Уряд затвердив 300% доплату медикам, які протидіють COVID-19

27 квітня 2020 о 10:58
2863

Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що визначає правила та умови, за якими медичні працівники, залучені до боротьби з COVID-19, будуть отримувати підвищені зарплати, а заклади охорони здоров’я — оплату послуг через Національну службу здоров’я України (НСЗУ) (проєкт постанови).

Відповідне рішення було прийняте на позачерговому засіданні Уряду 24 квітня 2020 р.

Коментар Максима Степанова

«Цією постановою ми визначили порядок додаткових виплат працівникам закладів охорони здоров’я  у розмірі до 300 відсотків заробітної плати, а також порядок забезпечення пацієнтів лікарськими засобами та медичними виробами», — заявив М. Степанов.

Які пакети медичних послуг закуповуватимуться

За словами міністра охорони здоров’я, закупівля послуг планується з урахуванням спроможності закладів надавати пацієнтам якісну медичну допомогу за такими пакетами:

  • стаціонарна допомога  пацієнтам із COVID-19;
  • екстрена медична допомога (ЕМД) пацієнтам з підозрою та встановленим захворюванням COVID-19;
  • медична допомога, яка надається мобільними медичними бригадами, що створені для реагування на коронавірусну хворобу COVID-19;
  • стаціонарна медична допомога при COVID-19, яка надається окремими  закладами охорони здоров’я протягом квітня 2020 р.

Що передбачатимуть пакети медичних послуг

  1. Оплата роботи мобільної бригади

Йдеться про оплату роботи мобільних бригад, які проводять забір аналізів вдома у пацієнтів і наразі працюють на базі поліклінік, ЦПМСД або інших закладів охорони здоров’я. У тариф включено в тому числі додаткові виплати членам мобільних бригад у розмірі до 300%. В умовах фінансування зокрема є те, що одна бригада має зробити мінімум 150 заборів матеріалів на місяць.

  1. Оплата екстреної медичної допомоги

Ідеться про оплату медичної допомоги, що надається  центрами ЕМД, у зв’язку зі  збільшенням навантаження на бригади ЕМД. Оплата центрам ЕМД визначатиметься на основі кількості підтверджених випадків коронавірусної хвороби (COVID-19) та з урахуванням збільшеного навантаження внаслідок виїздів на підозри на COVID-19. До тарифу включено і додаткові виплати членам спеціальних бригад ЕМД у розмірі до 300%.

  1. Оплата cтаціонарної медичної допомоги

Оплата буде здійснюватися тільки в ті заклади, які визначені для госпіталізації пацієнтів із коронавірусом. Також ці заклади обов’язково мають відповідати умовам надання послуг, зокрема, мати апарати ШВЛ, команди лікарів, у тому числі анестезіологів.

Тариф на оплату цих послуг включає фінансове забезпечення:

  • здійснення додаткових доплат (винагород) працівникам закладів охорони здоров’я, які задіяні до лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою (COVID-19) у розмірі до 300%;
  • надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі (COVID-19) усіх ступенів тяжкості згідно з протоколом «Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)», затвердженим Міністерством охорони здоровʼя України;
  • доступності всіх необхідних лікарських засобів та медичних виробів для пацієнтів, причому засоби індивідуального захисту, а також частина лікарських засобів закуповуються за централізованими програмами Міністерства охорони здоровʼя  України.

Коментар Оксани Мовчан

«Така модель фінансування лікування пацієнтів із COVID-19 завдяки прогнозованості та прозорому розподілу коштів добре підходить для швидкого реагування в умовах пандемії. Завдяки оплаті через єдиного закупівельника медичних послуг, інформація про кількість пацієнтів, обсяг та характер наданих їм послуг фіксуватиметься в електронній системі охорони здоров’я. Достовірні електронні дані стануть основою прийняття рішень, дадуть можливість посилити ефективність виділених грошей та швидко спрямовувати кошти туди, де вони потрібні. А лікарні оперативно і без посередників зможуть отримати кошти для лікування пацієнтів, а також для підвищення заробітних плат своїм співробітникам, задіяним у наданні допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою (COVID-19)», — пояснила очільниця НСЗУ.

Розроблення пакетів медичних послуг на надання медичної допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою (COVID-19) стало можливим завдяки співпраці та підтримці з боку Міністерства охорони здоров’я та Міністерства фінансів України.

Оплата медичним закладам, які не входять до опорних лікарень першої хвилі

Заклади, які госпіталізовували пацієнтів попри те, що не входили до переліку тих, які визначені керівником робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, та не відповідають умовам закупівлі, зможуть укласти договір з НСЗУ за окремим пакетом медичних послуг на один місяць (квітень). Проте подальші госпіталізації до таких закладів будуть заборонені, оскільки така практика наражає на ризик інфікування як медичних працівників, так і пацієнтів з іншими захворюваннями.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua, nszu.gov.ua