У НСЗУ розповіли про розвиток електронної системи охорони здоров’я

18 серпня 2020 о 17:38
1523

18 серпня 2020 р. Оксана Мовчан, т.в.о. голови Національної служби охорони здоров’я (НСЗУ), розповіла, як саме електронна система охорони здоров’я (ЕСОЗ) допомагає пацієнтам отримувати якісні медичні послуги.

Первинна медична допомога

Зазначено, що з березня 2018 р. пацієнти подають декларації вибраним лікарям, і лікарі реєструють їх у системі. Відтак НСЗУ оплачує лікарю ведення кожного пацієнта. А пацієнт отримує гарантовані державою безоплатні медичні послуги. Так електронні інструменти допомогли реалізувати принцип «гроші ходять за пацієнтом».
Уже понад 30 млн українців вибрали свого лікаря у 1617 закладах первинки, з яких 32% — це приватні заклади та лікарі-ФОП.

Електронний рецепт

З 1 квітня 2019 р. рецепт на «Доступні ліки» став виключно електронним. Завдяки е-рецепту пацієнтам набагато легше отримувати «Доступні ліки». Адже не потрібно збирати всі необхідні печатки для паперового рецепта, переживати, чи вистачить грошей на ліки у його районі, селищі чи місті. Коли у пацієнта закінчуються ліки, він може звернутися до лікаря телефоном. Лікар випише електронний рецепт на «Доступні ліки» навіть без особистого прийому. Наразі «Доступні ліки» отримали вже понад 2,3 млн пацієнтів.

Електронне направлення

З 1 квітня 2020 р. направлення до закладу спеціалізованої допомоги є електронним. Пацієнт самостійно вибирає спеціалізований медичний заклад, в якому отримати послуги за Програмою медичних гарантій, незалежно від його місця проживання чи прописки, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав це направлення. Вже створено понад 6 млн е-направлень для 2,5 млн пацієнтів. Більше 1 млн е-направлень погашено.

Електронні медичні записи

Електронні медичні записи зберігають медичну історію кожного пацієнта. Щоб нас правильно лікували, запобігали потенційним проблемам, медична історія має бути збережена — уся і впродовж усього життя. Саме це забезпечують електронні медичні записи та електронна медична картка. Також електронні дані пацієнта посилюють рівень його приватності — на відміну від паперових медичних карток, до яких можуть заглянути будь-які медичні або навіть немедичні працівники.

О. Мовчан наголосила, що зараз електронна система охорони здоров’я працює стабільно. Проблеми в її роботі було вирішено.
За останні 30 діб кількість нових пацієнтів, які вперше отримали чи погасили електронне направлення, становила майже 536 тис.; вперше подали декларацію про вибір лікаря понад 257 тис. українців; вперше отримали «Доступні ліки» — майже 46 тисяч.
За останній тиждень понад 167 тис. пацієнтів вперше отримали чи погасили електронне направлення; майже 66 тис. вперше вибрали свого лікаря і понад 10 тис. отримали «Доступні ліки».

Плани розвитку ЕСОЗ

Упланах розвитку ЕСОЗ — запустити такі сервіси:
– Сервіс єМалятко. Для батьків новонародженої дитини набагато спроститься процес отримання свідоцтва про народження.
– Електронний кабінет пацієнта. Цей сервіс дозволить пацієнту подати декларацію онлайн, побачити власну електронну медичну картку, де будуть збережені його електронні рецепти та направлення.
– Електронний лікарняний. Жодних печаток, штампів і неправильно вписаних реквізитів — і для пацієнта, і для лікаря, і для роботодавця процес стане зручним та непомітним.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr