Із 22 травня Україна переходить до адаптивного карантину — Шмигаль

19 травня 2020 о 11:24
1776

Із 22 травня 2020 р. Україна буде переходити до адаптивного карантину, який передбачає поетапне пом’якшення карантинних обмежень. Про це 18 травня 2020 р. повідомив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль в ефірі одного з національних телеканалів.

Коментар Дениса Шмигаля

«Вже з 22 травня буде розглянуто питання переходу до другого етапу карантину, який включає низку пом’якшень. Ми дозволимо рух міського і приміського наземного транспорту, ми дозволимо проведення спортивних змагань без глядачів, ми також дозволимо роботу готелів, окрім хостелів, але не роботу ресторанів і басейнів у готелях. Також буде надана можливість проведення служб у храмах із розрахунку одна людина на 10 м, — зазначив Прем’єр-міністр.

Також Д. Шмигаль підкреслив, що з 25 травня 2020 р. Уряд планує розпочати роботу дитячих садочків, а також роботу метрополітену в тих містах, де буде дозволяти епідеміологічна ситуація. «Тут уже будемо працювати спільно з місцевою владою», — додав Д. Шмигаль.

Що таке адаптивний карантин

Очільник Уряду пояснив, що адаптивний карантин — це модель, коли скасовуються обмеження, запроваджені на рівні держави, але при цьому Уряд працює спільно з місцевою владою, яка буде дивитися, чи відповідає епідеміологічна ситуація в регіоні критеріям Міністерства охорони здоров’я України.

«Ми вибрали три критерії: заповненість ліжко-місць, кількість зроблених тестів та кількість захворілих на 100 тис. населення. Якщо ці три параметри відповідають встановленим Міністерством охорони здоров’я України, можемо рухатися від етапу до етапу. З виконанням цих трьох параметрів буде можливість робити заходи м’якшими або, навпаки, їх посилювати в тому або іншому регіоні», — пояснив Прем’єр-міністр.

За його словами, рішення про відповідний подальший перебіг карантину будуть прийматися на засіданні Уряду в середу. «Це буде другий етап пом’якшення карантинних заходів. Третій етап, якщо дозволятиме епідеміологічна ситуація, ми можемо запровадити з 1 червня», — заявив Д. Шмигаль.

Третій етап послаблень карантину, як повідомив Прем’єр-міністр, включатиме початок навчальних заходів, відкриття спортзалів та фітнес-центрів (без басейнів), та відновлення міжобласних перевезень. Авіасполучення також може бути відновлено в червні. Але це, окрім ситуації із захворюваністю, також залежить від того, як авіасполучення відкриватимуть інші країни.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами kmu.gov.ua