Електронне здоров’я: проблеми в роботі та шляхи їх вирішення

20 серпня 2020 о 11:33
2280

19 серпня  2020 р. у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України відбувся онлайн-брифінг заступника міністра охорони здоров’я України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослава Кучера, на якому посадовець розповів про останні новини сфери цифровізації охорони здоров’я.

Зазначено, що одним із пріоритетів роботи МОЗ України є чітка, злагоджена та надійна робота системи eHealth. МОЗ України спільно з  ДП «Електронне здоров’я» та НСЗУ працюють над досягненням цієї мети.

Виявлені проблеми

Наразі виявлено низку перепон. Так, медичні працівники повідомляли про повільну роботу цієї системи. Це було зумовлено в першу чергу перезавантаженістю роботи хмарного середовища, в якому вона знаходилася. Тому запити, які потрапляли до центральної бази даних, відповідно опрацьовувалися дуже повільно.

При більш глибокому аналізі причин було виявлено, що проблема є значно глибшою. Так, своєчасно не були сплаченні кошти і попередніми командами не була закладена в бюджет відповідна сума на оплату цих послуг. Наразі МОЗ України разом з ДП «Електронне здоров’я» та Національною службою здоров’я України (НСЗУ) вдалося вирішити цю проблему, також зроблено деякі кроки для стабілізації роботи центрального компонента.

Вирішення проблем

Перш за все збільшено технологічні потужності шляхом відключення певних сервісів. Тестове середовище (pre-prod), на якому тестувалася робота медичних інформаційних систем (МІС) та нового функціоналу, перенесено на інший хмарний сервіс. НСЗУ у своєму бюджеті знайшла додаткові кошти. Таким чином з дата-центром було досягнуто домовленостей щодо збільшення потужностей, і зараз система працює відносно стабільно і швидко. Таким чином, швидкість оброблення запитів була підвищена у 5 разів. Наразі система щохвилини отримує близько 1700 запитів.

Крім цього, МОЗ України спільно з МІС внесли зміни до протоколів роботи eHealth, що також суттєво покращило ситуацію. Наразі здійснюється постійний моніторинг роботи системи з метою забезпечення її стабільності, прозорості та чіткості.

12 серпня 2020 р. Уряд ухвалив розпорядження про виділення на систему eHealth 7,1 млн грн за рахунок перерозподілу бюджетних коштів. Наразі МОЗ очікує погодження цього рішення парламентським бюджетним комітетом.

Важлива інформація для медичних працівників

МОЗ України звертає увагу медиків на те, що з 1 квітня 2020 р. для всіх надавачів медичних послуг, які уклали договори з НСЗУ, є обов’язковим внесення у систему eHealth записів про надання медичних послуг в амбулаторних умовах, про госпіталізацію, виписку зі стаціонару, про направлення та рецепти на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації. З 1 січня 2021 р. це буде обов’язковим для всіх без винятку закладів охорони здоров’я та фізичних осіб — підприємців, які отримали ліцензію на впровадження медичної практики і зобов’язані надавати медичну допомогу безоплатно.

Співпраця з додатком «Дій вдома» та ДП «Дія»

Наразі МОЗ України спільно з Мінцифрою, Нацполіцією, МВС, а також Держприкордонслужбою розпочали роботу з налагодження роботи сервісу «Дій вдома». МОЗ надало свої пропозиції щодо посилення контролю за особами, які повинні проходити обов’язкову самоізоляцію.

Наразі також вирішується питання перекладу додатку «Дій вдома» англійською мовою для іноземних громадян, які прибувають в Україну з країн червоної зони. Крім цього, налагоджений функціонал додатку, який дозволяє надсилати повідомлення на номери іноземних операторів мобільного зв’язку, чого не було раніше.

Також передбачається запуск ліній підтримки для оперативного інформування громадян з питань самоізоляції та роботи додатку «Дій вдома».

Налагоджена співпраця щодо обміну даними між ДП «Дія» та Центром громадського здоров’я при визначенні кола контактних із хворими на COVІD-19 осіб. Інформація про цих осіб уже почала надходити до ДП. Ці заходи запроваджуються для того, щоб обмежити поширення коронавірусної інфекції через контактних осіб.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»