Закриття психіатричних лікарень і звільнення медиків недопустимі — Максим Степанов

4 травня 2020 о 16:27
3506

Коментуючи під час брифінгу 4 квітня 2020 р. стан психіатричної допомоги в державі, Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, зазначив, що на сьогодні Національною службою здоров’я України (НСЗУ) укладено договори із 58 спеціалізованими психіатричними лікарнями. Якщо подивитися на тариф і специфіку організації психіатричної служби, а також на те, що відбулося після 1 квітня, то ці заклади перебувають на межі повного закриття та звільнення медичних працівників.

«На жаль, до 1 квітня 2020 р. була повністю відсутня комунікація між НСЗУ та психіатричними лікарнями», — зазначив очільник Міністерства охорони здоров’я України із посиланням на головних лікарів та профільну фахову асоціацію.

Пряма мова Максима Степанова

«Їх ніхто не запитував, яка стратегія розвитку психіатричної служби. Їх ніхто не запитав — яким чином ви будете виживати на цей встановлений тариф. Їх ніхто не запитав, що робити із 22 тисячами пацієнтів психіатричного профілю із хронічними захворюваннями, які сьогодні знаходяться у лікарнях», — підкреслив М. Степанов.

«Ці тяжкохворі — наші співгромадяни, які переважно втратили соціальні зв’язки. Їх не можна просто так виписати на вулицю, закривши лікарні. На сьогодні вони (лікарні) отримують фінансування на 12–20% минулорічного бюджету. Зрозуміло, що якщо не виправити ситуації, нас чекають звільнення медичних працівників. Це — недопустимі речі. Будемо виправляти таку ситуацію», — наголосив міністр охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»