Зареєстровано препарат молнупіравір для лікування COVID-19

26 січня 2022 о 14:23
1372

Міністерство охорони здоров’я зареєструвало для екстреного застосування препарат молнупіравір. Його застосовують для лікування COVID-19, в першу чергу, в осіб груп ризику, щоб убезпечити їх від переходу із легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та тяжкого.

Коментар Олександра Комаріди

«Ми почали готуватися до чергової хвилі коронавірусної хвороби завчасно. Тому ще минулого року розпочали перемовини щодо закупівлі 300 тис. курсів препарату молнупіравір, — зазначив перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Комаріда. — Нині МОЗ завершило реєстрацію препарату, тому очікуємо його постачання найближчим часом».

Молнупіравір — це препарат прямої дії, який блокує фермент, необхідний вірусу для відтворення генетичного коду, і таким чином запобігає розмноженню вірусу та знижує ризик тяжкого перебігу хвороби. Препарат випускається у формі таблеток, тому не потребує особливих вимог зберігання і його зручно приймати.

У світі ці ліки застосовують у пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну масу тіла, вік старше 60 років, цукровий діабет або хвороби серця.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua