ПМГ-2021: почалися засідання робочих груп експертів

27 жовтня 2020 о 16:24
965

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, які надаються за Програмою медичних гарантій у 2021 році.

Хто увійшов до складу робочих груп

У складі робочих груп — лікарі, представники МОЗ, Національної академії медичних наук України, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Ініціатива зі створення Ради безпеки пацієнтів

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів. Основним завданням нової ініціативи є поліпшення якості надання медичних послуг та їх наближення до людей. Медичні експерти Ради безпеки пацієнтів працюватимуть над побудовою високих стандартів закупівель послуг за Програмою медичних гарантій.

Про Програму медичних гарантій-2021

У Програмі медичних гарантій-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було у поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Проєкти обговорювалися онлайн

Засіданням робочих груп медичних експертів передували консультації з експертною медичною спільнотою та громадські обговорення. Громадські обговорення проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2021 проводилися онлайн. Висловити свою думку та бути почутим міг кожний фахівець медичної галузі нашої країни.

Також до громадських обговорень умов закупівель медичних послуг у рамках Програми медичних гарантій-2021 було запрошено понад 50 лікарських організацій, а також залучено громадські організації та міжнародні партнери, зокрема від Європейської Бізнес Асоціації, Центру контролю та профілактики захворювань Департаменту охорони здоров’я США (CDC) та ВООЗ.

Програма медичних гарантій у 2021 р. спрямована на формування якісно нових підходів до надання медичної допомоги. З кожним роком вони мають ставати більш досконалими, якісними та доступними й гарантувати пацієнту безпеку, відчуття захищеності та задоволеності медичними послугами.

Коментар Андрія Віленського

За словами т.в.о. голови НСЗУ А. Віленського, процеси трансформації у системі охорони здоров’я відбуваються в інтересах пацієнта. Один із ключових акцентів у Програмі медичних гарантій-2021 — наближення медичної допомоги до пацієнта, зокрема шляхом стимулювання розвитку амбулаторних форм лікування.

«Місія НСЗУ залишається незмінною — універсальне медичне покриття, коли пацієнт може отримати доступну та якісну медичну допомогу без значних фінансових втрат. Ми здійснюємо закупівлю безпечних та якісних медичних послуг, необхідних пацієнту, відповідно до можливостей державного бюджету. Завжди будемо працювати над пошуком балансу між економічною ефективністю та інтересом пацієнта. Працюємо у рамках бюджету Програми медичних гарантій.

Сподіваємося на плідну співпрацю у робочих групах з колегами-лікарями та міжнародними експертами. А також спільнотами, що адвокатують інтереси пацієнтів. Для нас дуже важлива їхня думка», —  зазначає очільник НСЗУ.

Коментар Світлани Дудник

Світлана Дудник, координаторка роботи груп медичних експертів, кандидат медичних наук, підкреслила, що провідним завданням при розробленні специфікацій та умов закупівлі за Програмою медичних гарантій на 2021 рік є удосконалення та розвиток надання медичних послуг.

«Ми працюватимемо над новими пакетами за напрямами з обґрунтованою доцільністю. Зокрема, супровід та лікування дорослих і дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні, лікування методом інтракорпорального перитонеального діалізу в амбулаторних умовах, діагностика, лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей в амбулаторних умовах, мобільна психіатрична допомога тощо.

Наступного року НСЗУ пропонує розширити і програму реімбурсації «Доступні ліки». Включити до програми лікарські засоби для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. А також лікарські засоби для людей із розладами психіки та поведінки. Зокрема, для лікування пацієнтів із такими захворюваннями, як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.

Наша робота спрямована на покриття нагальних потреб як пацієнтів, так і медичних працівників. Однак пріоритетним завданням команди НСЗУ було, є і буде забезпечення максимально безпечної та якісної медичної допомоги населенню нашої країни відповідно до можливостей державного бюджету, запобігання катастрофічним витратам у питаннях, що стосуються здоров’я наших громадян», — зазначає координаторка.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua