COVID-19: розроблено порядок виплати 300% доплати медикам

24 квітня 2020 о 15:34
3441

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про вжиття невідкладних заходів щодо забезпечення державних фінансових гарантій медичного обслуговування пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, та належної оплати праці медичних та інших працівників, які надають медичну допомогу таким пацієнтам» (далі — проєкт постанови).

Проблема, яка потребує розв’язання

Як йдеться у пояснювальній записці до документа, поширення коронавірусної хвороби (COVID-19) спричинило значне додаткове навантаження на систему охорони здоровʼя України, насамперед, на стаціонарні спеціалізовані та високоспеціалізовані заклади охорони здоров’я та екстрену медичну допомогу.

Заходи з лікування та мінімізації наслідків коронавірусної хвороби (COVID-19) потребують залучення суттєвих додаткових ресурсів: людських, організаційних та матеріальних.

Проєкт акта Кабінету Міністрів України розроблено Міністерством охорони здоров’я України на виконання підпункту 2 пункту 5 розділу II «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 17 березня 2020 р. № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)», відповідно до пункту 12 Доручення Прем’єр-міністра України Д.А. Шмигаля від 08.04.2020 р. № 14024/1/1-20. Його мета —  визначення додаткових до встановлених законодавством доплат до заробітної плати медичним та іншим працівникам, які безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання серед людей на коронавірусну хворобу (COVID-19), у розмірі до 300 % заробітної плати на період виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), визначених у рішенні Кабінету Міністрів України про встановлення карантину, до завершення виконання цих заходів і забезпечення очікуваного медичними та іншими працівниками підвищення рівня оплати праці.

Також до здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) залучено спеціальний державний орган, Державне управління справами, та самоврядні організації України, що засновані на державній власності, а саме — Національну академію медичних наук України та Національну академію наук України, до складу яких входять заклади охорони здоров’я.

Проблема, яка потребує розвʼязання, полягає у необхідності забезпечення належної оплати за впровадження заходів з мінімізації наслідків поширення коронавірусної хвороби (COVID-19), в тому числі Національною службою здоров’я України в рамках механізмів, передбачених програмою медичних гарантій відповідно до вимог Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (далі — Закон).

Суть проєкту акта

Проєктом постанови передбачене доповнення переліку пакетів медичних послуг, що підлягають оплаті за рахунок державного бюджету за програмою медичних гарантій у 2020 р., зазначеного у розділі ІІ Порядку реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 р., затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 05.02.2020 р. № 65, трьома новими пакетами медичних послуг щодо надання медичної допомоги при захворюванні на коронавірусну хворобу (COVID-19).

>
  • Зазначені пакети медичних послуг повʼязані з наданням екстреної медичної допомоги пацієнтам із коронавірусною хворобою (COVID-19), госпіталізацією пацієнтів із коронавірусною хворобою (COVID-19), використанням мобільних бригад для відбору зразків матеріалів для тестування на вірус SARS-CoV-2.
  • Визначення тарифів на оплату надання медичних послуг, віднесених до цих пакетів медичних послуг; визначення порядку розрахунку запланованої та фактичної вартості договорів про медичне обслуговування населення, повʼязаних із наданням медичних послуг у рамках зазначених пакетів медичних послуг.
  • Визначення порядку здійснення документообігу при укладанні договорів (внесення до них змін) щодо надання зазначених медичних послуг; встановлення розміру додаткової доплати (винагороди) у розмірі до 300 % посадового окладу для медичних працівників, які безпосередньо задіяні у наданні медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).
  • Куди надавати пропозиції

    Пропозиції та зауваження щодо проєкту постанови надсилати протягом 15 днів з дати публікації до МОЗ України у письмовому чи електронному вигляді за адресою: вул. Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат медичних послуг, тел.: (044) 254-04-11, e-mail: [email protected]

    Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що народні депутати пропонують законодавчо затвердити доплати медикам, що протидіють COVID-19.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua