Участь приватних закладів у Програмі медичних гарантій

27 серпня 2020 о 12:49
903

Станом на 27 серпня 2020 р. Національна служба здоров’я України (НСЗУ) у рамках Програми медичних гарантій законтрактувала 548 приватних закладів та лікарів-ФОП, які надають первинну допомогу, та 64 заклади, що надають спеціалізовану медичну допомогу. Про це під час брифінгу 27 серпня 2020 р. повідомила Оксана Мовчан, т.в.о. голови НСЗУ.

Первинний рівень

На первинному рівні медичної допомоги приватні заклади та лікарі-ФОП становлять близько третини від загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ. І їх кількість постійно зростає. Зокрема, на початку 2019 р. їх було лише 204, на кінець 2019 р. — 416, а сьогодні їх вже 548. Тобто за півтора року кількість приватних закладів, що уклали договір з НСЗУ, зросла більш ніж у 2,5 раза.

На сьогодні 770 тис. українців уклали декларації з лікарями-ФОП та лікарями приватних закладів первинки. Загальна кількість цих лікарів — 1320, 195 із них працюють у селах та селищах міського типу.

За надані цими медичними закладами та лікарями-ФОП послуги пацієнтам з початку року НСЗУ виплатила 250 млн грн.

Спеціалізована медична допомога

Серед закладів, що надають спеціалізовану допомогу, НСЗУ законтрактувала 60 приватних та 4 лікарів-ФОП. Серед них:

>
  • 34 заклади уклали контракт із НСЗУ на надання амбулаторної вторинної допомоги;
  • 36 медзакладів уклали договір на надання послуг щодо проведення пацієнтам інструментальних досліджень для ранньої діагностики онкозахворювань;
  • по 4 приватних медзаклади законтрактувалися на надання послуг з медичної реабілітації, проведення хірургічних операцій у стаціонарних умовах, надання послуг з діагностики та хіміотерапевтичного лікування пацієнтам з онкозахворюванням;
  • по 2 медзаклади уклали договори на надання послуг з лікування інфаркту, послуг з гемодіалізу та стаціонарної допомоги без проведення хірургічних операцій.
  • За надання послуг пацієнтам цими приватними закладами у квітні–серпні НСЗУ виплатила їм 97 млн грн.

    Як отримати безоплатну медичну допомогу у приватних закладах

    Щоб отримати допомогу безоплатно чи пройти обстеження у приватному закладі, який уклав договір з НСЗУ на надання таких послуг, пацієнту потрібно отримати направлення свого лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря, і звернутися до вибраного медичного закладу. Незалежно від того, який лікар виписав йому це направлення — який працює в комунальному закладі чи приватному, або має власну практику. Так само пацієнт із направленням від лікаря-ФОП чи лікаря з приватної клініки може звернутися для отримання послуг чи проведення обстеження до комунального закладу охорони здоров’я.

    Вимоги до приватних медичних закладів

    Законтрактовані НСЗУ приватні медичні заклади та лікарі-ФОП є рівноправними учасниками медичного простору. Вони надають повний обсяг медичних послуг населенню згідно з договором, і українці мають можливість отримувати в них ці послуги відповідно до встановлених правил. З іншого боку — усі законтрактовані НСЗУ медичні заклади мають рівні права у забезпеченні надання пацієнтам медичних послуг у повному обсязі відповідно до договору з НСЗУ. Наприклад, приватні заклади первинки та лікарі-ФОП отримують вакцини, що закуповуються за кошти державного бюджету, щоб забезпечити проведення щеплень своїм пацієнтам. Приватні заклади, що надають спеціалізовану допомогу, наприклад з лікування у разі інфаркту, повинні бути забезпечені стентами, які також закуповуються централізовано за кошти бюджету. Налагодження процесу забезпечення медзакладів ліками та медичними виробами, що закуповуються за державні кошти — у повноваженнях місцевої влади.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr