Стан розвитку трансплантації в Україні

3 серпня 2020 о 16:46
503

Під час традиційного ранкового брифінгу 3 серпня 2020 р. міністр охорони здоров’я України Максим Степанов зазначив, що цього тижня очолюване ним Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України хотіло би приділити особливу увагу питанням розвитку трансплантації.

Ситуація, що склалася

Щороку в Україні трансплантації органів потребують близько 5 тис. людей. Держава досі відправляє громадян для проведення таких операцій за кордон, при цьому в нас достатньо фахівців і можливостей, щоб робити трансплантації в Україні. Роблячи такі операції в нашій державі, медики зможуть допомогти значно більшій кількості людей, адже трансплантація органів та кісткового мозку в Україні коштує набагато дешевше, ніж за кордоном.

Тож при МОЗ створено окремий підрозділ високотехнологічної медицини, який опікується питанням трансплантації. Верховна Рада ухвалила Закон, який відкрив можливості для розвитку системи трансплантації в Україні. Однак потрібно ще прийняти велику кількість нормативних актів, щоб система трансплантації працювала у правовому полі.  Наразі МОЗ розробляє постанови Уряду, накази Міністерства, які зроблять це можливим.

М. Степанов наголосив, що у Міністерстві є чіткий план розвитку системи трансплантації, розрахований на 2 роки. Головними показниками ефективності в цьому напрямку роботи є кількість проведених трансплантацій та кількість видів трансплантацій, які будуть здійснюватись у країні.

В Україні вже працює пілотний проєкт з трансплантації. Згідно з Постановою Уряду, до нього долучилися 24 медичні заклади, які зможуть робити трансплантації: 6 з них можуть робити трансплантації кісткового мозку, а решта — органну трансплантацію.

Також МОЗ розрахувало тарифи на всі послуги та складові, які виникають при трансплантації. Розрахунки здійснювалися разом із фахівцями, які займаються трансплантацією, щоб врахувати всі без винятку складові.

Зазначено, що Міністерство приділяє велику увагу трансплантації кісткового мозку. Минулого тижня відкрито спеціалізоване відділення в «Охматдиті». Завдяки цьому зросте  кількість дітей, яким буде трансплантовано кістковий мозок в Україні. Для цього у лікарні є все необхідне сучасне обладнання та кваліфіковані фахівці.

МОЗ також працює над створенням єдиної державної інформаційної системи з питань трансплантації, яка поєднає донорів та реципієнтів. Тобто якщо людині потрібна трансплантація, завдяки цій системі для неї можна буде швидко знайти відповідного донора.

Мета Міністерства — за 2–3 роки досягти «трансплантаційної незалежності», щоб надавати громадянам України необхідну медичну допомогу й не змушувати їх вичікувати в закордонних чергах.

Стан лікування за кордоном

Далі брифінг продовжив Ігор Іващенко, заступник міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції.

Він зазначив, що наразі в Індії перебуває 7 громадян України, які очікують на трансплантацію органів (шестеро — на легені й одна дитина — на серце). Їхнє лікування повністю оплачено за державною програмою лікування за кордоном. МОЗ веде активні переговори з індійською стороною про включення українських громадян у пріоритетний список проведення трансплантацій. Водночас більшість країн, відповідно до Стамбульської конвенції, при складанні переліку пацієнтів, які потребують пересадки органів, надає перевагу своїм громадянам. МОЗ неодноразово консультувалося з іншими країнами щодо проведення таких операцій, однак отримало відмову, зокрема від Білорусі та від європейських країн. Попри наявність необхідного фінансування, нині можливість проведення операцій із трансплантації за кордоном для українських громадян є обмеженою.

Плани МОЗ України

Тому МОЗ ставить за мету побудову протягом наступних двох років вітчизняної системи трансплантації органів. Для цього внесено необхідні законодавчі зміни, розроблено пілотний проєкт, розраховані тарифи. За перші пів року Україна досить відчутно просунулась у питанні розвитку системи трансплантації. У країні проведено чотири операції з пересадки серця, дев’ять — нирок і одна — печінки за рахунок посмертного донорства. МОЗ розширило перелік закладів, які зможуть проводити такі операції в рамках пілотного проєкту, і веде активну роботу для підписання з ними договорів, щоб почати їхнє фінансування.

МОЗ наразі здійснює розрахунки тарифів із трансплантації легень, печінки і серця у дітей. Важливим питанням залишається також підготовка кадрів та підвищення кваліфікації медичного персоналу для проведення таких операцій.

І. Іващенко підкреслив, що в Україні близько 2 тис. дорослих пацієнтів потребують пересадки кісткового мозку. Операції з трансплантації кісткового мозку від  неродинного донора у країні ще не проводилися, але МОЗ активно працює над тим, щоб цього року була проведена перша  така операція. Наразі два медичні заклади готуються до проведення трансплантації кісткового мозку від неродинного донора. МОЗ планує, що протягом наступних кількох місяців в Україні буде проведено операції з трансплантації кісткового мозку від неродинного донора у дітей. Пошук донорів здійснюється у закордонних реєстрах. МОЗ сприятиме отриманню стовбурових клітин з-за кордону.

Також МОЗ розробило проєкт постанови, що регулює порядок ввезення кісткового мозку на територію України. Міністерство сподівається на схвалення цього документа Урядом уже цього тижня.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»