COVID-19: в Україні виявлено британський варіант коронавірусу

4 березня 2021 о 15:48
1200

4 березня 2021 р. ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського» Національної академії медичних наук (НАМН) України виявлено два мутованих коронавіруси, які за генетичними характеристиками відповідають британському варіанту.

Про це під час пресконференції «Прогнози та аналіз ситуації з поширення COVID-19 в Україні. Хід кампанії з вакцинації», яка проходила того ж дня в інформаційному агентстві «Укрінформ», повідомив Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Мутацію виявили у зразках, відібраних 2 тиж тому на території міста Івано-Франківська. Про виявлення таких вірусів Україна вже повідомила Всесвітню організацію охорони здоров’я.

Таким чином, на території України зафіксовано циркуляцію британського варіанту коронавірусу, який швидше передається від людини до людини.

За словами В. Ляшка, це одна із причин розвитку епідемічної ситуації у західних областях нашої країни. У понеділок (1 березня 2021 р. — Прим. ред.) розпочалося дослідження ще 48 зразків, які відібрані від тяжкохворих у Івано-Франківській області. Результати очікуються вже у п’ятницю чи в понеділок.

Як бути з вакцинацією

Також наголошено, що британська  мутація вірусу не впливає на ефективність вакцин Pfizer та AstraZeneka, тому Україна спокійно продовжує вакцинальну кампанію саме тими вакцинами, які є на території нашої держави.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»