10 місяців медичної реформи: масового звільнення лікарів не відбулося

10 лютого 2021 о 15:38
3901
Спеціальності :

10 лютого 2021 р. під час ранкового брифінгу Національної служби здоров’я України (НСЗУ) т.в.о. голови служби Андрій Віленський розповів про те, які зміни щодо кадрового забезпечення відбулися у системі охорони здоров’я України з 1 квітня 2020 по 1 лютого 2021 р.

А. Віленський нагадав, що заклади, які надають спеціалізовану медичну допомогу, перейшли на нову систему фінансування з квітня минулого року. Вони уклали договір з НСЗУ і почали отримувати гроші за послуги, які надають пацієнтам за Програмою медичних гарантій.

Чи виправдалися побоювання щодо звільнення медиків і закриття лікарень

«Перед початком другого етапу медичної реформи звучало багато побоювань, що лікарні закриють, а медики залишаться без роботи й поїдуть працювати за кордон. За 10 міс роботи спеціалізованих медичних закладів за новою системою фінансування ми зібрали достатньо даних, щоб спростувати це. Дані Електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) свідчать, що з квітня 2020 р. по лютий 2021 р. лікарів не лише не поменшало, навпаки — їхня кількість зросла.

Мова йде про заклади, які мають договір із НСЗУ. Це 1 654 спеціалізовані медичні заклади та 1 696 закладів первинки. Завдяки реєстрації надавачів медичної допомоги в ЕСОЗ відбулася своєрідна інвентаризація медичних закладів — ми побачили, скільки їх, яке у них обладнання та хто там працює», — підкреслив доповідач.

Забезпечення медичними кадрами

Загалом в ЕСОЗ станом на 1 лютого 2021 р. зареєстровано 272 264 лікарі та медичного персоналу.

З них:

  • лікарів первинної ланки — 23 980;
  • лікарів спеціалізованої медичної допомоги — 97 668;
  • молодшого медичного персоналу — 153 251.

З квітня 2020 по лютий 2021 р. лікарів первинної ланки в електронній системі охорони здоров’я побільшало на 555. Кількість лікарів спеціалізованої медичної допомоги зросла на 3 435, а медичного персоналу побільшало на 2 576.

Як і на будь-якому ринку праці, відбувався процес трудової міграції. З квітня 2020 по лютий 2021 р. деактивовані з ЕСОЗ, тобто звільнилися 1 950 лікарів первинки, натомість додалося 2 505.

Зі спеціалізованих медичних закладів звільнилися 6 620 лікарів, а додалося — 10 055.

Серед медичного персоналу звільнилася 8 431 особа, а додалося 11 007 працівників.

Ці дані свідчать про те, що професія лікаря лишається затребуваною і дає можливість працевлаштуватися. Медичні заклади і новостворені громади залучають лікарів, оскільки вони зацікавлені в укладенні договору з НСЗУ, а наявність певного медичного персоналу — одна з вимог НСЗУ для того, аби заклад міг такий договір укласти. Залучення у штат одного спеціаліста може збільшити суму договору для закладу одразу на кілька мільйонів.

Завдяки ЕСОЗ у НСЗУ також є дані про кількість лікарів різних спеціальностей в кожній області.

Наприклад, серед лікарів спеціалізованої медичної допомоги найбільше акушерів-гінекологів — 9 112 тисяч. Найбільше цих спеціалістів на 100 тис. населення працює в Івано-Франківській та Київській областях — 37 та 36 фахівців відповідно. Найменше — у Луганській та Донецькій областях — 6 та 8 гінекологів на 100 тис. населення.

Хірурги в електронній системі треті за чисельністю. Їх зареєстровано 6 106. Найбільше хірургів у Тернопільській і Чернівецькій областях та в Києві — по 24 спеціалісти на 100 тис. населення. Найменше знову ж таки у Луганській та Донецькій — 5 і 7 спеціалістів на 100 тис. населення відповідно.

Щодо лікарів первинної ланки, то найбільше їх у Волинській області — 69 фахівців на 100 тис. населення, найменше на Чернігівщині — 46 медиків на 100 тис. населення.

Це важлива інформація для місцевої влади, яка згідно із законом про місцеве самоврядування, відповідальна за організацію медичної допомоги в регіоні. Дані дозволяють проаналізувати потребу і визначити, яких лікарів залучити і в який спосіб. І цими даними вже користуються.

Наприклад, у місті Валки Харківської області місцева громада прийняла програму стимулів і виділила гроші, щоб навчати місцевих випускників на лікарів у Харківському медичному університеті. Адже більшість лікарів Валківського центру надання первинної допомоги пенсійного чи передпенсійного віку. І громада розуміє — потрібно думати про майбутнє і готувати молоді кадри. Вже зараз тут виділили житло для двох молодих лікарів, які приїхали працювати у місто. І готові й надалі купувати квартири для медиків, щоб мешканці регіону могли отримувати медичну допомогу за місцем проживання.

Як можна побачити, дані стають підставою для прийняття управлінських рішень. Завдяки цим даним можна аналізувати, як трансформація медичної системи впливає на ринок праці в медицині.

І зараз є підстава стверджувати, що за останні 10 міс в Україні не відбулося ні масового звільнення лікарів, ні значного відтоку фахівців за кордон. Натомість професія лікаря є затребуваною, а місцева влада готова брати на себе відповідальність і покращувати доступ до медичних послуг для своїх мешканців.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами www.facebook.com/nszu.ukr