COVID-19 у медиків: як отримати страхові виплати

30 квітня 2020 о 12:00
4367

З метою проведення своєчасних розслідувань нещасних випадків/гострих професійних захворювань (інфікування COVID-19) у медичних та інших працівників, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19, та забезпечення їх соціального захисту Державна служба України з питань праці (Держпраці) запроваджує гарячу лінію 044 279 03 28 для медичних працівників, які захворіли на COVID-19.

Також Держпраці інформує про страхові виплати для медичних працівників, які захворіли на COVID-19.

Для кого інфікування COVID-19 є професійним захворюванням

Відповідно до роз’яснень Держпраці, випадок інфікування COVID-19 визнається професійним захворюванням для:

  • медичних та інших працівників, що виконують професійні обов’язки в умовах підвищеного ризику зараження збудниками інфекційних хвороб;
  • працівників, які надають медичну допомогу хворим на інфекційні хвороби;
  • працівників, що проводять роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, а також проводять дезінфекційні заходи тощо.

Алгоритм отримання страхових виплат у разі захворювання на COVID-19 у медичних працівників

Порядок встановлення зв’язку захворювання з умовами праці

1. Заклад охорони здоров’я (ЗОЗ), що встановив діагноз, зобов’язаний негайно повідомити територіальному органу Держпраці за місцем настання гострого професійного захворювання (ТУ Держпраці), робочому органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування за місцем настання гострого професійного захворювання (Фонду), установі, де працює потерпілий.
2. Роботодавець має протягом 2 год з моменту отримання повідомлення від ЗОЗ, що встановив діагноз, повідомити ТУ Держпраці, Фонду тощо.
3. Роботодавець не пізніше наступного робочого дня після отримання повідомлення про COVID-19 створює комісію з розслідування.
4. Розслідування випадку COVID-19 проводиться протягом 5 робочих днів з дня утворення комісії (15 робочих днів у разі спеціального розслідування).
5. Комісія (або спеціальна комісія) приймає рішення щодо пов’язаності випадку з виробництвом.
6. Комісія складає акт за формою Н-1, який надсилається роботодавцем потерпілому за результатами розслідування.
7. Працівник, який отримав акт за формою Н-1, має право на оплату витрат на медичну допомогу, проведення медичної, профілактичної та соціальної реабілітації, а також страхових виплат.

Форми страхових виплат

Страхова виплата втраченого заробітку (залежно від ступеня втрати потерпілим працездатності (щомісячна страхова виплата)

Максимальний розмір щомісячної страхової виплати не повинен перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Мінімальний розмір у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб.

Страхова виплата в установлених випадках одноразової допомоги потерпілому (членам його сім’ї та особам, які перебували на утриманні померлого)

Розмір виплати — 17 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановленого законом на день настання права потерпілого на страхову виплату. У разі смерті потерпілого внаслідок гострого професійного захворювання виплачується одноразова допомога його сім’ї у сумі, що дорівнює 100 розмірам прожиткового мінімуму.

Страхові виплати на медичну та соціальну допомогу

Фонд фінансує витрати на медичну та соціальну допомогу, у тому числі на придбання ліків. Якщо внаслідок нещасного випадку або професійного захворювання потерпілий тимчасово втратив працездатність, Фонд фінансує всі витрати на його лікування. Розмір допомоги за тимчасовою непрацездатністю — 100% середнього заробітку.

Читайте також COVID-19 у медичних  працівників: що робити лікарю та керівнику закладу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами dsp.gov.ua