Психіатрична допомога у Програмі медичних гарантій

23 листопада 2020 о 14:06
1434

Психічне здоров’я — одна із незручних тем, в якій багато міфів, стереотипів та суспільної стигми пацієнта. Про це наголошують в НСЗУ та зазначають, що однією з причин цього є те, що пацієнтів у психіатричних закладах тримають кілька місяців, а то й років. Попри те, що значна частина цих пацієнтів потребує догляду, а не лікування. А це не медична послуга, а соціальна. І її потрібно розділяти. Оскільки утримання лікарняного ліжка обходиться бюджету набагато дорожче ніж соціального.

30% госпіталізованих не потребують госпіталізації

Згідно з інформацією НСЗУ, близько 30% госпіталізованих пацієнтів психіатричних лікарень за своїм станом не потребують лікування у стаціонарі. Загальносвітова тенденція така: стаціонар тільки для пацієнтів із гострим перебігом хвороби і на короткий період. Далі пацієнт має переходити під спостереження лікаря-психіатра амбулаторно.

Продуктивні зміни у психіатричній допомозі

Одна з цілей трансформації системи охорони здоров’я — продуктивні зміни в системі психіатричної допомоги в Україні. Тому з 1 квітня 2020 р. медичні заклади, які надають психіатричну допомогу, почали працювати за договором з НСЗУ. Такі заклади можуть лікувати пацієнта у стаціонарі, а також надавати допомогу амбулаторно, якщо стан людини дозволяє це робити. Це означає, що зникає мотивація не виписувати пацієнта зі стаціонару без медичних показань, адже зайняте ліжко більше не оплачується.

У 2017 р. Уряд ухвалив Концепцію розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року. Вона передбачає зміну організаційної структури. Тобто акцент зроблений саме на амбулаторну психіатричну допомогу.

Від монопрофільних — до багатопрофільних лікарень

Ще один важливий аспект покращення психіатричної допомоги — перехід від лікування пацієнтів у монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медичних закладах. Це сприятиме зменшенню стигматизації пацієнтів — вони будуть менше соромитися звертатися за допомогою до фахівців. Також люди не будуть змушені їхати в обласний центр, щоб отримати необхідну допомогу. Вони зможуть звернутися у багатопрофільну клініку.

У грудні 2018 р. набрав чинності наказ МОЗ України від 19.10.2020 р. № 1881 про те, що багатопрофільні лікарні мають забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю «психіатрія». Тож за пакетом «Психіатрична допомога дорослим і дітям» НСЗУ уклала договори зі 198 медичними закладами. З них 64 — це монопрофільні психіатричні заклади, ще 20 — наркологічні, решта — багатопрофільні лікарні. За цим напрямом з початку квітня медзаклади отримали 1 млрд 324 млн грн.

Плани на 2021 рік

Щоб наблизити психіатричну допомогу до пацієнта у 2021 р. НСЗУ запропонує медзакладам укласти договір на новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти мають продовжувати лікування амбулаторно. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома.

У НСЗУ тривають засідання робочих груп, на яких провідні експерти галузі обговорюють, як покращити Програму медичних гарантій у наступному році. У пакеті стаціонарної психіатричної допомоги експерти запропонували посилити співпрацю з органами соціального захисту та зробили акцент на дотриманні прав людини.

Як отримати безоплатну допомогу

За Програмою медичних гарантій психіатрична допомога для пацієнта у стаціонарі та амбулаторно є безоплатною.

Щоб отримати медичну допомогу, можна звернутися до сімейного лікаря, який за необхідності випише направлення на госпіталізацію. Або самостійно звернутися до лікаря-психіатра. Направлення до цього спеціаліста не потрібне. Пацієнт також може самостійно звернутися до медичного закладу, який надає психіатричну допомогу. Також безоплатною психіатрична допомога буде для пацієнтів, яких доставила до медичного закладу бригада швидкої допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr