Комітет здоров’я нації розглянув питання виплати підвищеної зарплати медикам

3 лютого 2022 о 15:53
3140

На засіданні Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування (далі — Комітет), яке відбулося 2 лютого 2022 р., народні депутати заслухали звіт міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка щодо захворюваності на СOVID-19, кампанії з вакцинації та виплати підвищених зарплат українським медикам.

Про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebock повідомив Михайло Радуцький, голова Комітету.

Епідситуація

«Перше питання — епідситуація. Нова хвиля коронавірусної хвороби розвивається згідно з нашими прогнозами. Рівень госпіталізації порівняно з піком хвилі у листопаді 2021 р. знизився удвічі. У «ковідних» лікарнях з 70 тис. місць зайнято 24 тис. Також значно скоротився час, який пацієнти з СOVID-19 проводять у медичних закладах: за минулий тиждень госпіталізовано 20 тис. осіб, одужали — 12 тис.

Якщо восени стаціонари медичних закладів були заповнені, то зараз більшість пацієнтів із СOVID-19 лікуються вдома. Відповідно, зросло навантаження на сімейних лікарів та екстрену медичну допомогу», — пише народний обранець.

Дистанційне відкриття лікарняного

За словами міністра, попри те, що госпіталізацій стало менше, зросла кількість викликів «швидкої». Часто люди дзвонять на «103» лише через підвищення температури тіла і, відповідно, паніки. На «первинці» лікарі не встигають приймати усіх пацієнтів та відкривати лікарняний. Тому МОЗ найближчим часом дозволить відкривати лікарняний лист дистанційно. Але за умови, що за 5 днів сімейний лікар огляне пацієнта і вирішить, чи слід продовжувати лікування. Це дасть можливість розвантажити медиків «первинки».

Поставки ліків проти СOVID-19

«Щодо ліків від СOVID-19, які призначають за появи перших симптомів інфікування, щоб уникнути тяжкого перебігу хвороби. До кінця тижня планується поставка 60 тис. курсів молнупіравіру, очікуємо на 300 тис. доз паксловіду, вже розвезено по лікарнях 60 тис. доз ремдесивіру.

Вакцинація

Міністр повідомив, що Уряд ухвалив Національний план вакцинопрофілактики коронавірусної хвороби на 2022 р. Визначені кількісні показники щеплених осіб на місяць з урахуванням запланованих поставок вакцин. Зокрема, до кінця року планується вакцинувати 70% дорослого населення та 80% осіб у категорії 60+.

«Серед головних пріоритетів — робота мобільних бригад з вакцинації у селах з групами ризику, інформаційна кампанія на телебаченні та радіо. Зокрема, планується посилити комунікацію у трьох напрямках: вакцинація підлітків, вакцинація бустерною дозою та програма Президента «єПідтримка» для категорії 60+ (можливість витратити кошти на придбання ліків)», — наголошує М. Радуцький.

Також, за словами голови Комітету, народні депутати обговорили з міністром можливість вакцинації від СOVID-19 дітей віком молодше 12 років. Адже, на відміну від минулих хвиль епідемії, сьогодні набагато більше та тяжче хворіють саме діти. В. Ляшко пояснив, що в інструкції для використання вакцин ще не передбачено щеплення дітей віком від 5 років. МОЗ звернулося до виробників вакцин, зокрема до компанії Pfizer, щодо можливості поставки додаткових доз вакцин та рекомендацій щодо їх застосування у дітей віком  5–12 років.

Виплата підвищених зарплат медикам

Одне з найбільш обговорюваних питань останніх днів — виплата медичним працівникам підвищених зарплат за січень. Медики стурбовані і часто запитують, чи вистачить коштів, чи вчасно їх перерахують медичним закладам.

Міністр запевнив, що всі медичні заклади «первинки» вже підписали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) та отримали кошти. Закладам екстреної медичної допомоги Державна казначейська служба перерахує кошти у четвер–п’ятницю. Лікарні стаціонарної медичної допомоги повинні вирішити всі питання з НСЗУ до кінця тижня і у період з 5 до 10 лютого отримують фінансування за всіма пакетами.

Комітет продовжить тримати це питання на контролі і реагувати на випадки, коли кошти у достатньому обсязі не виплачуються.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами facebook.com/mihail.radutsky