Украинский Медицинский Журнал
Издательство МОРИОН АПТЕКА online Компендиум Клиническая онкология Работа в медицине и фармации
Украинский Медицинский Журнал
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • Освіта
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Головна
  • Новини
  • Публікації
  • Свіжий номер
  • Архів
  • Фахові заходи
  • Освіта
  • Протоколи та настанови
  • Інформація про видання
  • Вимоги до авторів
  • Автори
  • Організації
  • Рубрики
    • Академія — дистанційна освіта on-line
    • Актуально
    • Без рубрики
    • Випадок з практики
    • Доказова медицина
    • Історія медицини
    • Клінічні випробування
    • Лікарю-практику
    • Медична етика
    • Медичне право
    • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
    • На стику спеціальностей
    • Належна клінічна практика
    • Наукові дискусії
    • Організація охорони здоров'я
    • Оригінальні дослідження
    • Події та коментарі
    • Редакційна інформація
    • Рецензії
    • Стандарти та протоколи
    • Фармакоекономіка
    • Фахові заходи
  • Спеціальності
    • Акушерство та гінекологія
    • Алергологія та пульмонологія
    • Ангіологія
    • Андрология
    • Анестезіологія та інтенсивна терапія
    • Гастроентерологія
    • Генетична та регенеративна медицина
    • Дерматологія та венерологія
    • Ендокринологія
    • Епідеміологія
    • Імунологія
    • Інструментальна діагностика
    • Інфекційні хвороби
    • Кардіологія, ревматологія
    • Кардіохірургія
    • Медицина невідкладних станів
    • Медичне право
    • Мікробіологія
    • Наркологія
    • Невідкладна допомога
    • Неврологія та психіатрія
    • Нейрофізіологія
    • Нейрохірургія
    • Неонатологія
    • Нефрологія та урологія
    • Онкологія, гематологія
    • Організація охорони здоров'я
    • Ортопедія та травматологія
    • Оториноларингологія
    • Офтальмологія
    • Педіатрія
    • Променева діагностика
    • Профілактична медицина
    • Радіаційна медицина, радіологія
    • Реабілітація
    • Реанімація
    • Сімейна медицина
    • Стоматологія
    • Терапія, загальна практика
    • Трансфузіологія
    • Фармакоекономіка
    • Фармакологія
    • Флебология
    • Фтизіатрія
    • Фтізіатрія
    • Функціональна діагностика
    • Хірургія
  • Рубрики
  • Спеціальності
  • Академія — дистанційна освіта on-line
  • Актуально
  • Без рубрики
  • Випадок з практики
  • Доказова медицина
  • Історія медицини
  • Клінічні випробування
  • Лікарю-практику
  • Медична етика
  • Медичне право
  • Менеджмент та маркетинг у сфері охорони здоров'я
  • На стику спеціальностей
  • Належна клінічна практика
  • Наукові дискусії
  • Організація охорони здоров'я
  • Оригінальні дослідження
  • Події та коментарі
  • Редакційна інформація
  • Рецензії
  • Стандарти та протоколи
  • Фармакоекономіка
  • Фахові заходи
  • Акушерство та гінекологія
  • Алергологія та пульмонологія
  • Ангіологія
  • Андрология
  • Анестезіологія та інтенсивна терапія
  • Гастроентерологія
  • Генетична та регенеративна медицина
  • Дерматологія та венерологія
  • Ендокринологія
  • Епідеміологія
  • Імунологія
  • Інструментальна діагностика
  • Інфекційні хвороби
  • Кардіологія, ревматологія
  • Кардіохірургія
  • Медицина невідкладних станів
  • Медичне право
  • Мікробіологія
  • Наркологія
  • Невідкладна допомога
  • Неврологія та психіатрія
  • Нейрофізіологія
  • Нейрохірургія
  • Неонатологія
  • Нефрологія та урологія
  • Онкологія, гематологія
  • Організація охорони здоров'я
  • Ортопедія та травматологія
  • Оториноларингологія
  • Офтальмологія
  • Педіатрія
  • Променева діагностика
  • Профілактична медицина
  • Радіаційна медицина, радіологія
  • Реабілітація
  • Реанімація
  • Сімейна медицина
  • Стоматологія
  • Терапія, загальна практика
  • Трансфузіологія
  • Фармакоекономіка
  • Фармакологія
  • Флебология
  • Фтизіатрія
  • Фтізіатрія
  • Функціональна діагностика
  • Хірургія
Реклама у номері 1(141) – I/II 2021
  • Всі новини
2021-03-11 :
  • Лікарю-практику

Дієта та акне: рекомендації зі збалансованого харчування 2021 р.

Хиць А.Р.

  • Редакція журналу «Український медичний часопис»

Резюме. Наведено огляд сучасних рекомендацій щодо збалансованого харчування, які можуть допомогти у боротьбі з акне

Актуальність

Питання дотримання збалансованого харчування завжди стоїть як при лікуванні більшості хронічних захворювань, так і просто при веденні здорового способу життя, і захворювання шкіри не є винятком. Так, сучасні дані свідчать, що деякі шкірні захворювання, включно з акне, можуть мати асоціацію із харчуванням людини. Зокрема, дані літератури вказують на те, що деякі дієтичні звички можуть відігравати значну роль у розвитку, тривалості й тяжкості акне, що і було продемонстровано у результатах минулих досліджень.

Групою вчених проведено систематичний огляд баз даних, в якому дослідниками узагальнена значна частина продуктів харчування, які мають асоціацію з розвитком та прогресуванням акне [1]. Метою цього систематичного огляду є доповнення існуючих даних новими результатами клінічних досліджень, проведених за останні 10 років [2].

