Автономізація медичних закладів: типові помилки і як їх уникнути?

15 лютого 2018 о 15:33
937

08902835235Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, на сьогодні є чимало позитивних прикладів автономізації медичних закладів, і навіть досвід створення комунального некомерційного підприємства з нуля, однак для деяких медичних закладів процес перетворення у комунальні некомерційні підприємства призводить до несподіваних наслідків.

Які можуть бути поширені помилки?

Дуже часто в закладі охорони здоров’я (ЗОЗ) одночасно надається і первинна, і вторинна допомога.

Для початку реформи достатньо автономізації закладів надання первинної допомоги, тому власник (місцева рада) вирішує провести реорганізацію, виділивши первинну ланку у формі комунального некомерційного підприємства.

Ці дії потрібно проводити виважено, оскільки є ризик, що медичний заклад деякий час не зможе працювати, оскільки в нього не буде ліцензії. Так, у статті 15 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» визначено випадки, коли ліцензія зберігає силу після реорганізації суб’єкта господарювання. При відокремленні ліцензія не зберігається, тож лікарі не можуть надавати медичну допомогу до моменту закінчення формальної процедури оформлення ліцензії. За статтею 78.1.7 Податкового кодексу України, органи Державної фіскальної служби України мають провести документальну позапланову перевірку ЗОЗ. Втрачається час на проходження формальної процедури реорганізації.

Як цього можна уникнути?

Якщо в ЗОЗ одночасно надається і первинна, і вторинна допомога, то автономізацію необхідно проводити за таким алгоритмом:

  • Створити нове комунальне некомерційне підприємство із мінімальним штатом та майном, необхідним для отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики.
  • Отримати ліцензію на провадження діяльності з медичної практики.
  • Перезакріпити майно, яке належить до первинної медичної допомоги, за новоствореним суб’єктом.
  • Перевести працівників, що забезпечують первинну медичну допомогу, із ЗОЗ на новостворене підприємство (пункт 5 статті 36 Кодексу законів України про працю).

Нагадаємо, що медичні заклади лише у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть увійти у реформу, укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Державного бюджету.

Прес-служба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua