Готовність України до третьої хвилі COVID-19

9 березня 2021 о 16:50
892
Спеціальності :

Третя хвиля пандемії коронавірусу, яка шириться світом, не оминула й Україну. Але МОЗ до неї підготувався заздалегідь, зміцнюючи медичну систему. На цьому наголосив під час брифінгу 9 березня 2021 р. міністр охорони здоров’я Максим Степанов. За його словами, останні кілька днів в Україні, як і в цілому у світі, фіксують стабільне зростання кількості хворих та госпіталізованих. На ранок 9 березня в наших лікарнях перебувало 26 525 осіб із коронавірусом. Крім того, міністр звернув увагу на основні ознаки нового мутованого британсько-африканського штаму COVID-19.

Про новий штам коронавірусу

«Цей штам коронавірусу вирізняється коротким інкубаційним періодом — 1–3 дні, втричі більшою заразністю, зменшенням частки безсимптомних або легких форм захворювання та, на жаль, високою смертністю. Крім органів дихання, вірус почав вражати нирки, печінку та центральну нервову систему. У світі також суттєво зросла частка повторних заражень, яка коливається від 4 до 18% загальної кількості нових захворювань. У 52–76% пацієнтів фіксують також виражений постковідний синдром тривалістю від 3 до 6 міс», — зазначив М. Степанов.

Щоб убезпечити себе від хвороби, міністр вкотре закликав дотримуватися особистої гігієни — носити маски, мити руки тощо. А також інформаційної — зокрема, не вірити різним фейкам про якість і побічні ефекти вакцини, отримувати інформацію про коронавірус з офіційних джерел і дотримуватися рекомендацій МОЗ.

Безпека вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield)

Жодного випадку, коли вакцинація проти COVID-19 призвела до тяжких наслідків, в Україні не зафіксовано. На 20 тис. щеплень надійшло 185 повідомлень про побічні ефекти після імунізації, але всі випадки мали легку форму.

«Черговий фейк, який з’явився в нашому інформаційному просторі, — про те, що нібито використання вакцини Oxford/AstraZeneca (CoviShield) призводить до тяжких побічних ефектів. Ми фіксуємо всі повідомлення про наслідки вакцинації. Жодного тяжкого випадку не зафіксовано. Підвищення температури тіла, головний біль чи почервоніння в місці уколу — це нормальна й очікувана реакція на вакцину. Це означає, що організм формує імунну відповідь, а значить, захищає вакцинованого», — наголосив міністр.

М. Степанов також вкотре закликав не довіряти чуткам про те, що вакцина CoviShield чимось відрізняється від Oxford/AstraZeneca.

«Цю вакцину рекомендувала до використання Всесвітня організація охорони здоров’я. Її застосовують у Великобританії, Канаді та інших країнах світу, оскільки вона безпечна та дієва, — сказав міністр. — Я неодноразово наголошував, що в Україні розгорнута цілеспрямована антивакцинаторська кампанія. Імовірно, комусь вигідно, аби Україна не використовувала вакцини, виготовлені провідними світовими компаніями — такими, як Pfizer чи AstraZeneca, а закуповувала їх у країни-агресора».

М. Степанов наголосив, що у питаннях вакцинації не слід вірити чуткам, натомість — дослухатися до медиків, які володіють вичерпною та перевіреною інформацією.

Нагадаємо, що в Україні запрацював сервіс попереднього запису на вакцинацію. Це можна зробити за цілодобовим номером контакт-центру МОЗ: 0 800 60 20, через портал vaccination.covid19.gov.ua та через застосунок ДІЯ.

Ефективність карантинних заходів

Що стосується попередніх заходів, запроваджених для подолання пандемії, за словами міністра, вони довели свою ефективність. Це дає право стверджувати, що уряд здатен «згладити висоту» і третьої хвилі пандемії, до якої в Міністерстві були готові, запевняє М. Степанов.

«Стратегія «адаптивного карантину» дозволяла нам контролювати поширення захворюваності й тримати навантаження на медичну систему в прийнятних рамках, — підкреслив М. Степанов. — Третя хвиля для нас не стала несподіванкою. Ми готувалися до неї, зокрема, зміцнюючи нашу медичну систему, збільшуючи кількість ліжок у лікарнях, роблячи інші дії, необхідні для надання медичної допомоги».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua