 150±3 та 182±3 г/добу відповідно. Серед споживачів йогурту відзначали вищу якість дієти (на 10,3 та 15,2% вищі показники HEI-2015 для дітей та дорослих відповідно) та вищий рівень споживання клітковини, кальцію, магнію, вітаміну D та калію. Крім того, у групі споживання йогурту більша частка населення відповідала рекомендованим нормам споживання кальцію, магнію та калію, ніж в осіб, які не вживали йогурту. Також споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла, нижчим індексом маси тіла та на 23% нижчим ризиком ожиріння для дорослих осіб.

Висновок

Це перше дослідження, в якому оцінювали асоціацію між споживанням йогурту та достатнім рівнем поживних речовин. Результати цього дослідження продемонстрували, що споживання ферментованих продуктів, зокрема йогурту, асоційоване з більшим споживанням поживних речовин, достатнім рівнем корисних поживних речовин та кращою якістю дієти серед дітей і дорослих. Крім того, споживання йогурту асоціювалося з меншою масою тіла та індексом маси тіла серед дорослих осіб.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що ожиріння є ключовою причиною смерті в Англії та Шотландії.

  1. Hutkins, R.W. (2018) Microbiology and Technology of Fermented Foods, 2nd ed.; Wiley, Hoboken, NJ, USA.
  2. FDA (2013) Yogurt. 21 CFR 131.200, Code of Federal Regulations; US Department of Health and Human Services: Washington, DC, USA.
  3. Cifelli C.J., Agarwal S., Fulgoni 3rd V.L. (2020) Association of Yogurt Consumption with Nutrient Intakes, Nutrient Adequacy, and Diet Quality in American Children and Adults. Nutrients, 12(11): 3435. doi: 10.3390/nu12113435.

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»