Електронне направлення: як за ним надається спеціалізована медична допомога

4 вересня 2020 о 15:39
23574

Електронне направлення — умова для отримання пацієнтом послуг вузьких спеціалістів, обстежень або госпіталізації до медичного закладу безоплатно. Його виписує лікар первинки або лікуючий лікар.

Електронні направлення в цифрах

На сьогодні в електронній системі охорони здоров’я лікарі створили 7,5 млн електронних направлень для майже 3 млн пацієнтів.

Пацієнт може самостійно вибрати медичний заклад

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) наголошують, що пацієнт самостійно вибирає медичний заклад, в якому має отримати спеціалізовану допомогу, на яку направив його лікар, незалежно від місця проживання чи прописки, або того, в якому районі чи місті працює лікар, який виписав направлення. Зокрема, пацієнт може звернутися у комунальний заклад або у приватну клініку чи до лікаря, який має власну практику, якщо вони уклали договори з НСЗУ на надання відповідних послуг.

Що необхідно для отримання безоплатної допомоги

Для отримання послуги пацієнтом за направленням так само немає значення, виписав його лікар комунального закладу чи приватного, або лікар-ФОП. Пацієнт отримає допомогу за направленням безоплатно в будь-якому закладі, що має договір з НСЗУ на надання потрібних пацієнту послуг. А НСЗУ перерахує кошти саме тому закладу, в який звернувся за допомогою пацієнт.

Структура е-направлень

З липня 2020 р. щомісяця лікарі виписують пацієнтам у середньому 2,5 млн е-направлень. Більшість е-направлень — планові, лише 4% — ургентні, тобто такі випадки, коли пацієнту терміново потрібна спеціалізована допомога.

На сьогодні майже 3 млн виписаних е-направлень вже виконані. Це означає, що пацієнти отримали медичну послугу чи лікування, на яке їх направляв лікар. 46% цих направлень виконано тим же надавачем, який виписав направлення. Тобто пацієнти отримали спеціалізовану допомогу в тому ж закладі, в якому працює лікар, що направив його на отримання цих послуг.

Найбільша кількість направлень (65%) — на консультацію до лікарів-спеціалістів. За даними електронної системи охорони здоров’я, на сьогодні пацієнти за е-направленням отримали найбільше консультацій у таких лікарів:

>
  • у невролога — 262 тис. пацієнтів;
  • у офтальмолога та ЛОРа — по 200 тис. пацієнтів;
  • у хірурга — 188 тис. пацієнтів;
  • у ендокринолога — 152 тис. пацієнтів;
  • у кардіолога і травматолога — по 100 тис. пацієнтів;
  • Щоб отримати медичну допомогу за е-направленням, пацієнту потрібно:

    >
  • Звернутися до лікаря, з яким укладено декларацію, або лікуючого лікаря.
  • Лікар випише е-направлення, тобто створить його в електронній системі охорони здоров’я, а на телефон пацієнта надійде SMS з номером направлення. Якщо у пацієнта немає телефону, лікар роздрукує направлення.
  • Вибрати медзаклад, в якому пацієнт хоче отримати медичну послугу за направленням, та звернутися до нього.
  • Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами facebook.com/nszu.ukr