Володимир Зеленський пояснив причини перегляду медичної реформи

20 травня 2020 о 15:27
2174

Епідемія COVІD-19 в Україні продемонструвала, що медична реформа не була достатньо успішною, а тому в неї необхідно внести зміни. Про це заявив під час пресконференції 20 травня 2020 р. Президент України Володимир Зеленський.

«COVІD-19 показав, що не вийшло реформи. Там є нормальні речі, які були зроблені. Але дуже багато всього, на що не звертали уваги. І ми опинилися просто медично «голі» перед таким викликом. Ось чому я кажу, що потрібно переглядати реформу», — зазначив Глава держави.

Президент уточнив, що багато медиків задоволені першим етапом медреформи, який стосується первинної ланки. Проте після впровадження другого етапу реформи рівень зарплат, наприклад, водіїв швидкої допомоги становить близько 4–5 тис. грн.

«Це ж неправильна реформа? Мені здається, неправильна. Якщо всі психіатричні лікарні й тубдиспансери виходять зі страйками, що їх закривають, — це ж неправильна реформа. Вона нерозумна. Вона не для людей. Вона точно не для лікарів. Вона ні для кого. Тому й потрібно її переглядати», — наголосив він.

За словами В. Зеленського, перед закриттям медичного закладу необхідно відкрити новий, де будуть забезпечені гідні умови для пацієнтів, а медики отримуватимуть гідну зарплату.

Доплати медикам

Крім того, В. Зеленський розповів, що станом на 18 травня 2020 р. у 15 областях всі медпрацівники, які борються з COVID-19, отримали 300% надбавки до заробітної плати за березень. А до кінця тижня це відбудеться в усіх регіонах. Також ці медпрацівники отримають надбавки у 300% і за квітень.

Президент також планує зробити кадрові висновки щодо діяльності голів обласних державних адміністрацій після закінчення епідемії коронавірусу.

«Усі висновки щодо них — після того, як ми закінчимо (вирішення питань з протидії епідемії. – Ред.) COVID-19», — сказав Глава держави.

В. Зеленський зауважив, що голова Чернівецької обласної державної адміністрації продемонстрував високий рівень професіоналізму під час епідемії. Проте у деяких інших областях результати роботи очільників обласних держадміністрацій можуть виявитися незадовільними.

«Ця інфекція нам показує, які «захворювання» у нас є в державному апараті. І одразу після COVID-19 будуть рішення, рішучі кроки», — зазначив Президент.

Глава держави наголосив, що зараз звільнення голів обласних держадміністрацій може ускладнити роботу з протидії епідемії коронавірусу.

Вихід з карантину

Щодо виходу з карантину було зазначено, що Кабінет Міністрів України близько місяця тому оприлюднив план виходу з карантину, який містить п’ять етапів, але позитивна динаміка захворюваності в Україні дозволяє послаблювати обмежувальні заходи вже сьогодні.

Зокрема, за словами Глави держави, послаблення стосується руху громадського транспорту та роботи дитячих садочків.

«Ми розраховували, що це буде на іншому етапі — трішки пізніше. Але ми розуміємо, що сьогодні непогана статистика (щодо захворюваності на коронавірус в Україні. — Ред.) завдяки нашим лікарям, і це дозволяє деякі етапи переносити та наближати до сьогодення», — сказав Президент.

В. Зеленський зазначив, що Уряд на своєму засіданні розглядатиме можливість відновлення руху громадського міського та приміського транспорту з 22 травня.

«Між областями поки що транспорт ми не можемо забезпечити, тому що в нас тільки шість областей готові до цього. Тільки у шести областях ми бачимо нормальну статистику, де йде зменшення кількості захворілих», — уточнив Глава держави.

Водночас, за його словами, дитячі садки вже сьогодні отримають вказівки від Міністерства охорони здоров’я щодо умов роботи під час карантину, починаючи з 25 травня.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами president.gov.ua