Українці все частіше звертаються до лікарів первинки

17 листопада 2020 о 17:28
685

Українці стали частіше звертатися до лікарів первинної медичної допомоги (ПМД), особливо з питаннями щодо гострих респіраторних захворювань та профілактики. Найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є кашель, загальна слабкість, а також потреба у профілактиці певних захворювань. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та нагадують, що Кабінет Міністрів України підтримав рішення щодо збільшення капітаційної ставки за обслуговування одного пацієнта, яке ініціювала НСЗУ. З 1 листопада 2020 р. тариф на медичні послуги з надання ПМД зріс на п’ятдесят одну гривню та становить 651 грн 60 коп.

Постанова Уряду набула чинності 16 листопада 2020 р.

Важливість лікарів первинки у боротьбі з COVID-19

Сьогодні лікарі ПМД тримають першу лінію оборони проти COVID-19 та працюють зі значним навантаженням. Заклади ПМД залучені до амбулаторного лікування пацієнтів із підозрою або встановленим COVID-19, до забору матеріалу для проведення ПЛР-тестування, яке здійснюють мобільні бригади. Мобільні бригади виїжджають за направленням лікарів до пацієнтів із підозрою на COVID-19, щоб взяти у них матеріал для проведення тестування методом ПЛР.

Що зобов’язаний зробити лікар первинки

У НСЗУ зазначають, що держава гарантує безоплатну медичну допомогу у лікаря первинної ланки. Перелік послуг чітко визначений, і, зокрема, включає: консультації лікаря з метою профілактики та контролю основних захворювань, базові дослідження та аналізи, вакцинацію дітей та дорослих згідно з календарем щеплень. Також лікар ПМД виписує електронні рецепти, електронні направлення до інших спеціалістів, на проведення досліджень чи лікування, що дає можливість отримати ці послуги безоплатно.

За даними електронної системи охорони здоров’я, найпопулярнішими причинами звернень до лікарів ПМД є кашель, загальна слабкість, а також потреба у профілактиці певних захворювань. Кількість медичних записів під час прийому, консультації чи госпіталізації, зокрема зі скаргами на кашель — понад 2,6 млн, на лихоманку, біль у горлі та нездужання — по 1 млн кожної з причин, на загальну слабкість організму, втому — понад 1,9 млн, звернення щодо підтримки здоров’я та профілактики — понад 1,7 млн.

Кому і скільки платить НСЗУ

НСЗУ уклала договори із 1697 надавачами ПМД. На сьогодні вони отримали від НСЗУ понад 15,3 млрд грн за надання допомоги пацієнтам у січні–листопаді.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта чи педіатра вибрали 30 млн 812 тис. українців. Лише за останні 16 днів 35 тис. українців вибрали свого лікаря вперше або подали нову декларацію, змінивши лікаря.

Від 1 квітня 2020 р. до сьогодні в електронній системі охорони здоров’я додалося понад 1 млн нових декларацій — пацієнтів, які вперше вибрали свого сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, та пацієнтів, які змінили свого лікаря внаслідок певних причин.

Динаміка укладення декларацій найстрімкіша у місті Київ, Одеській та Дніпропетровській області. Тут за 10 міс додалося 129 тис., 111 тис. та майже 92 тис. нових декларацій відповідно.

ТОП-3 областей, в яких найбільша частка поданих декларацій: Київська область — 88,6% уклали декларацію з лікарем, Вінницька область — майже 86% населення мають декларацію з лікарем та Львівська область — 85,7%.

За час пандемії, з березня 2020 р. по кінець жовтня, до роботи на первинній ланці долучилися 1450 нових лікарів. Загалом на сьогодні зареєстровано майже 24 тис. лікарів, які надають первинну медичну допомогу. Це дані з електронної системи охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua