Трансплантація в Україні: розроблено Порядок перевезення анатомічних матеріалів

16 березня 2020 о 17:19
622

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення за межі митної території України».

Проєкт постанови розроблений з метою затвердження порядку перевезення анатомічних матеріалів людини в межах України, ввезення таких матеріалів на митну територію України та вивезення за межі митної території України.

Проблема, яка потребує розв’язання

Щодня в Україні внаслідок неможливості отримати трансплантацію органа, пов’язаної з відсутністю системи органної трансплантації від донора-трупа та відсутністю системи трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин від неродинного донора, помирають близько 9 людей.

Невід’ємною умовою створення системи трансплантації є налагоджена система логістики для доставки трансплантата від донора до реципієнта. На сьогодні питання перевезення анатомічних матеріалів не врегульоване.

Бездіяльність призведе до продовження направлення на лікування за кордон у зв’язку з відсутністю системи трансплантації в Україні, наростання соціального напруження, пов’язаного з обмеженістю фінансових ресурсів, які не дають змоги забезпечити лікування всіх, хто потребує, що призводить до формування значної черги на направлення на лікування.

Окрім того, актуальна проблема відсутності можливості для лікарів хірургічних спеціальностей проходити навчання для відпрацювання практичних навиків з використанням анатомічних матеріалів чи тіл померлих, які розпорядилися щодо передачі після смерті їх тіла чи анатомічних матеріалів науковим або вищими навчальним закладам, закладам охорони здоров’я, відповідно до частини шостої статті 6 Закону України «Про поховання та похоронну справу».

Зважаючи на дефіцит у багатьох країнах анатомічних матеріалів для навчальних цілей, існує практика ввезення таких матеріалів з країн, у яких є надлишок з метою використання їх для практичної підготовки лікарів.

На сьогодні питання ввезення анатомічних матеріалів в Україну для використання їх під час практичної підготовки лікарів не врегульоване. Бездіяльність призведе до того, що лікарі вимушені надавати медичну допомогу пацієнтам без попереднього відпрацювання практичних навиків на анатомічних матеріалах померлих, що створює ризики появи додаткових ускладнень.

Суть проєкту акта

Проєкт постанови спрямований на врегулювання діяльності суб’єктів господарювання, які перевозять анатомічні матеріали людини в межах України, ввозять такі матеріали на митну територію України та вивозять за межі митної території України. Визначає вимоги щодо високих стандартів якості й безпеки під час перевезення, ввезення та вивезення анатомічних матеріалів людини.

Куди надавати пропозиції

Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел.: (044) 254-04-11, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua