Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: первинна медична допомога

3 січня 2020 о 12:51
10101

Вимоги до первинної медичної допомоги розроблені на основі Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 19.03.2018 р. № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» і відповідають чинним нормам договорів закладів, які надають первинну медичну допомогу (ПМД), із Національною службою здоров’я України (НСЗУ).

Загальні вимоги

Нагадуємо, що обов’язковими умовами для укладення договорів із НСЗУ залишаються:

Спеціальні вимоги

Умови надання послуги: амбулаторно, за місцем проживання (перебування) пацієнта чи з використанням засобів телекомунікації/телемедичних систем (за рішенням лікаря ПМД).

Підстави надання послуги: декларація про вибір лікаря, який надає ПМД.

Обсяг послуги (специфікація) відповідно до потреб пацієнта:

  1. Динамічне спостереження за станом здоров’я пацієнтів із використанням фізикальних, лабораторних та інструментальних методів обстеження відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
  2. Проведення діагностики та лікування найпоширеніших хвороб, травм, отруєнь, а також патологічних і  фізіологічних (у період вагітності) станів.
  3. Забезпечення проведення діагностичних обстежень, лікувальних заходів, а також динамічного спостереження пацієнтів із хронічними захворюваннями, відповідно до галузевих стандартів у сфері охорони здоров’я.
  4. Надання невідкладної медичної допомоги пацієнтам із розладами фізичного чи психічного здоров’я, які сталися під час прийому у лікаря ПМД і які не потребують надання екстреної, вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.
  5. Проведення обов’язкових заходів щодо виявлення індивідуального ризику виникнення неінфекційних та інфекційних захворювань, оцінювання загального серцево-судинного ризику, індексу маси тіла, окружності талії тощо.
  6. Проведення таких лабораторних досліджень:
  • загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою;
  • загальний аналіз сечі;
  • глюкоза крові;
  • загальний холестерин;
  • швидкі тести на вагітність, тропонін, ВІЛ, вірусні гепатити.
  1. Проведення профілактичних втручань, спрямованих на зниження частоти інфекційних захворювань серед дорослого та дитячого населення, зокрема вакцинації згідно з календарем профілактичних щеплень, підготовка та відправлення повідомлень про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення та медичні препарати, а також проведення епідеміологічних досліджень при поодиноких випадках інфекційних хвороб.
  2. Надання консультативної допомоги населенню з основних засад здорового способу життя, наслідків для здоров’я нездорового способу життя та важливості здійснення заходів з відмови від куріння та зловживання алкоголем, підвищення фізичної активності та здорове харчування.
  3. Динамічне спостереження жінок з неускладненим перебігом вагітності та направлення їх (у разі потреби) до лікаря-акушера-гінеколога закладу вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги.
  4. Здійснення медичного спостереження здорової дитини.
  5. Надання окремих послуг паліативної допомоги дорослим та дітям, що включає: регулярну оцінку стану тяжкохворого пацієнта та визначення його потреб; оцінку ступеня болю та лікування больового синдрому; призначення наркотичних засобів та психотропних речовин відповідно до законодавства, оформлення рецептів для усунення больового синдрому; призначення лікування для подолання супутніх симптомів (запор, нудота, задуха тощо); консультування та навчання осіб, які здійснюють догляд за пацієнтом; координацію та співпрацю з іншими установами для забезпечення медичних, психологічних, соціальних та інших потреб пацієнта.
  6. Призначення лікарських засобів та медичних виробів, технічних засобів медичної реабілітації з оформленням відповідних документів згідно з вимогами законодавства.
  7. Виписка рецептів для пільгового забезпечення лікарськими засобами окремих груп населення за певними категоріями захворювань відповідно до чинного законодавства.
  8. Направлення пацієнта з медичними показаннями, які не потребують екстреної медичної допомоги, у заклади охорони здоров’я для надання їм вторинної (спеціалізованої) або третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, медичної реабілітації та паліативної допомоги.
  9. Виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги до пацієнта, який перебуває у загрозливому для життя стані, та надання йому відповідної медичної допомоги до прибуття бригади екстреної медичної допомоги.
  10. Ведення первинної облікової документації (в тому числі в електронному вигляді), оформлення довідок, листків непрацездатності та направлень для проходження медико-соціальної експертизи, а також лікарських свідоцтв про смерть.

Вимоги до організації надання послуги:

  1. Забезпечення безперервності надання ПМД шляхом ефективного надання допомоги пацієнту протягом усього його життя з урахуванням усіх його проблем зі здоров’ям, зокрема організовуючи та координуючи діяльність інших служб охорони здоров’я у разі неможливості надання допомоги особисто чи у разі відсутності лікаря, якого вибрав пацієнт.
  2. Наявність лабораторії для проведення обов’язкових лабораторних досліджень у закладі або на умовах договору.
  3. Взаємодія з надавачами вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги з метою своєчасної діагностики та лікування хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (у період вагітності) станів з урахуванням стану здоров’я пацієнта.
  4. Взаємодія з дошкільними навчальними закладами, навчальними закладами, соціальними службами, правоохоронними органами, підприємствами, установами та організаціями, засобами масової інформації, громадськими організаціями, органами місцевого самоврядування на території обслуговування в інтересах збереження та зміцнення здоров’я населення.
  5. Завчасне повідомлення пацієнтів про зміну адреси надання ПМД.
  6. Призначення керівником закладу лікаря на заміну в разі декретної відпустки, щорічної відпустки, тривалого відрядження тощо основного лікаря, задля ефективного та вчасного надання пацієнтам медичної допомоги,

Вимоги до спеціалізації та кількості фахівців:

  1. Лікар з надання ПМД (лікар загальної практики — сімейний лікар, лікар-терапевт, лікар-педіатр) — щонайменше одна особа, яка працює у цьому закладі.

Вимоги до переліку обладнання:

  1. За місцем надання послуги:
  • електрокардіограф;
  • тонометр;
  • ваги;
  • ростомір;
  • глюкометр;
  • пульсоксиметр.

Інші вимоги:

  1. Наявність програми з інфекційного контролю та дотримання заходів із запобігання інфекцій, пов’язаних із наданням медичної допомоги, відповідно до діючих наказів Міністерства охорони здоров’я України.

Подання даних до Електронної системи охорони здоров’я з використанням кодування за міжнародною класифікацією ІСРС-2.

Читайте також:

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: хірургічна допомога в стаціонарах

Вимоги Програми медичних гарантій на 2020 рік: екстрена медична допомога

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, rada.gov.ua, moz.gov.ua