Розвиток трансплантації — на контролі Президента України

7 липня 2020 о 14:13
513

Більше ніж 5 тис. українців очікують на трансплантацію органів. Умов для розвитку цієї галузі медицини в Україні не було забезпечено, тому багато громадян змушені проводити операції за кордоном. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов на традиційній нараді під головуванням Президента України Володимира Зеленського 6 червня 2020 р.

Однак нині МОЗ створило окремий підрозділ саме для розвитку трансплантації в Україні.

Коментар Володимира Зеленського

«Треба дуже потужно взятися за розвиток трансплантації в нашій країні. По-перше, в Україні такі операції в 5–6 разів дешевші, ніж за кордоном, а відтак доступніші для українців. Це підвищує шанс зберегти життя. По-друге, така якісна послуга за нижчу ціну може привабити іноземців», – наголосив В. Зеленський.

Міністр охорони здоров’я додав, що МОЗ уже розширює перелік лікарень, які можуть надавати послуги з трансплантації органів. М. Степанов вважає, що розвиток трансплантації може стати частиною медичної реформи.

Нагадаємо, у грудні 2019 р. Верховна Рада ухвалила, а Президент підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, що регулюють питання трансплантації анатомічних матеріалів людині» (418-IX). Документ регулює питання трансплантації анатомічних матеріалів людині, гармонізує національне законодавство з міжнародними актами та автоматизує процеси завдяки поступовому запровадженню Єдиної державної інформаційної системи трансплантації органів і тканин.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами president.gov.ua