Методи та результати

Дослідники провели систематичний огляд, використовуючи базу даних PubMed, яка включала 11 клінічних та 42 спостережні дослідження, проведені в період з січня 2009 р. по квітень 2020 р. Загалом у дослідження були відібрані 53 рецензовані статті (11 інтервенційних та 42 обсерваційних досліджень), що відповідали встановленим критеріям відбору. Дослідниками виявлені кілька дієтичних факторів, асоційованих із розвитком акне, зокрема високий глікемічний індекс та/або вживання молоковмісних продуктів, фастфуду та шоколаду, асоціюється з розвитком вугрів.

Загалом результати огляду продемонстрували, що корисні для серця продукти є корисними і для шкіри. Винятком є шоколад, оскільки хоча попередні дані свідчили, що флавоноїди, які містяться у темному шоколаді, позитивно впливають на стан ендотелію та знижують артеріальний тиск, шоколад має асоціацію з розвитком акне.

Для визначення зв’язку між вживанням шоколаду та розвитком вугрів дослідники провели дослідженні, метою якого було оцінити, що саме (шоколад/цукор) впливають на розвиток акне. Дослідники розподілили учасників на дві групи: перша група вживала шоколад, друга — желейні цукерки. Результати їх дослідження продемонстрували, що у групі вживання шоколаду спостерігалася більша кількість вугрів порівняно з групою желейних цукерок, хоча в обох продуктах вміст цукру був однаковим. Крім того, результати дослідження продемонстрували, що шоколад є незалежним тригером розвитку акне, навіть якщо не містить у своєму складі молока та цукру.

Відповідно до даних літератури, спосіб харчування, впливає на гормональний баланс, що, як відомо, також може вплинути на розвиток та прогресування акне. Відповідно, дотримання дієти з високим вмістом цукру призводить до надлишку інсуліну, збільшення маси тіла та появи запалення в організмі. Високі рівні цукрів містяться у фруктових соках, газованих солодких напоях, продуктах, виготовлених з білого борошна, тому саме ці продукти необхідно виключити з раціону оскільки вони мають подібний до шоколаду вплив на розвиток акне.

Молочна продукція також багата естрогенами, андрогенами, IGF-1 та гормоном росту, що також асоціюється з розвитком вугрів та пов’язана з ризиком розвитку запальних реакцій в організмі.

Основні рекомендації

Узагальнені дієтичні рекомендації щодо збалансованого харчування при акне:

  • продукти, які рекомендовано уникати:
    • молочні продукти;
    • продукти з високим глікемічним індексом (цукор, цукерки, хліб та хлібобулочні вироби з білого борошна, фруктові соки, газовані солодкі напої);
    • продукти з високим вмістом насичених жирів (зокрема червоне м’ясо, оброблені м’ясні продукти та смажена їжа);
    • шоколад;
    • і хоча це не стосується дієтичних рекомендацій, однак дослідники зазначають, що психоемоційний стрес є відомим фактором, асоційованим з розвитком акне.
  • продукти, які рекомендовано вживати для запобігання акне:
    • овочі та фрукти;
    • незамінні жирні кислоти (містяться в рибі, горіхах, насінні льону та авокадо);
    • крім того, результати систематичного огляду продемонстрували, що середземноморська дієта, що включає вищезазначені продукти, продукти з високим вмістом клітковини, цільнозернові вироби та оливкову олію, зумовила меншу асоціацію з розвитком акне.

Висновки

Результати проведеного систематичного огляду підкріплюють стрімко зростаючу тенденцію про зацікавленість наукової спільноти щодо цієї теми. До факторів, асоційованих з розвитком акне, належать їжа з високим глікемічним індексом, молочні продукти, шоколад та жирна їжа. На відміну від цього, дотримання середземноморської дієти допомагає уникнути акне.

Нагадуємо, що результати нещодавнього дослідження продемонстрували, що споживання ферментованих продуктів, зокрема йогурту, асоційоване з більшим споживанням поживних речовин, достатнім рівнем корисних поживних речовин та кращою якістю дієти серед дітей і дорослих.

Список використаної літератури:

  1. Dall’OglioF., Nasca M.R., Fiorentini F. et al. (2021) Diet and acne: review of the evidence from 2009 to 2020. Int. J. Dermatol. Early View, Jan 18 (https://doi.org/10.1111/ijd.15390).
  2. Rakel D. (2021) Diet and Acne (https://www.practiceupdate.com/content/diet-and-acne/112831).

Анна Хиць,
Редакція журналу «Український медичний часопис»

Коментарі
Без коментарів » Додати свій
Залишити коментар

Якщо ви помітили помилку, виділіть текст з помилкою і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це.
Ключові слова:
акне, вугрі, захворювання шкіри, молочні продукти, середземноморська дієта, флавоноїди, шоколад
Спеціальності:
Акушерство та гінекологія, Алергологія та пульмонологія, Анестезіологія та інтенсивна терапія, Гастроентерологія, Ендокринологія, Епідеміологія, Імунологія, Інфекційні хвороби, Кардіологія, ревматологія, Неврологія та психіатрія, Неонатологія, Ортопедія та травматологія, Педіатрія, Терапія, загальна практика, Фармакологія, Хірургія
Перегляди: 671
Украинский медицинский журнал

Видавництво «Моріон»
Редакція і видавництво: 02140, г. Київ, просп. Бажана 10А
Тел : +380 (44) 585-97-10

Спеціалізоване медичне онлайн-видання для лікарів, молодих фармацевтів, студентів медичних і фармацевтичних вишів.
Обмеження відповідальності

Издательство МОРИОНmorion.ua АПТЕКА onlineapteka.ua Компендиум — справочник лекарств №1compendium.com.ua