Розвиток трансплантації в Україні отримав підтримку Уряду

16 липня 2020 о 15:31
486

Уряд на своєму засіданні 15 липня 2020 р. підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України і додав до переліку закладів, які можуть проводити трансплантацію органів, 12 медичних закладів: 9 із них спеціалізуються на органній трансплантації, а ще 3 — на трансплантації кісткового мозку. Це важливий крок на шляху розвитку трансплантації в Україні, що дозволить проводити пересадку органів на території держави, а не їхати за кордон.

Про це міністр охорони здоров’я Максим Степанов заявив на щоденному брифінгу 16 липня 2020 р.

Коментар Максима Степанова 

«Вчора ми додали до переліку закладів, які можуть робити трансплантацію, ще 12 закладів: 9 з органної трансплантації і 3 заклади — з трансплантації кісткового мозку. Вперше передбачається фінансування алогенної трансплантації кісткового мозку, зокрема отримання донорського матеріалу у «Всесвітній асоціації донорів кісткового мозку». Це дуже важливо, тому що багато людей потребують саме такої трансплантації», — наголосив М. Степанов.

За словами очільника відомства, вже ввечері 15 липня 2020 р. в Україні було успішно проведено операції з трансплантації органів. Зокрема, в Інституті серця керівником цього медзакладу Борисом Тодуровим здійснено пересадку серця, а в Національному інституті хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова НАМН України — нирок та печінки.

«Такі операції — це порятунок життів нашим людям. Сьогодні вони вимушені шукати лікування за кордоном. Держава фінансує це, і в цьому році виділено близько 1 млрд грн. Але наші лікарі здатні робити трансплантацію органів і вони це довели. Вони достатньо професійні. У нас є чіткий план щодо розвитку галузі трансплантації. У найближчі роки ми хочемо вийти на рівень розвинутих європейських країн», — резюмував М. Степанов.

Наразі тексти відповідних актів Уряду ще не опубліковані.

Раніше  ми повідомляли, що МОЗ України розвиватиме систему трансплантації, і це питання перебуває на контролі Президента України.

Читайте також про те, що вже розроблено Порядок перевезення анатомічних матеріалів.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua