МОЗ України оплатило трансплантацію 10 учасникам пілотного проєкту

3 січня 2020 о 12:19
889

Десятьом учасникам пілотного проєкту з трансплантації, які подали відповідні заявки та затверджені Постановою Кабінету Міністрів України від 18 грудня 2019 р. № 1083 «Про затвердження переліку послуг та тарифів на послуги з надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги методом трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів, які надаються учасниками пілотного проєкту щодо зміни механізму фінансового забезпечення оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів», здійснено відповідну оплату. Пілотний проєкт спрямований на побудову системи трансплантації в Україні.

Як повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України, оплата відбулася за кошти Державного бюджету 2019 року. Після використання цих коштів буде проведено додатковий переказ коштів із Державного бюджету 2020 року для того, щоб повністю покрити витрати на операції з трансплантації, які відбуваються в Україні.

Тарифи  покривають усі витрати на трансплантацію

18 грудня 2019 р. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 1083, якою затверджується перелік і тарифи на послуги з трансплантації. Тарифи розраховані учасниками пілотного проєкту і повністю покривають усі витрати на трансплантацію (в тому числі всі необхідні ліки та медичні вироби). Також Постанова дозволить використати кошти бюджету 2019 року у 2020 р. Завдяки цьому в наступному році збільшиться кількість можливих трансплантацій.

Коментар Дмитра Коваля

Як зазначив Д. Коваль, заступник міністра охорони здоров’я України, Міністерство охорони здоров’я України працює над побудовою системи трансплантації. «Одна із ключових характеристик системи, яку ми будуємо, — правила однакові для всіх. Пацієнт повинен отримати послугу належної якості в кожному закладі, який проводить операції з трансплантації. Можливість виконувати трансплантації повинна бути у всіх закладів, які хочуть і можуть це робити. Оплата за послуги з трансплантації повинна відбуватися незалежно від регіональної приналежності за однаковими для всіх тарифами. Для того щоб отримати оплату послуг із трансплантації закладам не потрібно оббивати пороги міністерства чи бути членами різноманітних робочих груп — необхідно просто відповідати критеріям».

Перелік медичних закладів розширено

Зважаючи на гостру необхідність збільшити кількість операцій з трансплантації, Кабінет Міністрів України розширив перелік закладів охорони здоров’я, які є учасниками пілотного проєкту з чотирьох до дванадцяти, включивши до пілотного проєкту всі заклади, які мають ліцензію на трансплантацію і готові виконувати операції з пересадки органів. З переліком закладів, що увійшли до пілотного проєкту можна ознайомитися за посиланням.

За результатами пілотного проєкту в І кварталі Міністерство охорони здоров’я України проведе аналіз і, можливо, ще розширить список учасників пілотного проєкту.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua