Колоректальний рак та збалансоване харчування: чи існує зв’язок?

12 березня 2021 о 12:24
849

Актуальність

Колоректальний рак (КРР) — поліетіологічне захворювання кишечнику, поширеність якого у популяції посідає провідні позиції серед усіх онкологічних хвороб — 1,8 млн нових випадків, і з кожним роком ці показники зростають. Етіологія КРР є мультифакторною, при цьому ключову роль у його розвитку відіграють як генетичні фактори, так і фактори зовнішнього середовища [1]. Сучасні дані свідчать, що модифікуючи фактори способу життя, включно з ожирінням, незбалансованим харчуванням та недостатнім рівнем фізичної активності, відіграють важливу роль у розвитку та прогресуванні КРР [2]. Результати попередніх систематичних оглядів та метааналізів узагальнили докази щодо асоціації між факторами харчування (наприклад продуктами харчування, алкогольними/газованими напоями) та частотою КРР. Однак і досі ці дані не є остаточно підтвердженими у зв’язку з недостатніми доказами досліджень.

Групою вчених на чолі з Саєш К. Вееттіл (Sajesh K. Veettil) з кафедри фармакотерапії  Фармацевтичного коледжу Університету Юти, Солт-Лейк-Сіті (Department of Pharmacotherapy, College of Pharmacy, University of Utah, Salt Lake City) проведений систематичний огляд метааналізів, метою якого — надання оновленого та уніфікованого резюме наявних епідеміологічних даних, що оцінює та узагальнює сукупність доказів, які визначають асоціацію між факторами харчування та захворюваністю на КРР [3].

Методи та результати

Пошук даних для систематичного огляду та метааналізу проведений у таких базах даних, як MEDLINE, Embase та Cochrane, період відбору даних становив з моменту створення бази та включно до 2019 р. До дослідження були відібрані дані з 9 954 публікацій, 222 (2,2%) повнотекстових статей  були оцінені на відповідність вибору, та 45 (20,3%) метааналізів, які описували 109 асоціацій між дієтичними факторами та захворюваністю на КРР.

Результати продемонстрували, що загалом у 24 (68,6%) дослідженнях встановлені захисні ефекти для деяких моделей харчування, зокрема збалансованого харчування, середземноморської, песко-вегетаріанської або напіввегетаріанської дієти. Найбільш ваговими були докази щодо асоціації КРР та споживанням червоного м’яса, алкоголю, а також для зворотної асоціації при споживанні клітковими, кальцію та йогурту. Щодо конкретних продуктів харчування дослідниками встановлена протекторна асоціація із вживанням цільнозернових продуктів, бобовими, молочними продуктами, фруктами, овочами та певними мікроелементами (кальцій, цинк, магній, фолієва кислота, вітаміни А, В6, D та E).

Висновки

Результати цього систематичного огляду та метааналізу продемонстрували асоціацію між факторами харчування та розвитком і прогресуванням КРР.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що призначення відповідної терапії пацієнтам з легеневою артеріальної гіпертензією асоційованою зі захворюваннями сполучної тканини є ефективною стратегією, яка може забезпечити кращу виживаність та вищий рівень якості життя пацієнтів цієї групи.

Список використаної літератури

  1. Bray F., Ferlay J., Soerjomataram I. et al. (2018) Global cancer statistics 2018: GLOBOCAN estimates of incidence and mortality worldwide for 36 cancers in 185 countries. CA Cancer J. Clin., 68(6): 394–424. doi:10.3322/caac.21492.
  2. Chan A.T., Giovannucci E.L. (2010) Primary prevention of colorectal cancer. Gastroenterology, 138(6): 2029–2043. e10. doi:10.1053/j.gastro.2010.01.057.
  3. Veettil S.K., Wong T.Y., Loo Y.S. et al. (2021) Role of Diet in Colorectal Cancer Incidence. JAMA Netw Open, 4(2): e2037341. doi:10.1001/jamanetworkopen.2020.37341.

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»