Трансплантація кісткового мозку: МОЗ планує провести в Україні 480 таких процедур протягом 2021 року

12 січня 2021 о 16:45
772
Спеціальності :

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України протягом 2021 р. планує забезпечити проведення  480 трансплантацій кісткового мозку. З них — 30 алогенних трансплантацій (включно з алогенними ТКМ дорослим пацієнтам), а також 450 аутологічних. Про це під час онлайн-брифінгу 12 січня 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов та наголосив, що у 2020 р. в Україні було виконано 204 трансплантації кісткового мозку. За кордон на лікування методом ТКМ відправлено 182 пацієнти (у 2019 р. — 162, у 2018 р. — 110).

Підготовлено відповідний проєкт Постанови Уряду

«З метою забезпечення розвитку системи надання послуг із трансплантації кісткового мозку у 2021 р. МОЗ України підготувало проєкт Постанови, що передбачає підвищення тарифів на  алогенну трансплантацію кісткового мозку. Тому тарифи повністю покриватимуть витрати на пошук донора та забір клітин, трансплантацію та посттрансплантаційний супровід реципієнта. Також передбачено підвищення тарифів на послуги з органної трансплантації», — зазначив очільник МОЗ.

Підготовка спеціалістів із трансплантації

Окрім того, у планах Міністерства — співпраця у галузі медичної освіти з міжнародними партнерами для створення сучасних програм підготовки українських спеціалістів трансплантації, зокрема шляхом перекладу сучасних академічних та клінічних джерел з напряму трансплантації, стажування у провідних центрах трансплантації європейських країн.

М. Степанов повідомив, що протягом минулого року до пілотного проєкту ТКМ приєдналися три нові заклади охорони здоров’я  та стали активними центрами трансплантації кісткового мозку. Тепер в Україні функціонує 6 центрів трансплантації кісткового мозку, потужності яких швидко зростають. Вони мають право проводити діяльність, пов’язану із трансплантацією гемопоетичних стовбурових клітин: 4 — у Києві, 1 — у Львові, 1 — у Черкасах.

Що вже зроблено МОЗ України

Нагадаємо: у 2021 р. видатки на трансплантацію органів та тканин збільшено до 502 млн грн.

Також у 2020 р. МОЗ України розробило низку нормативно-правових актів, які регулюють порядок отримання гемопоетичних стовбурових клітин, порядок перевезення та ввезення цих матеріалів на митну територію країни та дозволяють отримувати трансплантати з-за кордону і виконувати алогенні трансплантації кісткового мозку від неродинного донора в Україні.

Наприкінці грудня 2020 р. МОЗ уклало тристоронній меморандум про взаєморозуміння та співпрацю з Українським реєстром донорів кісткового мозку та ГО «Всеукраїнська платформа донорства «iDonor» з метою популяризації донорства та наповнення реєстру потенційних донорів кісткового мозку в Україні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»