Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: екстрена медична допомога

19 грудня 2019 о 15:07
8079

 

Як ми вже повідомляли, у 2020 р. на виконання Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» Програма медичних гарантій запрацює в повному обсязі. Національна служба здоров’я України (далі — НСЗУ) буде закуповувати медичні послуги у закладах охорони здоров’я (далі — ЗОЗ) усіх рівнів надання медичної допомоги, організаційно-правової форми (крім бюджетної установи) та форми власності (далі — надавачів) і оплачувати їх за договором. Процедура закупівель медичних послуг передбачатиме дотримання надавачами умов надання послуг і специфікацій на конкретні послуги/групи послуг (далі — вимоги).

Вимоги до надання послуг згруповані в пакети медичних послуг. Пакет медичних послуг — новий термін у сфері охорони здоров’я в Україні. Пакет медичних послуг складається, власне, з медичних послуг, до яких застосовується єдиний опис щодо специфікації послуг і до надання яких встановлюються єдині умови надання таких послуг. Також усі послуги, що включені до пакета, будуть оплачені з використанням єдиного типу тарифу. Власне тариф може відрізнятися для різних послуг у пакеті, але підхід до оплати (наприклад за глобальним бюджетом) буде відрізнятися. Вимоги до медичних послуг, які надаватимуться за Програмою медичних гарантій, розроблені для закладів (надавачів медичних послуг), які бажають укласти договір із НСЗУ. Формувалися вимоги на основі галузевих стандартів, уніфікованих клінічних протоколів надання медичної допомоги, примірних табелів матеріально-технічного оснащення, інших чинних нормативно-правових актів та міжнародних рекомендацій, які регулюють сферу надання медичних послуг. Необхідне обладнання для надання медичних послуг може бути у власності закладу чи інша юридична особа може надавати необхідне обладнання на умовах договору. Медичні працівники, які надаватимуть медичну допомогу за Програмою медичних гарантій, повинні відповідати єдиним кваліфікаційним вимогам, встановленим чинними нормативно-правовими актами України, а саме: Постановою КМУ від 02.03.2016 р. № 285 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики»; Наказом МОЗ України від 31.10.2018 р. № 1977 «Про внесення змін до Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. Випуск 78 «Охорона здоров’я»; Наказом МОЗ України від 22.02.2019 р. № 446 «Деякі питання безперервного професійного розвитку лікарів»; Наказом МОЗ України від 23.11.2007 р. № 742 «Про атестацію молодших спеціалістів з медичною освітою».

Вимоги є мінімальними і лише специфікують окремі важливі для Програми медичних гарантій умови роботи надавачів за договором з НСЗУ, не є галузевими стандартами у сфері охорони здоров’я. Діяльність ЗОЗ і надалі регламентуватиметься чинним законодавством.

Вимоги до медичних послуг сформовані таким чином, що будь-який заклад, незалежно від його назви, рівня надання медичної допомоги та спеціалізації, який відповідає вимогам до надання послуг у межах Програми медичних гарантій, може укласти договір із НСЗУ на надання відповідної послуги/групи послуг.

НСЗУ як центральний орган виконавчої влади реалізує політику у сфері державних фінансових гарантій медичного обслуговування населення і є уповноваженою структурою, відповідальною за ефективне витрачання бюджетних коштів при наданні медичних послуг у межах Програми медичних гарантій. Це передбачено Законом України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» та Положенням про НСЗУ. Завдання НСЗУ — здійснити закупівлю  якісних та безпечних  медичних послуг, необхідних пацієнту, в межах наявного бюджету Програми. Тому НСЗУ має переконатися, що такий надавач забезпечить надання якісних та безпечних медичних послуг і ефективне використання бюджетних коштів.

Обовязкові умови

Обов’язковими умовами для укладення договорів з НСЗУ залишаються:

автономізація закладу (перетворення в комунальне некомерційне/казенне підприємство);

– комп’ютеризація закладу (встановлення комп’ютерів або інших технічних засобів, наприклад планшетів, смартфонів тощо);

підключення закладу до центральної бази даних електронної системи охорони здоров’я через вибрану медичну інформаційну систему;

– наявність у закладі діючої ліцензії на провадження господарської діяльності з медичної практики;

підписання договору з НСЗУ.

Екстрена медична допомога

Вимоги до екстреної медичної допомоги (ЕМД) розроблені на основі Закону України «Про екстрену медичну допомогу», Концепції розвитку системи екстреної медичної допомоги (схвалено Розпорядженням КМУ від 22.05.2019 р. № 383-р), Постанови КМУ від 21.11.2012 р. № 1114 «Про затвердження типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги», Постанови КМУ від 21.11.2012 р. № 1116 «Про затвердження Типового положення про центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», Постанови КМУ від 21.11.2012 р. № 1118 «Про затвердження Порядку інформування бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги про виклик екстреної медичної допомоги та їх направлення на місце події», Постанови КМУ від 21.11.2012 р. № 1119 «Про норматив прибуття бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги на місце події», Наказу МОЗ України від 29.08.2008 р. № 500 «Про заходи щодо удосконалення надання екстреної медичної допомоги населенню України», Наказу МОЗ України від 01.06.2009 р. № 370 «Про єдину систему надання екстреної медичної допомоги», Наказу МОЗ України від 06.02.2014 р. № 101 «Про затвердження Примірного табеля (переліку) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги».

Умови надання послугиза місцем перебування пацієнта.

Підстави надання послуги:

  • самозвернення (або звернення третіх осіб);
  • за зверненням лікуючого лікаря.

Обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта

  1. Забезпечення цілодобового прийому звернень за єдиним телефонним номером ЕМД та при особистому зверненні громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства, які постійно проживають на території України, та осіб, яких визнано біженцями, або осіб, які потребують додаткового захисту.
  2. Оцінка стану здоров’я пацієнта (дорослого і дитини) та встановлення попереднього діагнозу із використанням фізикальних, лабораторних та інструментальних методів обстеження відповідно до стандартів надання ЕМД на місці події, під час транспортування та при особистому зверненні пацієнтів до підрозділу екстреної (швидкої) медичної допомоги.
  3. Надання ЕМД на місці події, під час транспортування та при особистому зверненні пацієнтів до підрозділу екстреної (швидкої) медичної допомоги відповідно до стандартів надання ЕМД пацієнтам, які перебувають у загрозливих для життя станах, зокрема при:
    • знепритомленні;
    • судомах;
    • раптових розладах дихання;
    • раптовому болю у ділянці серця;
    • блюванні кров’ю;
    • гострому болю у черевній порожнині;
    • зовнішній кровотечі;
    • ознаках гострих інфекційних захворювань;
    • гострих психічних розладах, що загрожують життю і здоров’ю пацієнта і/або інших осіб;
    • усіх видах травм (пораненнях, переломах, вивихах, опіках, тяжких забоях, травмах голови);
    • ураженні електричним струмом, блискавкою, теплових ударах, переохолодженні, асфіксії всіх видів (утоплення, потрапляння сторонніх предметів у дихальні шляхи);
    • ушкодженнях різної етіології під час надзвичайних ситуацій (дорожньо-транспортні пригоди, аварії на виробництві, стихійні лиха тощо);
    • отруєннях, укусах тварин, змій, павуків та комах тощо;
    • порушеннях нормального перебігу вагітності (передчасні пологи, кровотеча тощо).
  4. Надання ЕМД при надзвичайних ситуаціях природного і техногенного характеру та ліквідації їх наслідків.
  5. Організація медичного сортування постраждалих, залучення додаткових бригад до надання ЕМД постраждалим у разі виникнення надзвичайної ситуації з великою кількістю постраждалих.
  6. Надання ЕМД при нещасних випадках, у тому числі зумовлених дією диму, вогню та полум’я, електричного струму, блискавки, пов’язаних із транспортними засобами, наслідках злочинного нападу тощо.
  7. Транспортування пацієнтів, які потребують госпіталізації та спостереження, з місця події до ЗОЗ.
  8. Забезпечення транспортування пацієнтів у відповідь на звернення медичних працівників щодо транспортування пацієнтів, які перебувають у стані, що потребує обов’язкового медичного супроводження та термінової госпіталізації до стаціонарних ЗОЗ.
  9. Цілодобове консультування пацієнтів лікарем ЕМД за телефоном.

Вимоги до організації надання допомоги

  1. Формування, обробка та передача інформації бригадам ЕМД про звернення громадян України та інших осіб за медичною допомогою для надання їм ЕМД.
  2. Зберігання та аналіз інформації щодо надання ЕМД.
  3. Забезпечення цілодобової інформаційної підтримки та координації дій бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги і ЗОЗ з надання ЕМД населенню за принципом екстериторіальності в межах однієї адміністративно-територіальної одиниці вищого рівня.
  4. Цілодобове консультування бригад ЕМД за допомогою інформаційно-комунікаційних технологій, у тому числі з використанням засобів телемедицини.
  5. Заповнення облікової документації, ведення статистичного обліку і звітності в електронному вигляді, а також її зберігання.
  6. Забезпечення функціонування тільки однієї активної центральної оперативної диспетчерської (ЦОД) у структурі диспетчерської Центру ЕМД, в рамках якої приймаються усі виклики з однієї адміністративно-територіальної одиниці вищого рівня. Бригади ЕМД працюють за принципом екстериторіальності.
  7. Організація підключення ЦОД до ІАС «Централь 103», передача всієї оперативної інформації в режимі онлайн та надання інформації про наявні ресурси мережі ЕМД у визначені Регламентом функціонування ІАС «Централь» терміни.
  8. Забезпечення автоматизованих робочих місць для персоналу ЦОД.
  9. Взаємодія з іншими надавачами медичних послуг для своєчасного надання ними допомоги пацієнтам, які не перебувають у невідкладному стані.
  10. Взаємодія з аварійно-рятувальними підрозділами міністерств, інших центральних та місцевих органів виконавчої влади під час виникнення надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків.
  11. Взаємодія із суб’єктами громадського здоров’я.

Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців

  1. Організація роботи виїзних бригад відповідно до Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, затвердженого постановою КМУ від 21.11.2012 р. № 1114.

Вимоги до переліку обладнання

  1. Наявність автомобілів швидкої медичної допомоги типу В і типу С відповідно до стандартів ДСТУ 7032:2009 у кількості, необхідній для забезпечення надання ЕМД на території обслуговування.
  2. Устаткування та обладнання автомобілів відповідно до стандартів ДСТУ 7032:2009 та Наказу МОЗ України від 06.02.2014 р. № 101 «Про затвердження Примірного табеля (переліку) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги».
  3. Забезпечення бригад ЕМД виробами медичного призначення та лікарськими засобами відповідно до Наказу МОЗ України від 06.02.2014 р. № 101 «Про затвердження Примірного табеля (переліку) оснащення структурних підрозділів системи екстреної медичної допомоги».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, moz.gov.ua, rada.gov.ua