Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: ВІЛ-інфекція

10 січня 2020 о 14:26
1217
Спеціальності :

Загальні вимоги

Нагадуємо, що обов’язковими умовами для укладення договорів із Національною службою здоров’я України залишаються:

Спеціальні вимоги

Діагностика, лікування та супровід осіб із вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ)

Умови надання послуги: амбулаторно.

Підстави надання послуги:

  • направлення лікаря з надання первинної медичної допомоги, з яким укладено декларацію про вибір лікаря;
  • направлення лікуючого лікаря;
  • самозвернення.

Обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта:

  1. Надання послуг із тестування на ВІЛ, зокрема дотестове інформування, тестування на наявність ВІЛ-інфекції, отримання результату тестування, післятестове консультування, зв’язок із послугами профілактики та/або лікування, консультування щодо важливості залучення партнерів ВІЛ-позитивної людини до послуг із тестування на ВІЛ.
  2. Взяття під медичне спостереження, призначення антиретровірусної терапії (АРТ) і профілактики опортуністичних інфекцій та здійснення клінічного моніторингу перебігу ВІЛ-інфекції, ефективності АРТ та наявності побічних реакцій лікарських засобів, зокрема:
  • проведення збору скарг, анамнезу, об’єктивного фізикального обстеження, скринінгу на туберкульоз; оцінка потреби у соціальному супроводі та психологічній підтримці; визначення приналежності до ключових груп;
  • консультування щодо переваг АРТ, позитивного впливу терапії на тривалість та якість життя, важливості безперервності й дотримання режиму лікування; оцінка прихильності до лікування, виявлення та усунення причини неналежного дотримання режиму АРТ;
  • проведення лабораторних досліджень (загальний та біохімічний аналіз крові, визначення кількості CD4 та рівня вірусного навантаження), інструментальних обстежень та консультацій спеціалістів;
  • направлення пацієнтів до інших закладів охорони здоров’я;
  • видача антиретровірусних препаратів.
  1. Забезпечення вторинної профілактики у ВІЛ-інфікованих осіб:
  • профілактика опортуністичних та супутніх захворювань;
  • планування сім’ї, збереження репродуктивного та сексуального здоров’я;
  • діагностика та лікування опортуністичних інфекцій;
  • організація та забезпечення заходів з медикаментозної профілактики ВІЛ, у тому числі під час виконання професійних обов’язків, у встановленому законодавством порядку;
  • організаційно-методична та консультативна робота з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу;
  • консультування членів родин і близьких людей, які живуть з ВІЛ, у разі їх звернення, ознайомлення із заходами індивідуальної профілактики щодо запобігання інфікуванню ВІЛ, формування прихильності до лікування, залучення їх до обстеження на ВІЛ-інфекцію з профілактичною метою.
  1. Супровід дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, у віці до 18 міс.

Вимоги до організації надання послуги:

  1. Забезпечення взаємодії з іншими закладами, установами, організаціями незалежно від форм власності в наданні паліативної та хоспісної допомоги, догляді та підтримці людей, які живуть з ВІЛ.
  2. Взаємодія з іншими закладами усіх рівнів з питань надання медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ, та забезпечення комплексності послуг особам груп підвищеного ризику щодо інфікування ВІЛ та їх соціально-психологічного супроводу.
  3. Співпраця з центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, службами у справах дітей, територіальними центрами соціального обслуговування.

Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців:

  1. Лікар-інфекціоніст або лікар-інфекціоніст дитячий, або лікар-акушер-гінеколог, або лікар-гінеколог дитячого та підліткового віку, або лікар гінеколог-онколог, або лікар-дерматовенеролог, або лікар-дерматовенеролог дитячий, або лікар загальної практики — сімейної медицини, або лікар-нарколог, або лікар-нарколог дільничний, або лікар-педіатр, або лікар-педіатр-неонатолог, або лікар-терапевт, або лікар-терапевт дільничний, або лікар-терапевт цехової лікарської дільниці, або лікар-терапевт підлітковий, або лікар-фтизіатр, або лікар-фтизіатр дільничний, або лікар-фтизіатр дитячий, або лікар-імунолог дитячий, відповідальний за встановлення діагнозу ВІЛ-інфекції, призначення антиретровірусних препаратів та здійснення медичного спостереження людей, які живуть із ВІЛ, — щонайменше одна особа, яка працює за основним місцем роботи в цьому закладі.
  2. Сестра медична — щонайменше одна особа, яка працює за основним місцем роботи в цьому закладі.

Інші вимоги:

  1. Наявність програми з інфекційного контролю та дотримання заходів з метою запобігання інфекціям, пов’язаним з наданням медичної допомоги, відповідно до діючих наказів МОЗ України.
  2. Подання даних до Електронної системи охорони здоров’я на постійній основі.
  3. Ведення обліку людей, які живуть з ВІЛ, та їх медичного спостереження відповідно до Наказу МОЗ України від 10.07.2013 р. № 585 «Про затвердження нормативно-правових актів з питань вдосконалення організації медичної допомоги людям, які живуть з ВІЛ», зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 25.07.2013 р. за № 1254/23786.

Ключові показники ефективності надання послуг:

  1. Частка осіб на АРТ через 12/24/36 міс після початку лікування.
  2. Частка осіб на АРТ, які мають невизначальний рівень вірусного навантаження.

Частка осіб, взятих під медичне спостереження та які отримали профілактичне лікування ізоніазидом.

Читайте також:

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: амбулаторна спеціалізована і високоспеціалізована медична допомога

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: первинна медична допомога

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: хірургічна допомога в стаціонарах

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: екстрена медична допомога

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua