Медична реформа: які послуги мають надавати лікарі первинки

19 серпня 2020 о 11:52
3557

Завдяки трансформації системи охорони здоров’я українці отримали можливість вільно вибирати своїх лікарів без прив’язки до місця проживання чи прописки та укладати з ними декларацію. Ще одне важливе досягнення — вперше в історії незалежної України пацієнт отримав можливість лікуватися у приватних медичних закладах за гроші з державного бюджету. Адже сімейного лікаря можна вибрати як у комунальному закладі, так і у приватному, який має договір з Національною службою здоров’я України (НСЗУ), або ж укласти декларацію з лікарем-ФОП.

Перелік послуг, які мають надавати лікарі первинки

Лікарі комунальних закладів, як і лікарі приватних закладів чи лікарі-ФОП, надають пацієнту весь обсяг послуг первинної допомоги, передбачений Програмою медичних гарантій.

Зокрема, це:
1) динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів, в тому числі — із діагностованими хронічними захворюваннями;
2) діагностика та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних і фізіологічних станів, наприклад ведення неускладненої вагітності;
3) вакцинація дітей і дорослих за Національним календарем щеплень;
4) консультації щодо дієти, здорового способу життя тощо;
5) направлення до вузьких спеціалістів;
6) надання окремих послуг паліативної допомоги пацієнтам;
7) рецепти на ліки, зокрема електронні за програмою «Доступні ліки»;
8) загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
9) загальний аналіз сечі;
10) вимірювання рівня глюкози та холестерину, тропоніни;
11) швидкі тести на вагітність, ВІЛ, вірусні гепатити;
12) вимірювання артеріального тиску, маси тіла, зросту, окружності талії;
13) електрокардіограма;
14) довідки, листки непрацездатності, оформлення направлень для проходження медикосоціальної експертизи та лікарських свідоцтв про смерть.

Лікарі-ФОП також можуть виписувати лікарське свідоцтво про смерть. У липні 2020 р. набули чинності зміни до Інструкції щодо заповнення та видачі лікарського свідоцтва про смерть, які надали лікарям-ФОП таке право.

Якщо у пацієнта електронне направлення, яке виписав лікар ФОП, воно має таку ж дію і значимість, як і направлення, виписане лікарем первинки комунального чи приватного закладу. Із цим направлення можна звернутися в будь-який спеціалізований заклад, законтрактований НСЗУ, приватний чи комунальний — на вибір пацієнта і отримати медичну допомогу.

НСЗУ законтрактувала 1642 надавачі первинної меддопомоги, з яких 1095 — комунальні медичні заклади, 197 — приватні, 350 — лікарі-ФОП. З початку 2020 р. вони отримали від НСЗУ майже 12 млрд грн за надання допомоги пацієнтам.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr/