Схвалено Національний план вакцинопрофілактики COVID-19 на 2022 р.

3 лютого 2022 о 10:59
1792

Кабінет Міністрів України ухвалив Національний план вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19 на 2022 р. Відповідний проєкт розпорядження прийняли під час засідання Уряду 2 лютого.

Коментар Віктора Ляшка

«Цього року ми будемо і далі нарощувати темпи щеплень, і для цього в нас вже є 100% забезпечення вакцинами, жодних перебоїв не буде, це гарантуємо. Для захисту населення ми використовуємо всі наявні ресурси і можливості державного бюджету, а також продовжуємо нашу співпрацю з ініціативою COVAX. Серед важливого і те, що у Національному плані з’явилася норма, яка передбачає затвердження регіональних планів з вакцинації на 2022 р.», — зазначив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

У чому полягає план

Національний план вакцинації передбачає, що загальна стратегія вакцинації проти COVID-19 полягатиме у ревакцинації бустерною дозою тих, хто вже отримав базовий курс щеплення в 2021 р., та вакцинації тих, хто не отримав жодної дози. Додатково впродовж 2022 р. планується охопити щепленнями дітей та підлітків віком 12–18 років.

Передбачено, що до кінця 2022 р. обласні та Київська міська державні адміністрації мають забезпечити охоплення вакцинацією неповнолітніх та не менше ніж 70% дорослого населення, зокрема 80% осіб у категорії 60+. Особливо йдеться про тих, хто перебуває у групі ризику.

Також державні адміністрації мають забезпечити належне функціонування центрів вакцинації населення, постійних і тимчасових пунктів щеплень на базі закладів охорони здоров’я, зокрема з використанням виїзних вакцинальних сесій в організованих колективах та за місцем проживання/перебування.

Важливо, що у Національному плані з’явилася норма, яка передбачає створення регіональних міжвідомчих координаційних комісій з його виконання та затвердження регіональних планів з вакцинації на 2022 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами nszu.gov.ua