МОЗ України розвиватиме систему трансплантації

6 липня 2020 о 11:13
497

У п’ятницю, 3 липня 2020 р., у Львові один з провідних українських хірургів Борис Тодуров здійснив трансплантацію серця. МОЗ наголошує, що саме ця процедура ілюструє реальне реформування української медицини, коли в Україні у такий високотехнологічний спосіб рятується життя, і доводить, що складні операції можна робити не тільки закордоном, а й в Україні.

Врятовано три людських життя

Як зазначив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, донором став 58-річний львів’янин, який, на жаль, отримав травми, несумісні з життям.

Нове серце отримав 57-річний Віктор з Житомирщини. Його власне серце (через перенесений інфаркт) було збільшено втричі і вже ледь працювало.

Ще двом особам було проведено трансплантацію нирок.

«Чоловік, якому зробили трансплантацію серця, вже вчора гвинтокрилом був доставлений до Києва, в Інститут серця, для подальшого лікування. Окрема подяка – Державній службі України з надзвичайних ситуацій – за оперативне та успішне транспортування нашого пацієнта! Саме це я називаю реальною реформою медицини: коли в Україні у високотехнологічний спосіб рятують життя; коли ми поступово відходимо від думки, що трансплантацію можна робити лише за кордоном; коли довіряємо українській медицині. У нас одні з найкращих лікарів і медичних працівників у світі. Для них просто необхідно створити умови. Саме над цим і працюємо», – резюмував М. Степанов.

Відділ трансплантації МОЗ України

Слід зазначити, що у МОЗ створено відділ, який займається виключно питаннями трансплантації і має на меті за 2 роки комплексно реформувати цю галузь медицини в Україні: від реєстру осіб, які мають такі потреби, до створення умов для проведення операцій.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua