Програма медичних гарантій на 2021 рік: коментар НСЗУ

25 лютого 2021 о 15:59
3983

Як ми вже повідомляли, 25 лютого 2021 р. набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів України, якою встановлюється порядок реалізації Програми медичних гарантій з 1 квітня 2021 р.

У Національній службі здоров’я України підкреслюють, що Програму медичних гарантій на II–IV квартал 2021 року деталізовано, а пакети медичних послуг удосконалено з урахуванням потреб українців. Програма медичних гарантій на 2021 рік передбачає 35 пакетів медичних послуг.

Три нові пакети медичних послуг

  • лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах;
  • психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами;
  • вакцинація від гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Ще п’ять — виокремлені із наявних пакетів медичних послуг. А саме:

  • стоматологічна медична допомога в амбулаторних умовах;
  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах;
  • супровід і лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги;
  • готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії.

Що охоплює Програма медичних гарантій

Як і в попередньому році, Програма медичних гарантій охоплюватиме такі види медичної допомоги, як: первинна, спеціалізована та високоспеціалізована допомога, екстрена, паліативна допомога та медична реабілітація, медична допомога дітям віком до 16 років та медична допомога у період вагітності та при пологах.

Які пріоритетні напрями

Залишаються пріоритетними такі напрями: лікування у разі гострого мозкового інсульту та гострого інфаркту міокарда, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та 6 досліджень для раннього виявлення раку.

Відповідно до прийнятої постанови, НСЗУ не оплачуватиме медичні послуги, які надаються за направленнями в паперовій формі. Усі надавачі медичних послуг за договором з НСЗУ зобов’язані вести електронні медичні записи про направлення в електронній системі охорони здоров’я.

Бюджет Програма медичних гарантій на 2021 рік становить 123,4 млрд грн.

Із текстом Постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 «Деякі питання реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II–IV кварталах 2021 року» можна ознайомитись за посиланням.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr