Децентралізація в умовах медичної реформи

1 березня 2021 о 11:50
942

25 лютого 2021 р. у Чернігові відбулася конференція «Децентралізація в умовах трансформації системи охорони здоров’я». У заході взяли участь очільниця Чернігівської обласної державної адміністрації Анна Коваленко, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ) Андрій Віленський, директор Північного міжрегіонального департаменту НСЗУ Вікторія Мілютіна, керівники департаментів НСЗУ, а також представники місцевої влади, зокрема керівники об’єднаних територіальних громад (ОТГ), та керівники медичних закладів Чернігівської області.

У ході конференції лідери громад разом із керівниками медичних закладів проаналізували стан мережі закладів та розвиток перспективних напрямів медичної галузі регіону. Розглянуто й обговорено юридичні, фінансові та організаційні аспекти реформування, досвід громад.

Територіальні громади стають основними суб’єктами, що надаватимуть послуги у сфері охорони здоров’я.

«У ході децентралізації територіальні громади стають основними суб’єктами, що надаватимуть послуги, зокрема, й у сфері охорони здоров’я. В області підлягають передачі у власність ОТГ 49 закладів медицини. По 40 із них уже прийняті рішення про передачу–взяття на баланс територіальних громад. Ще дев’ять — у процесі визначення балансоутримувача. Я впевнена, що сьогоднішня зустріч дасть відповіді на багато запитань, які виникають і будуть виникати під час зміни медичними закладами власника», — зазначила А. Коваленко.

За її словами, у 2021 р. розвиток медичної інфраструктури на Чернігівщині має стати одним із пріоритетів для новостворених громад, адже «процес децентралізації — це, насамперед, питання доступності, якості, вчасності надання медичної допомоги мешканцям області».

За словами В. Мілютіної, саме керівники медичних закладів та місцевих громад і є тією рушійною силою, яка в результаті реформування забезпечить високоякісні медичні послуги, доступні для кожного мешканця області. Адже вже до 1 липня цього року всі заклади охорони здоров’я мають бути передані у власність громад. І якщо заробітну плату медичних працівників забезпечує, відповідно до укладених договорів, НСЗУ, то про оплату комунальних послуг, утримання приміщень та поліпшення матеріально-технічної бази медичних закладів мають подбати місцеві ради.

«Важливо, щоб громади могли домовлятися між собою, — акцентувала В. Мілютіна. — Виграють ті громади, які зможуть скористатися можливостями, наданими Законом України «Про співробітництво територіальних громад», і створити потужну медичну мережу завдяки її співфінансуванню.

Наявність медичного закладу підвищує статус громади

Т.в.о. голови НСЗУ А. Віленський розповів про результати роботи першої в Україні Програми медичних гарантій, що стартувала минулого року. А також презентував план впровадження Програми медичних гарантій–2021 в умовах децентралізації.

«У процесі децентралізації на зміну районам приходять громади. Вони отримують повноваження, які раніше були на районному рівні, майно (медичні заклади, які були у власності районів) та ресурси для управління (бюджет). Повноцінне середовище для мешканців неможливе без медичної складової. Обов’язок нової місцевої влади — брати участь у житті. Але це не просто обов’язок і витрати. Це можливість впливати на розвиток медицини та покращити якість медичних послуг на території громади. Розвиток медичної структури має стати пріоритетом для місцевої влади. Наявність медичного закладу підвищує статус громади.

Не кожна громада має на своїй території лікарню. Сучасна, добре обладнана лікарня стає перевагою та робить регіон привабливим як для мешканців, так і для інвесторів. Забезпечити людям необхідні медичні послуги за місцем проживання — означає підвищити якість і комфортність життя в регіоні.

Представники місцевої влади, здатні створити хороші умови для лікування мешканців, підвищують свою популярність у громаді та політичний рейтинг. Ситуація з пандемією коронавірусу виявила, що ті лікарні, про які дбала місцева влада, зараз надають ефективну допомогу мешканцям. Лікарня на території громади дає робочі місця, бюджет громади отримує податок на доходи фізичних осіб, які сплачують працівники медичного закладу.

НСЗУ укладає договір з лікарнею, оплачує надані послуги. Оплата послуг за Програмою медичних гарантій — основне джерело коштів для медичного закладу. Частка фінансування з держбюджету в рази більша, ніж лікарні потребують від місцевого самоврядування. Оснащені та потужні лікарні згодом починають заробляти самі, але до цього місцева громада має спочатку інвестувати в розвиток закладу.

Лікарня, у якій є фахівці та обладнання, зможе укласти договір з НСЗУ на більшу кількість пакетів послуг і відповідно отримати більше фінансування», — наголосив А. Віленський.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua, cg.gov.ua