COVID-19 у медиків: стан призначення страхових виплат

19 листопада 2020 о 14:41
2613

Як ми вже неодноразово повідомляли, інфікування медичного чи іншого працівника коронавірусом SARS-CoV-2, яке настало внаслідок виконання посадових обов’язків, є гострим професійним захворюванням та передбачає страхові виплати і соціальні гарантії від держави та Фонду соціального страхування України (ФССУ).

Страхові виплати

Зокрема, у разі встановлення медичному працівнику стійкої втрати працездатності, інвалідності, яку спричинило захворювання на COVID-19, ФССУ здійснює призначення щомісячної страхової виплати. Така виплата компенсує медичному працівнику втрачений заробіток залежно від ступеня втрати працездатності й виплачується Фондом щомісяця до повного відновлення здоров’я або упродовж усього життя потерпілого.

Станом на 18 листопада 2020 р. ФССУ призначив щомісячні страхові виплати, пов’язані із захворюванням на COVID-19, для чотирьох медичних працівників, які мають встановлену групу інвалідності:

  • лікаря-анестезіолога з Одещини, якому встановлено II групу інвалідності;
  • лікаря-кардіолога з Івано-Франківщини, якому встановлено II групу інвалідності;
  • лікаря загальної практики — сімейної медицини з Волині, якому встановлено III групу інвалідності;
  • завідувача приймального відділення — лікаря-хірурга з Києва, якому встановлено III групу інвалідності.

Сума страхових виплат

Загальна сума страхових виплат, які ФССУ щомісяця здійснюватиме для зазначених медичних працівників, становить 46 тис. 245 грн. Розмір щомісячної виплати для кожного медика визначено індивідуально залежно від ступеня непрацездатності й середнього доходу.

Раніше для цих осіб ФССУ профінансував одноразові допомоги за кошти державного бюджету на загальну суму 2 млн 732 тис. 600 грн (735 тис. 700 грн у разі II групи інвалідності і 630 тис. 600 грн — III групи інвалідності).

Крім того, ФССУ призначив для них одноразові страхові виплати за кошти Фонду відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування на загальну суму 103 тис. 830 грн. Розмір зазначеної одноразової допомоги для кожного медика визначено індивідуально залежно від ступеня непрацездатності, з урахуванням 17 розмірів прожиткового мінімуму.

Також ФССУ призначив щомісячні страхові виплати, пов’язані із захворюванням на COVID-19, для двох медичних працівників, які мають встановлену стійку втрату працездатності:

  • старшого фельдшера — лаборанта Клініко-діагностичної лабораторії з Івано-Франківщини, якому встановлено 25% стійкої втрати професійної працездатності;
  • лікаря-терапевта з Полтавщини, якому встановлено 10% стійкої втрати професійної працездатності.

Загальна сума страхових виплат, які ФССУ щомісяця здійснюватиме для зазначених медичних працівників, становить 2 тис. 323 грн. Розмір щомісячної виплати для кожного медика визначено індивідуально залежно від ступеня непрацездатності та середнього доходу.

Крім того, ФССУ призначив для них одноразові страхові виплати за кошти Фонду відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування на загальну суму 12 тис. 605 грн. Розмір зазначеної одноразової допомоги для кожного медика визначено індивідуально залежно від ступеня непрацездатності, з урахуванням 17 розмірів прожиткового мінімуму.

Нагадаємо: усі види страхових виплат призначаються Фондом на підставі актів розслідування нещасних випадків зараження медичних працівників коронавірусною хворобою внаслідок виконання професійних обов’язків.

Фінансування одноразових страхових виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням буде здійснено після набуття чинності Закону України «Про внесення змін до розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік».

Також ФССУ профінансував одноразову страхову виплату у розмірі 630 тис. 600 для завідувача приймального відділення — лікаря-хірурга з Києва. Медичному працівнику було встановлено III групу інвалідності, що настала внаслідок гострого професійного захворювання на COVID-19.

Допомогу було профінансовано Фондом 18 листопада 2020 р. за кошти державного бюджету відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб». Кошти надійдуть на рахунок лікаря упродовж декількох банківських днів.

Також для цього медичного працівника ФССУ призначив одноразову допомогу відповідно до загальнообов’язкового державного соціального страхування і щомісячні страхові виплати за кошти Фонду.

Станом на сьогодні ФССУ профінансовано чотири одноразові страхові виплати за кошти державного бюджету для медичних працівників, яким встановлено інвалідність, що настала внаслідок гострого профзахворювання на COVID-19.

Нагадаємо: 17 листопада 2020 р. Марина Лазебна, міністр соціальної політики України, відзвітувала у Парламенті про виплати сім’ям медиків, які загинули від COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами fssu.gov.ua