Внесено зміни до переліку послуг та тарифів на послуги з трансплантації

7 липня 2021 о 17:00
708

7 липня 2021 р. Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про внесення змін до переліку послуг та тарифів на послуги з трансплантації.

Запропоновані зміни передбачають розширення переліку послуг з трансплантації та підвищення тарифів на трансплантацію печінки, нирки та кісткового мозку.

Про що документ

Постановою передбачено, зокрема:

  • запровадження послуги «екстракорпоральний фотоферез» та відповідного тарифу. Це дасть змогу пацієнтам безоплатно отримувати допомогу в разі ускладнення реакції «трансплантат проти хазяїна»;
  • впровадження послуги та відповідного тарифу з посттрансплантаційного супроводу пацієнтів після трансплантації кісткового мозку. Вказану послугу зможуть отримувати також пацієнти, яким було трансплантовано кістковий мозок за кордоном.

Коментар  Віктора Ляшка

«Протягом 2020 р. 408 пацієнтів були спрямовані на лікування закордон. Нині ми прагнемо здобути трансплантаційну незалежність та проводити якомога більше операцій з пересадок органів та кісткового мозку в Україні. Таким чином, крок за кроком Міністерство охорони здоров’я реалізує Національну економічну стратегію на період до 2030 р., — зазначив міністр охорони здоров’я В. Ляшко. — Ухвалені зміни зроблять послуги з трансплантації більш доступними й ми зможемо надати допомогу якомога більшій кількості українців, які потребують такого лікування».

Також зміни, передбачені постановою сприятимуть ефективному використанню коштів державного бюджету, адже вартість аналогічних послуг за кордоном значно перевищує запропоновані тарифи.

Трансплантація органів у закладах — учасниках пілотного проєкту є безоплатною для пацієнтів і оплачується за рахунок коштів державного бюджету.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Редакція журналу «Український медичний часопис» за матеріалами moz.gov.ua