Трансплантація в Україні стає доступнішою

11 січня 2021 о 16:39
364
Спеціальності :

Трансплантація в Україні стає доступнішою Видатки на неї у 2021 р. будуть збільшені до 502 млн грн. Про це під час брифінгу 11 січня 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Коментар Максима Степанова

«У 2021 р. для реалізації пілотного проєкту із трансплантації ми значно збільшили видатки з бюджету — до 502 млн грн. Для порівняння: у 2019 р. ця сума становила 112 млн грн. (тобто більше ніж у 4 рази). Зараз ми напрацьовуємо механізм роботи трансплантації в Україні, проводимо детальну калькуляцію витрат, аби вже найближчим часом проведення трансплантації стало абсолютно стандартним видом медичної допомоги, яку українці можуть отримувати у своїй країні», ­— зазначив очільник МОЗ України.

За словами міністра, зараз українська трансплантація розвивається в межах пілотного проєкту МОЗ України, який передбачає зміну фінансового механізму щодо проведення операцій з трансплантації. Тепер Міністерство укладає договори із закладами охорони здоров’я і покриває усі видатки за кожну проведену трансплантацію. Також тарифи передбачають можливість покращення матеріально-технічного забезпечення закладів охорони здоров’я.

«Я впевнений, що протягом цього року в українській системі трансплантації відбудуться суттєві зміни, які обов’язково відчують пацієнти. І вже незабаром наша країна здобуде трансплантаційну незалежність, яка необхідна, щоб рятувати життя наших громадян», — підкреслив М. Степанов.

Зазначимо: цьогоріч прогнозується збільшення кількості трансплантацій в Україні вдвічі — буде зроблено не менше ніж 250 пересадок життєво важливих органів. Також передбачається створення пакета медичних послуг із посттрансплантаційного супроводу в межах Програми медичних гарантій та забезпечення оплати послуг Національною службою здоров’я України. Окрім того, протягом цього року буде запущено єдиний аеромедичний простір в Україні, який розпочнеться пілотними проєктами з аеромедичної евакуації у Львівській та Київській областях та впровадженням повітряного транспортування для реципієнтів та донорських органів.

Нагадаємо, щороку в Україні приблизно 5 тис. людей потребують пересадки органів чи тканин. У межах пілотного проєкту з розвитку трансплантації органів протягом 2020 р. МОЗ удвічі збільшило кількість медичних закладів, які можуть робити трансплантацію в Україні. За цей період долучилося 38 закладів охорони здоров’я та науково-дослідних установ. Тож минулого року здійснено 8 пересадок серця, 19 пересадок печінки, 91 — нирки та 138 — кісткового мозку  (для порівняння — у 2019 р. зроблено 78 трансплантацій: 71 — нирки; 6 — печінки, 1 — серця).

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua