Рання діагностика онкозахворювань у Програмі медичних гарантій

28 серпня 2020 о 16:37
1374

Щороку близько 140 тис. українців дізнаються, що мають онкозахворювання. І дуже часто ці захворювання виявляють на пізніх стадіях, що зменшує шанси на лікування. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) і наголошують, що саме тому цього року в Програмі медичних гарантій (ПМГ) як пріоритетний напрямок визначено ранню діагностику онкозахворювань. До ПМГ включено 6 інструментальних досліджень, спрямованих на ранню діагностику найпоширеніших серед населення онкозахворювань.

Які дослідження проводяться

НСЗУ законтрактувала 682 медзаклади на надання послуг з проведення інструментальних досліджень для ранньої діагностики онкозахворювань, 36 із них — приватні. 96 тис. пацієнтів зробили дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань за квітень–липень. Зокрема, 44 589 пацієнток зробили мамографію, 33 302 пацієнти зробили езофагогастродуоденоскопію, 9 389 — колоноскопію, 3 872 — бронхоскопію, 2 968 — цистоскопію, 1 859 — гістероскопію.

Виплати від НСЗУ

На сьогодні НСЗУ вже виплатила 41 млн грн медзакладам за проведення ранніх обстежень. Ці дослідження для пацієнта є безоплатними. Для проходження обстеження лікар має його рекомендувати, зважаючи на підозру новоутворення і виписати направлення.

Як пацієнту пройти дослідження

Щоб пройти дослідження для ранньої діагностики онкозахворювань безоплатно, пацієнту потрібно звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря, який випише направлення на обстеження та вибрати медзаклад для проходження дослідження.

Що входить до пакета послуг

До пакета послуг з проведення досліджень, який пацієнт отримує безоплатно, включено проведення дослідження із забезпеченням анестезії за потреби, гістологічне дослідження взятого у пацієнта під час обстеження матеріалу за потреби, аналіз та опис результатів дослідження.

Важливо! Для проходження обстеження пацієнт може вибрати будь-який медичний заклад, який уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг, — як комунальний, так і приватний.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua